KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA Potrebica predsjednik, Raguž i Gojun potpredsjednici GV-a

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Konstituirajuća sjednica Grada Dubrovnika održana je danas u Velikoj vijećnici, a tijek pročitajte na portalu Dubrovački dnevnik u nastavku. 

TIJEK SJEDNICE:

17.48 Sjednica Gradskog vijeća je zaključena.

17.46 Potrebica je kazao kako u Vijeću sjedi i dvoje nezvisnih vijećnika, Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić, s obzirom na to kako su izašli iz HNS-a. Također, zahvalio se i Nadi Medović na obnašanju funkcije povjerenice Vlade RH u višemjesečnom razdoblju.

17.44 'U Odbor za proračun i i financije predlažu se Marko Potrebica (HDZ) kao predsjednik, Terezina Orlić (DDS) kao potpredsjednica te članovi Blaž Pezo (HDZ), Željko Raguž (DUSTRA), Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad), Šimac Bonačić (SDP), Gordan Špero (HDZ), Miho Obradović (HNS), Vido Bogdanović (HSS),' kazao je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivan Jelčić (DDS). Prijedlog je jednoglasno usvojen.

17.43 U dnevni red je uvrštena dodatna točka dnevnog reda. Riječ je o osnivanju Odbora za proračun i financije.

'Privremeno financiranje završava i važno je da ovaj Odbor oformimo kako bismo što prije mogli donijeti Proračun,' kazao je Potrebica.

17.40 Prvi potpredsjednik GV-a je Željko Raguž (DUSTRA), odlučeno je većinom glasova uz jedan glas suzdržan (Obradović) i jedan glas protiv (Nikolić). Drugi potpredsjednik je Mladen Gojun (SDP), što je odlučeno jednoglasno.

17.33 Potrebica se zahvalio na funkciji.

'Donijet ćemo plan rada GV-a. Želimo promovirati odgovorno i zajedničko djelovanje. Kao predsjednik GV-a ću biti ponizan, skroman i služiti interesu građana. Naša demokracija je krhka, samo 25 godina. Ponašanje svakoga od nas jača ili slabi demokratske procee. Napravimo iskorak i dozvolimo da Hrvatska postane zemlja zapadne demokracije i da punim jedrima zaplovimo dalje,' kazao je Potrebica te se zahvalio Tuđmanu i braniteljima jer su oni, kako kaže, ostvarili suverenu i slobodnu Hrvatsku. Dodao je i kako 'ne živimo u prošlosti nego kako je potrebno zakoračiti prema budućnosti i uz božji blagoslov voditi Grad'.

17.30 Prisutnima se obratio gradonačelnik Mato Franković.

 'Iza nas je vrijeme izbora i natjecanja idejama i projektima. Iza nas je jedan mali dio negativne kampanje, no to je iza nas. Ispred nas je Grad. Pozivam vas da u sljedeće četiri godine zajedno radimo i kritiziramo jedni druge. Svaki mjesec ću izvještavati Vijeće o svemu što sam radio u mjesec dana. GV je mjesto gdje se trebaju raspravljati problemi Grada i gdje se treba otvoreno progovarati te kritizirati gradsku upravu. No, to je i mjesto preuzimanja odgovornosti. Tu smo jedni za druge. Želim da nam nit vodilja bude 'Obliti privatorum publica curate'. Zaboravimo na privatno i mislimo na javno', kazao je.  

17.28 Marko Potrebica (HDZ) izabran je za predsjednika Gradskog vijeća, uz jedan suzdržani glas (Miho Obradović) i jedan glas protiv (Ljubomir Nikolić). O istom se spekuliralo u političkim krugovima, o čemu je Dubrovački dnevnik već pisao.

17.25 Održan je i izbor odbora za izbor i imenovanja. Predsjednik Odbora je Ivan Jelčić (DDS), potpredsjednica Katarina Doršner (HDZ), a članovi Blaž Pezo (HDZ), Maro Kristić(Most) i Mladen Gojun (SDP). Prijedlog je usvojen, uz jedan suzdržan glas.

17.18 Krenula je svečana prisega vijećnika.

17.17  Marko Potrebica (HDZ) predsjedavat će sjednicom do izbora predsjednika Vijeća kao prva osoba, nakon gradonačelnika Frankovića, s HDZ-ove liste koja je ostvarila najveći broj mandata.

17.12  Raguž (DUSTRA) je ispred Mandatnog odbora izvijestio koje su opcije ušle u Vijeće i s koliko mandata. Podsjetimo, to su HDZ s 10, HNS-HSLS, DUSTRA, DDS s po tri mandata, Most, SDP te s dva mjesta i s po jednim mjestom HSS i KLGB 'Srđ je Grad'. Ivo Lučić je u Vijeće ušao umjesto Frankovića koji je izabran za gradonačelnika. Novi vijećnik je i Ivan Jelčić iz redova DDS-a. Umjesto HNS-ovca Valentina Dujmovića i HDZ-ovog Ivana Maslaća ušli su Miho Obradović (HNS) i Nikolina Soko (HDZ). Mandat u mirovanje stavila je i Zrinka Raguž (HDZ), a umjesto nje u Vijeće ulazi Katarina Doršner (HDZ).

17.00 Počela je sjednica Gradskog vijeća, a sjednici nazoče svi vijećnici.

Jednoglasno je donesena odluka o izboru Mandatnog odbora. Odbor je izabran u sastavu: Željko Raguž (DUSTRA), predsjednik, Emilijo Puljizević (HDZ), član, Tatjana Šimac Bonačić (SDP), članica.

Popularni Članci