NAVELIKO SE ŠUŠKA HNS-ovci koji su izašli iz stranke osnivaju svoju?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić, HNS-ovci koji su protiv novih ministara u Vladi bit će izbačeni iz te stranke, a unatoč pozivima SDP-ovaca, neće se pridružiti njima već će osnovati svoj Klub zastupnika, piše Jutarnji list.

Iako pobunjeni HNS-ovci još nemaju plan za osnivanje nove stranke, to je najizgledniji rezultat. Jučer su izjavili da ‘trebaju udahnuti’ i odvagati sve nakon što su završili s HNS-om, a čini se da će se kriza u HNS-u preliti i na lokalnu razinu.

Mandati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Anka Mrak Taritaš, Sanja Koning, Tomislav Stojak i Stanko Kordić su u zagrebačkoj Gradskoj skupštini osvojili mandate, a svi će oni, osim Stojaka, osnovati Klub nezavisnih zastupnika. Stojak u njemu neće biti jer nije bio protiv suradnje s HDZ-om.

Podsjetimo, jučer je Anka Mrak Taritaš istaknula kako je suradnja HNS-a s HDZ-om prevara birača. Dodala je da je zbog toga njezin put u HNS-u završio i da neće biti na političkoj sceni ako ne ostane dosljedna. Mrak Taritaš smatra kako oni koji su osvojili mandat, sada imaju pravo biti neovisni pa zato neće vratiti svoj saborski mandat.

‘Dok bude ovoga saziva, djelovat ću kao nezavisna saborska zastupnica’, rekla je Mrak Taritaš.

Nakon svega su neki SDP-ovci poručili kako ne bi imali ništa protiv da im se odbačeni HNS-ovci pridruže, no bliski suradnici Anke Mrak Taritaš tvrde da to za nju nije opcija, najviše zbog lokalnih izbora u Zagrebu.

S njom bi mogao novu stranku osnovati Goran Beus Richembergh koji je jučer na svom Facebooku izrazio žaljenje što nije mogao učiniti više protiv suradnje s HDZ-om, no istaknuo je da mu je savjest čista.

Osim Beusa i Richembergh, u novoosnovanu bi stranku mogli ući Vesna Pusić i Nada Turina Đurić, ali i drugi pripadnici HNS-a koji nisu bili za suradnju s HDZ-om. Među njima je i Igor Kolman koji je jučer rekao da zastupnici HNS-a koji su odbili surađivati s HNS-om sada idu ‘u nove pobjede’, piše Jutarnji list.

Nezadovoljstvo HNS-ovaca i u Zagorju i Dubrovniku

I u Krapinsko-zagorskoj te u Dubrovačkoj županiji HNS-ovci su istog mišljenja kada je riječ o suradnji s HDZ-om.
Anđelko Topolovec, šef zagorskog ogranka stranke rekao je da je time HNS nestao te da su osobni interesi nadmašili vrijednosti koje je stranka godinama gradila.

‘Vjerovao sam da su jučerašnji glas razuma i zdrava rasprava zaključili ovu mučnu situaciju i da HNS ostaje čistog obraza. No duboko sam razočaran odlukom svojih stranačkih kolega. I ja sam prevaren i sramota me i žao mi je svakog preferencijalnog glasa mojih poštenih i vrijednih Zagorki i Zagoraca koje su dali za Batinića i Štromara. Ti ljudi su u moralnoj kaljuži ugušili naš HNS i, na žalost, ubili ga! Pitam se samo spavaju li mirno! Ja ću zaspati čistog obraza’, napisao je Topolovec jučer na svom Facebooku.

U Dubrovniku je najglasniji protiv suradnje s HDZ-om bio Andro Vlahušić koji je rekao da HNS ne treba postati trgovačko društvo.

Ipak ima i HNS-ovaca koji još pokušavaju spasiti stvar od raskola pa, iako su i sami nezadovoljni sporazumom s HDZ-om, pozivaju druge da ne izlaze iz stranke i očuvaju je.

Popularni Članci