SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Usvojen Frankovićev prijedlog proračuna, pročitajte što su sve vijećnici odlučili

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Završena je druga sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na kojoj je usvojen prijedlog proračuna gradonačelnika Frankovića koji iznosi 432 milijuna kuna. Riječ je o takozvanom tehničkom proračunu, kako je kazao gradonačelnik, budući da se u rujnu očekuje rebalans. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica najavio je još jednu sjednicu sredinom srpnja.

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na dnevnom redu ima dvadeset najavljenih točaka. Prva točka su vijećnička pitanja, nakon čega će gradonačelnik Mato Franković predstaviti prijedlog proračuna za 2017. godinu. 

Dnevni red nadopunjen je s nekoliko točaka dnevnog reda o kojima će se također raspravljati.  Prije samog početka Predsjednik Mandatno - imunitetnog povjerenstva Željko Raguž izvijestio je kako zbog nespojive dužnosti vijećnik Lukša Matušić stavio mandat na raspolaganje, a ispred DDS-a umjesto njega u Gradsko vijeće ulazi Patricija Mage Vidak. Nakon toga je ona svečano prisegnula.

Slijede vijećnička pitanja. 

Gordan Špero (HDZ) pročitao je pismo korisnika istezališta Batala i Posat o problemima koji ih muče te postavio gradonačelniku pitanje o građevinskim strojevima koji proizvode buku, na što se žale građani. 

Franković je rekao kako će zatražiti od Luke Dubrovnik da odgovore kako mogu pomoći korisnicima istezališta, a što se tiče građevinskih radova rekao je kako je posljednjih dana stiglo mnogo zahtjeva vezanih uz dozvolu radova tijekom sezone. U listopadu 2016. Gradsko vijeće donijelo je odluku da se radovi zabrane, osim ako ne utječu na sezonu ili se ne radi o iskopima i teškim radovima.  Rekao je kako će dozvoliti obavljanje radova gdje to ne utječe na kvalitetu pružanja turističke usluge, i to samo od 9:00 do 14:00. Komunalni redari morat će provjeriti stanje na terenu. U slučaju kršenja odredbi, na tim će se lokacijama radovi zabraniti.  

Vijećnik Emilio Puljizević (HDZ) - Kolektivnim ugovorom vatrogasci bi se izjednačili s ostalim zaposlenicima u gradskoj upravi. Kada će doći do toga? Drugo pitanje odnosi se na autobusna ugibališta u Zatonu budući da ste imali sastanak s Hrvatskim cestama. Što možemo očekivati u budućnosti?

Gradonačelnik Mato Franković - Kolektivni ugovor bit će potpisan nakon rebalansa proračuna kako bi postigli izjednačenje koeficijenta sa službenicima u Gradu Dubrovniku. To je naš cilj i do prosinca će biti gotovo. Svezi ugibališta imali smo sastanak s voditeljem Hrvatskih cesta. Štikovica-Zaton projekt će biti riješen za tri mjeseca, a izrazili su spremnost da financiraju ugibališta a mi moramo otkupiti zemljište a oni će napraviti autobusnu stanicu. To ćemo riješiti u ljetnim mjesecima već.

Željko Raguž - Moje pitanje se odnosi na pitanje listi za upis djece u vrtićima. Zašto se ne odredi da djeca iz Grada Dubrovnika koja imaju prebivalište imaju prednost a kasnije ako ostane mjesta za ostale.

Pročelnik Miho Katičić - Uskoro će novi pravilnik i eliminirat ćemo sve probleme oko upisa i lista. Oko prijave adresa možete provjeriti s policijom, a mi nismo zaduženi za to.

Gradonačelnik Franković - Cilj nam je postići pedagoški standard nadogradnjom vrtića i neće biti neupisane djece i neće biti čekanja. Bit će stalne otvorene liste i to nam je cilj.

Krešimir Marković (HDZ) - Kako možemo poboljšati parking u Gradu?

Gradonačelnik Franković - Kad riješimo problem s Excelsa nekretninama izgradit ćemo garažu i riješiti problem na Pločama. Moj cilj je svakako u nadolazećem periodu da kupimo Javnu garažu i ona treba biti naše vlasništvo te ući u nadležnost Sanitata. Potrebno je riješiti problem platoa Pile i to će biti jedno rješenje na Javnoj garaži kao jedna od mogućnosti. Sve će biti lakše kada ona bude u javnom vlasništvu.

