NERETVANSKI BIZNIS MIJA CRNOJE Otkrivamo ulogu ministra u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Nekoć politički protivnici, danas suradnici

Ministar branitelja Mijo Crnoja, koji ovih dana plijeni pozornost svih hrvatskih medija zbog afera sa prebivalištem u Samoboru, ima zanimljivu ulogu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, točnije Pločama, ali i zanimljivu poveznicu s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem. Naime, prema podacima iz sudskog registra, Crnoja je od svibnja prošle godine zamjenik predsjednika nadzornog odbora tvrtke Eko južni Jadran d.d.

Tu je tvrtku 2012. godine osnovala tvrtka Pomorski servis Luka Ploče, koja je bila, naravno, u vlasništvu Luke Ploče d.d., koja djeluje pod vodstvom predsjednika uprave Ivana Pavlovića, bivšeg ministra prometa u HDZ-ovoj Vladi krajem devedesetih godina.

Pavlović, odnosno Luka Ploče, osnovali su tvrtke Pomorski servis Luke Ploče i Eko južni Jadran (u obje je direktor bio Mladen Milošević, inače bivši branitelj) zbog plana o bavljenju zbrinjavanjem opasnih otpadnih ulja. Kada je Milošević predstavljao plan zbrinjavanja otpadnih ulja, aktivistica Ana Musa, inače članica MOST-a izrazila je sumnje u ovaj projekt. Milošević je objašnjavao da je njemačka tehnologija zbrinjavanja otpada čista, i da je to puno bolje rješenje od spalionica kakve su sada diljem Mediterana počevši od Trsta. Ostaje nejasno, ako je ta tehnologija tako čista, zašto se te luke također nisu odlučile za zbrinjavanje otpada na ovaj način. Zanimljivo Pavlović je za Dubrovački dnevnik izjavio kako su u međuvremenu odustali od zbrinjavanja opasnih otpadnih ulja, jer, kako kaže, "luka Ploče nije dobra lokacija za bavljenje tim poslom" te da su prepustili vlasništvo nad tvrtkom Eko južni Jadran. Sada se u sudskom registru kao osnivači vode Roko Ivanović i Luka Zovko, a direktor Milošević postao je predsjednik nadzornog odbora.

Bilo kako bilo, vratimo se mi na čelnike Luke Ploče. Osim tvrtke Eko južni Jadran, Luka Ploče d.d. osnovala je i tvrtku Luka Ploče energija d.o.o. koja se trebala baviti famoznom gradnjom termocentrale, a protiv koje je skočila javnost zbog opasnosti od zagađenja okoliša doline Neretve.

Pavlović je za čelnika tvrtke Luka Ploče energija postavio Josipa Jurčevića, čovjeka koji je svojevremeno radio u obavještajnoj službi, dok ju je vodio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Iako je Jurčević radio za Karamarka, novinar Ivica Đikić nedavno je na svom Facebook profilu napisao da je Jurčević čovjek od povjerenja tajnika HDZ-a Milijana Vasa Brkića, odnosno njegov najbolji prijatelj. I direktor navedenih tvrtki Mladen Milošević, preko braniteljskih udruga, povezan je s HDZ-om. Zanimljivo je da se HDZ-ovi članovi u Luci Ploče nisu mijenjali ni tijekom Milanovićeve Vlade. Crnoja je pak navodno Karamarkov čovjek.

Mediji u posljednje vrijeme pišu kako Vaso Brkić i Karamarko nisu više u prijateljskim odnosima, i kako su svađe među njima sve češće. To se još uvijek nije odrazilo na postojeću kadrovsku križaljku u Luci Ploče, ali moglo bi uskoro, jer je sadašnji ministar policije Vlaho Orepić bio veliki aktivist i protivnik gradnje termocentrale u Pločama, a Karamarko je MOST-u prepustio upravo taj resor.

Drugim riječima, Orepić koji je blizak MOST-u, a sada sudjeluje u radu Vlade zajedno s HDZ-om, svojedobno je bio njihov veliki protivnik u bitki za zaustavljanje gradnje termocentrale. Čak je svojevremeno Orepić na sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije po pitanju gradnje termocentrale u Pločama izjavio „kako je spreman popiti metak“, ali da neće odustati od borbe protiv njene gradnje.

Kada je spominjao da je spreman popiti metak, Orepić je vjerojatno mislio na borbu protiv Pavlovića i Jurčevića, odnosno HDZ-ovce bliske Vasu i Karamarku. Drugim riječima, Orepić je, možemo to i tako kazati, svojedobno bio protivnik današnjim kolegama iz Vlade, a sada je, ludog li obrata, dobio policijski aparat, koji su tako žarko željeli Vaso i Karamarko. No čelnik MOST-a Božo Petrov inzistirao je na policiji, a odluka je pala upravo na Orepiću.

Kada smo već kod Petrova i Ploča, valja ponoviti da je i Petrov svojedobno bio protivnik gradnje termocentrale, odnosno da se i on sukobljavao s čelnicima Luke Ploče, točnije HDZ-ovcima. Bit će, stoga, jako zanimljivo vidjeti mogu li nekoć politički protivnici skupa voditi Vladu, točnije hoće li i koliko ona trajati.

Milo Crnoja je skoro već bivši, a ni frakcije u HDZ-u nisu baš mirne kao nekad. Jedan od kamena spoticanja je i resor unutarnjih poslova, kojeg vodi Vlaho Orepić, osoba koja je svojedobno izjavila da je spremna popiti metak u borbi protiv HDZ-ovaca, današnjih kolega na istoj strani.

Mnogi ističu da je blagoslov Karamarka za ministra Orepića direktan napad na svoga dojučerašnjeg drugara Vasa Brkića.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

OTKRIVAMO POSLOVE MINISTRA CRNOJE Nesposoban za rad i prima mirovinu, a ulaže u biznis s otpadnim uljima

Popularni Članci