Pero Vićan: Prestanite lagati ljude, ovo je istina o garaži, žičari, terminalu u Gružu i Konzumu u Mokošici (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Lucija Komaić, Nikša Klečak
Predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan, kandidatkinja za gradonačelnicu Terezina Orlić te članovi stranke Lukša Matušić i Paulina Bačić održali su konferenciju za medije na temu javne garaže, žičare, Luke Dubrovnik, terminala u Gružu, golfa na Srđu, ali i poslova Agrokora u Dubrovniku.

Pero Vićan iznio je stavove stranke, kako je rekao,  o ''vrlo ozbiljnim problemima koji čekaju buduću vlast i vise nad proračunom Grada Dubrovnika kao Damoklov mač''. Uvodno je novinarima otkrio i slogan DDS-a u nadolazećim izborima koji će glasiti: Mjera i sklad, Terezina i Grad.

Garaža i žičara

Pero Vićan redovno je na sjednicama Gradskog vijeća upozoravao na problem javne garaže te je još jednom podsjetio na tijek događanja. Nakon stečaja tvrtke Ragusa parking i Garaže Dubrovnik formirala se fantomska tvrtka povezana s Midia grupom, Constructus d.o.o. Ona je protuzakonito nastavila upravljati garažom, a prema riječima Pera Vićana, nakon nešto više od godinu dana ubiranja keša, 22. svibnja 2016. tvrtka je otišla u stečaj i likvidaciju.

'Tada nastupa tvrtka BOE Croatia. Gradu u tom vremenu nisu dali niti lipe, niti su im  gradonačelnik ili itko iz gradske uprave poslali ijednu fakturu,' rekao je Vićan. Nakon toga je krajem 2015. FINA poslala Trgovačkom sudu Zahtjev za skraćenim stečajnim postupkom nad Garažom. Iz tvrtke su morali dostaviti podatke o imovini, no od svega oni imaju tek pravo građenja na zemlji u vlasništvu Grada Dubrovnika. Država je tada prijavila nešto više od 21 milijun kuna potraživana, pojasnio je Vićan.

'Tu nije kraj kriminala, nego tek početak,' dodao je.

Nakon toga u rujnu 2016.  nastaje nova fantomska tvrtka Constructus Dubrovnik, kojoj se pripaja Garaža Dubrovnik i briše se iz registra trgovačkih društava. Pravo građenja u tom trenutku prelazi na drugu tvrtku,  registriranu u Šibeniku, s kojom Grad Dubrovnik nema baš nikakav poslovni odnos. 'U temeljnom ugovoru navodi se kako garažom mora upravljati tvrtka u vlasništvu Garaže Dubrovnik i Grada Dubrovnika,' upozorio je Vićan te dodao kako će o ovom problemu pisati povjerenici Vlade za Dubrovnik Nadi Medović.  Također je dodao kako bi se ovim temama trebali pozabaviti represivni aparati Države. No, oni to vjerojatno ne rade. 

'Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo Odluku o potpisu ugovora s koncesionarom žičare, no on do danas nije potpisan, a vlasnik neometano vozi i ubire milijune,' upozorio je Vićan uz komentar kako bi o ovoj temi mogao napisati nešto manju knjigu, a puno veću o temi garaže.

Luka Dubrovnik i terminal u Gružu

Vićan je posebno izrazio pohvalu povjerenici Medović temeljem njenih postupaka u slučaju Luke Dubrovnik i zbog stava prema CERP-u ''jer se stavila na stranu zaštite interesa Grada Dubrovnika.''

Fond za privatizaciju  i Grad Dubrovnik su  6. veljače 2002.  potpisali ugovor o kupoprodaji 46,15 posto dionica Luke Dubrovnik, a Grad se tom prilikom obvezao mjenicama. Nakon toga je potpisan i aneks ugovora.  'Sredinom prosinca 2016. vladajući u Gradu Dubrovniku poslali su CERP-u ''program ulaganja'' Grada u Luku od 137 milijuna kuna, koja je inače u mješovitom vlasništvu, a da za to Gradsko vijeće Grada Dubrovnika ne zna,' upozorio je Vićan.

Program je dostavljen u tri faze. Povjerenica je dala do znanja CERP-u da ovlašteno tijelo, odnosno Gradsko vijeće nije izradilo konkretan prijedlog ulaganja u Luku Dubrovnik d.d.  Na pitanje je novinara što uključuje taj dokument Pero Vićan je rekao kako ne zna odgovoriti ni uz najbolju volju te kako se radi o hrpi nesuvislih nabrajanja.

Za terminal u Gružu Vićan je iznio nedvosmislen stav DDS-a kako on kao važni infrastrukturni objekt, uz dužno poštovanje prema investitorima, ne smije doći u vlasništvo nikakvih Francuza ili Turaka. Podsjetimo, po pitanju terminala je raskinut predugovor i smijenjeno staro Upravno vijeće. 'Treba napraviti konzorcij zdravih dubrovačkih firmi koje bi zajedničkom sinergijom dobile pravo na gradnju terminala,' smatra Vićan dodavši kako nešto toliko važno ne bi trebalo dati strancima. Uz to iz DDS-a predlažu pronaći optimalni model kroz koji bi se u vlasništvo uključili i građani kao mali dioničari.

Golf, Agrokor i druge teme

Vićan se također osvrnuo i na projekt golfa na Srđu, naglasivši kako se radi o situaciji u kojoj investitor deset godina nije ništa napravio, niti može napraviti, što za posljedicu ima između ostaloga i gradnju Muzeja Domovinskog rata. ''Mislim da ministar Dobrović mora jasno i glasno reći što ne valja sa Studijom utjecaja na okoliš i što se tu treba promijeniti, ako treba. Također, nedopustivo da javnost ne zna ni danas hoće li se taj projekt graditi na stotinjak ili tristotinjak hektara. To je pat pozicija u kojoj jednim dijelom pati i Muzej,' rekao je Vićan dodavši kako DDS nije protiv projekata koji će obogatiti turističku ponudu, ali da nisu stručnjaci za zaštitu okoliša.

Vićan je podsjetio također, vezano uz aktualnu situaciju s Agrokorom, kako su oni jedini glasovali protiv prodaje zemljišta u Mokošici Konzumu. 'Što ćemo sada?' - zapitao se Vićan dodavši također kako se Agrokoru pogodovalo i donošenjem planova, poput lokacije ispod Duba. 'Moramo ljude prestati lagati. Svatko tko se imalo razumijem mogao je vidjeti da je Agrokor balon koji će prije ili kasnije puknuti,' rekao je Vićan.

Također je najavio uskoro konferenciju za medije na kojoj će DDS i Terezina Orlić predstaviti kandidate za zamjenike i program. Druge kandidate, kako je rekao, oni neće komentirati, ali je dobacio kako neki od njih nisu sposobni ni voditi familiju, a ne Grad Dubrovnik. 

 

Popularni Članci