Ivana Šepak (DUSTRA) - Turistički vodiči iz Europske unije mogu voditi goste jednako kao naši vodiči u Dubrovniku a bez da su prošli dodatnu edukaciju kao što su prošli oni Hrvatskoj. Mi iz županije smo prošli obuku , a naše kolege iz EU to ne moraju. Podnijeli smo puno prijedloga, a zakon je najavljen krajem devetog mjeseca do kada mi svi radimo. Gradonačelniče kako ćete se zauzeti po tom pitanju? Kako će naša edukacija biti izjednačena s europskom? 

Gradonačelnik Franković - Javna rasprava traje do 26. srpnja, a kasnije ide u prvo čitanje u Sabor. Mi kao Grad Dubrovnik uključit će se maksimalno jer nam je to iznimno važno. Potrebno je edukaciju staviti u neko realno razdoblje na dvije godine i ako netko želi voditi u našem gradu neka dođe i nauči povijest. Problem je i rad na crno tako da je pokrenuta procedura ujedinjenja svim inspekcija, a mi ćemo predložiti da to rade komunanalni redari. Nije problem uhvatiti nekog pa i ja sam mogu naći njih četiri odmah. Uključit ćemo se aktivno i dat ćemo svoje prijedloge. Ministar turizma razumije problematiku.

Nikolina Soko (HDZ) - Povijesna jezgra je smještena u poslovnu zonu i definirane su razine buke, no često smo svjedoci da se razina buke ne poštuje. Kako ćete riješiti problem kršenja buke i hoćete li podržati provjeru elaborata. Park u Pilama je neprilagođen svojim izgledom. Imamo gradilište i slomljene sprave, prepun je smeća, dotrajale su klupe i često smrdi kanalizacija i urin. Što ćete poduzeti kako bi on bio reprezentativan našem gradu?

Gradonačelnik Franković - Ja sam stavio mjeru do 23,30 i ako se to prekrši prvi put će se upozoriti ugostitelj, a kasnije će se oduzimati javna površina. Nema pregovora i razgovora jer se to mora poštovati. Što se tiče parka, čekamo da DPDS završi sanaciju i u rujnu krećemo s uređenjem parka u Pilama. Vjerujte to će biti sigurno jedna od zvijezda našega grada.

Maro Kristić (Most) - Jeste li odredili lokaciju za azil za životinje? Što je sa sportskom infrastrukturom?

Gradonačelnik Franković - Lokacija postoji, ali još uvijek ispitujemo sve potrebne uvjete. Što se tiče sportske infrastrukture cilj je sportska dvorana i moramo izgraditi novu, ali i obnoviti postojeću. Tako bi ispoštovali sve potrebe. Važan je projekt proširenja bazena u Gružu i izgradnja trenažnog bazena pa  tada ćemo moći sudjelovati u svim natjecanjima. Potrebno je riješiti i stadion u Lapadu.

Ljubo Nikolić (SRĐ JE GRAD) - Zašto do sada nije napravljena plaža u Uvali Lapad? Nedopustivo je da postoji takvo gradilište u jeku turističke sezone? Tko je izdao odobrenja da mogu raditi? Molim vas objavite to javno na službenim stranicama grada. Što će biti s Nuncijatom?

Gradonačelnik Franković - Mislim da bi se svi mogli složiti kako nije bilo većeg rugla od stare plaže. Pri uređenju plaže tražio sam pisano očitovanje od investitora koji su mi rekli kako će biti radovi gotovi do 10. srpnja. To će  biti poboljšanje usluge u turizmu i nismo mogli zaustaviti radove i ostaviti raskopano ili ostaviti ograđeno do kraja turističke sezone. To ne služi na čast. Očekujemo da radovi budu gotovo do 10. srpnja. Nuncijata je kompleksan projekt i kreće se s izradom dokumentacije. Moramo riješiti pješački promet i to je naša obveza. Jedan model je nathodnik, a jedan pothodnik za koji mislim da je bolje rješenje. U par mjeseci ćemo to riješiti i vjerujem kako ćemo nakon rebalansa proračuna to riješiti.

Miho Obradović (HNS) - Na sučeljavanju za vrijeme kampanje kazali ste kako ćete riješiti problem sortirnice. Kada će to biti riješeno? Hoćete li ukinuti Zimski Festival?

Gradonačelnik Franković - Pošta s poštanskog broja 20 000 sortira se u Duborvniku, a problem je Mokošica i ostali dijelovi. Dobio sam potvrdu kako će se to riješiti, kazali su kako će se unutar tri dana sortirati. Nedavno smo kaznili vozila Hrvatske pošte koja su bila parkirana na Stradunu. Oni se ne mogu tako ponašati. 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić - Održali smo jutros prvi pripremi sastanak o Zimskom festivalu i utvrdili smo kako će on ići i dalje, ali će se redifinirati. Izradit ćemo stručan projekt prvenstveno oko kućica te će to kasnije odlučiti Ministarstvo kulture.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - Što planirate raditi oko privatnih parcela koje narušavaju nogostupe tako što zelenilo raste po njima? Problem gospodarenjem otpadom je veliki i zanima me imate li planirane projekte koji će se moći aplicirani na eu fondove?

Gradonačelnik Franković - Raspisat ćemo natječaj za šest do deset komunalnih redara pa ćemo riješiti problem javnih površina. Moramo ojačati službu komunalnog redarstva. Mogu vam svečano reći da ćemo dobiti značajna sredstva za obnovu lađa u Lazaretima i iza Ljetnih igara vjerujem da će krenuti isplata. Sortirnice ćemo financirati iz fondova eu, imamo problem Grabovice i gledat ćemo kako to riješiti. Nadam se da ćemo krenuti izgradnju centra za gospodarenje otpadom u DNŽ.

Dolores Lujić (Most) - Jeste li upoznati s trećim ulazom u Grad kod parka Orsula?

Gradonačelnik Franković - Pitanje prometa je potrebno riješiti cjelovito. S dobrom organizacijom na Pilama, suradnjom s Lučkom upravom i Prometnom policijom možemo puno toga. Nisam zadovoljan s gužvama, ali ne možemo to riješiti odmah. Ja sam za novi ulaz kod Orsule, ali nisam za parcijalna rješenja već moramo imati jedan veliki projekt. Cilj nam je da riješimo problem dolaska automobila na Pile.

Marijo Bekić (HDZ) - Što će biti sa subvencijama karata i redovima letenja za Zagreb koji su dosta kasno? Cijene su jako visoke, a svuda u svijetu idu ka niže. 

Gradonačelnik Franković - CA se već godinama maćehinski odnosi prema Dubrovniku i to sam se sam uvjerio kada sam bio saborski zastupnik. Takav način ponašanja je neprihvatljiv i uvijek sam na to ukazivao i važno je podignuti svoj glas. O tome sam razgovarao s ministrom. Dubrovnik je uveo subvencije, a CA je podigla cijenu za visinu subvencije. Vjerujem da će to nova uprava riješiti.

Ivan Jelčić (DDS) - Sve češće vidim optužbe na društvenim mrežama o neprikladnom odjevanju turista. Imate li neko rješenje za iduća dva mjeseca koja će biti poprilično vruća?

Gradonačelnik Franković - Područje povijesne jezgre nije primjereno za to. Neki dan sam sreo gospođu kako se u gradu presvlači. Vjerujem kako ćemo bolje komunicirati i osvijestiti goste da ne mogu u grad dolaziti neprimjereno obučeni.

Ivo Lučić (HDZ) - Kako ćete organizirati javne površite u gradu? Što će biti s vodom u Gornjim selima?

Gradonačelnik Franković - Morat ćemo se dijela prihoda odreći nauštrb našeg grada jer važna nam je kvaliteta. Vjerujem da će nova uprava Vodovoda riješiti problem Gornjih sela.

Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

Predsjednik Odbora za proračun, Marko Potrebica, kazao je kako je većinom glasova na Odboru proračun prošao, dok ostali amandmani nisu prošli, osim onog gradonačelnikovog. Određeni amandmani nisu napisani sukladno pravima tako da vjerujem kako će se idući put bolje upoznati. 

Gradonačelnik Franković - Ovo mi je prvo predstavljanje proračuna. U prvih šest mjeseci ostvarili smo 96 posto planiranih prihoda, a 80 posto je ostvareno rashoda. Proračun je planiran preko 400 milijuna kuna. Sam proračun je privremen jer će uskoro biti rebalans tako da nisam prihvatio amandmane. Smatram da svi vijećnici trebaju sudjelovati u njegovom reiranju. Molim vas da ga prihvatite do rekonstrukcije nove gradske uprave. Ne smije biti viškova uproračunu jer je to neuspjeh. Cilj nam je planirati i realizirati. Ovaj proračun je okvirni. Do prosinca će sve biti transparentno. Moj prijedlog, tj. amandman, zbog kompleksnosti Dubrovačke razvojne agencije, je da ih izostavimo u financiranju te da kupimo vozilo hitne pomoći, pomognemo HGSS-u i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) - Predlagali smo smanjenje vijećničke naknade od 600 kuna, a ne 1600 kako je danas. Tako bi uštedjeli za informatizaciju sustava  gradske uprave i samog Vijeća. 

Gradonačelnik Franković - Biti vijećnik je čast i odgovornost. Javnost mora znati kako su vijećnici i kada imaju obveze protokola, raspravljaju na odborima i povjerenstvima. Svaki od vijećnika tu naknadu može preusmjeriti u humanitarne svrhe. Napravit ćemo sjajnu stvar oko informatizacije.

Miho Obradović (HNS) - Podnio sam četiri amandmana, prvi je mjesečni dodatak umirovljenicima na 300 kuna, te za sve sugrađane koji nemaju mirovine 500 kuna pomoći, treći amandman je za vrtiće, a četvrti povećanje iznosa za podstanare.

Gradonačelnik Franković - Vjerujem kako ćemo u rujnu moći financijski ugraditi to u proračun jer smatram kako su dobri. Idemo usvojiti proračun onakav kakav jest, a kasnije ćemo razgovarati kako ostale ugraditi u proračun.

Nenad Vekarić (nezavisni) - Čestitam što grad ima 38 milijuna kuna na račnu i nadam se da ćete ih dobro potrošiti. 

Gradonačelnik Franković - Povjerenica Medović je dobro radila svoj posao i zbog toga joj treba zahvaliti što grad ima viška novaca.

FRANKOVIĆ: Ukinuo sam povlašteni besplatni parking na Pilama

U raspravi o proračunu gradonačelnik Franković izvijestio je između ostaloga kako je na Pilama ukinuo povlašteni parking, a kako će na posao u gradsku upravu dolaziti osobnim automobilom. 'Pile su najprofitabilniji parking  i ne vidim zašto bih ja tamo držao svoj automobil. Nitko više tamo nema pravo besplatno parkirati,' rekao je Franković. 

Ivan Jelčić (DDS): Važno je da već sutra počnemo pripremati proračun po mjeri i potrebama građana koji su nas birali. Zato nismo podnosili amandmane, ali u daljnjem procesu ćemo sudjelovati. Hvala gradonačelniku što proračun sagledava s praktične strane, kad kaže da nije cilj da se ostvari dobit, nego da sve novce koje uspijemo zaraditi proslijedimo građanima na njihovo zadovoljstvo i za njihove potrebe.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) zapitala se hoće li biti dovoljno prihoda za komunalu temeljem odredbi nove porezne reforme koja je inkorporirana u proračun te dodala kako se nada kako će nakon ovog tehničkog proračuna biti razmatrane i programske smjernice koje je SDP spominjao u izbornoj kampanji u postizanju održivog turizma. 

Većinom glasova donesen je proračun Grada Dubrovnika za 2017. godinu.

- Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje materijalnih i financijskih rashoda te rashoda za tekuće i investicijsko održavanje osnovnih škola na području Grada Dubrovnika u 2017. godini - usvojen
- Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i rashoda za dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini u osnovnim školama na području Grada Dubrovnika u 2017. godini - usvojen
- Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2017. godinu - usvojen

Željko Raguž (DUSTRA) - Povjerenstvo je izabrano 2013. godine. Planira li se reizbor? Kako se raspoređuju financijska sredstva?

Pročelnica Ana Hilje - Mandat kulturnog vijeća istječe 2018. godine i tada će se provesti novi natječaj. Postoji pravilnik koji propisuje proceduru kako se sredstva dodjeljuju i to je potvrdilo Gradsko vijeće. 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić - Bilo bi dobro sektorska kulturna vijeća i to smo govorili u kampanji jer bi transparentnost bila veća, a krovno kulturno vijeće bi donosilo konačne odluke.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - Pozdravljam povećanje sredstava u kulturi. 

Ivana Šepak (DUSTRA) - Bilo bi dobro kada bi ovaj pravilnik bio malo dostupniji jer ima dosta umjetnika kojibi se prijavili i nejasno im je koja su pravila.

Ana Hilje - Svi pravilnici dostupni su na internetskim stranicama kao i kriteriji kulturnog vijeća.


- Prijedlog mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2107. godinu - usvojen

Marko Potrebica - Imao sam osjećaj da u gradu teče med i mlijeko. Kažu kako su namsva djeca upisana u vrtićima, a gradimo nove. Činjenica je da su nam prostori neadekvatni i moram ispuniti ono što smo obećali. Prpračun je, kao što mi je rekao jeda kolega, čudnovati kljunaš koji u devetom mjesecu treba doživjeti katarzu. Uspješnost će se voditi po izgradnji novi objekata.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - Točno je da ne teče med i mlijeko i ja sam realista. Jedan od prioriteta, dok sam bila zamjenica gradonačelnika, bio je da nema upisane djece i tu smo uspjeli. Točno je da nam neki prostori ne odgovaraju pedagoškim standardima i ja ću kao gradska vijećnica podržavati sve projekte. Imamo Palčicu koja je kao projekt gotov, škola na Montovjerni također. Radilo se i trudilo.

Marko Potrebica - Određeni novci mogli su se još bolje utrošiti.

Orlanda Tokić - Ishođena je građevinska dozvola za hotel Gruž, ali zapeli smo s troškovnicima. Vjerujemo da će se u kratkom razdoblju započeti. Veći kapitalni projekti će se nastaviti raditi, a ostali projekti će se pokrenuti. 


- Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2017. godinu. Prijedlog programa javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2017. godinu - usvojen

- Prijedlog programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2107. godinu - usvojen

- Prijedlog programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu - usvojen

- Prijedlog zaključka o usvajanju teksta Dodatka II ugovoru o suradnji u okviru  projekta Dubrovačka kartica (Dubrovnik Card), između Grada Dubrovnika i Javne ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala - usvojen

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) - Zašto se ugovor potpisuje na deset godina jer sigurno će se dosta toga mijenjati. 

Ana Hilje - Ugovor istječe danas. Razlog zašto se sklapa na deset godina je taj što s time pokazujem ozbiljnost. Mi smo se zaštitili ovim ugovorom i svaka strana može otkazati ako im nešto ne odgovara. Važna nam je disperzija turista. 

- Prijedlog zaključka o organizaciji ljetnog kampa za djecu s poteškoćama u razvoju. Pročelnik Katičić je kazao kako je ovaj prijedlog izrazito koristan. Radi se o 150 tisuća kuna u školi Marina Držća i sve smo ostvarili. Počeo bi 7. srpnja i trajao bi pet tjedana. 

- Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za određivanje naziva ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika - Rikard Rossetti, Nikolina Soko, Ivo Lučić, Vido Bogdanović i Marija Čale Mratović.

- Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za statut i poslovnik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - Marijo Bekić, Emilo Puljizević, Željko Raguž, Dolores Lujić,

- Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - Katarina Doršner, Krešimir Marković, Patricija Mage Vidak, Tatjana Šimac Bonačić i Vido Bogdanović

- Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za predstavke, pritužbe i prigovore Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - Ivan Jelčić, Emilio Puljizević, Gordan Špero, Pero Milković, Ivana Šepak, Nedan Vekarić 

- Prijedlog odluke o osnivanju Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - Nikolina Soko, Blaž Pezo, Miho Obradović, Ivana Šepak, Ivan Jelčić,

- Prijedlog rješenja o imenovanju ravnateljice Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre - Bila je samo jedna prijava i to je Ivane Medo Bogdanović i mi smo utvrdili da se to uvaži. (usvojeno jednoglasno)

- Prijedlog rješenja o razrješenju člana Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik - Donesena je odluka da se jednoglasno razriješi Andro Vlahušić kao član Upravnog vijeća.

- Odluka o komunalnom doprinosu - usvojena.

- Raspoređivanje financiranja političkih stranaka i gradskih vijećnika - usvojeno

- Produljenje ugovora o koncesiji za javni prijevoz od Luke Gruž do Gornjeg čela - usvojeno

- Obavljanje komunalne djelatnosti od lokalnog značaja za Grad Dubrovnik - usvojeno

- Održavanje komunalne infrastrukture - usvojen

- Organizacija produženog boravak u školama - Pročelnik Katičić je pojasnio kako je potrebno smanjiti broj djece u grupama na deset i ujednačiti cijenu obroka na 25 kuna.

Marko Potrebica - Ovo je primjer kako je najvažnije slušati što građani žele poput onoga što je bilo u Orašcu. Želimo da nam se sugrađani obraćaju i kažu što ih muči jer smo upravo zbog toga tu.

- Sklapanje sporazuma s Ministarstvom branitelja - usvojeno.

Popularni Članci