Franković i Dobroslavić s Plenkovićem o Pelješkom mostu, turističkim rezultatima, zračnoj liniji Dubrovnik-Zagreb (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održali su danas radne sastanke s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Uz premijera te gradonačelnika i župana, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora Goran Jandroković, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu Dubravka Šuica, saborski zastupnik Branko Bačić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović kao i zamjenici župana te zamjenice gradonačelnika.

U fokusu sastanka bila je trenutna situacija u Dubrovniku, kao i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tom prilikom, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su ga predstavnici gradske i županijske vlasti upoznali s trenutnom gospodarskom, prometnom i turističkom situacijom na našem području. 'Vlada Republike Hrvatske ima poseban afinitet prema ovoj županiji, obzirom na slabiju prometnu povezanost. Dužnosnici iz ove županije godinama su apelirali na potrebu izgradnje Pelješkog mosta. Zajedno smo došli do odobrenja sredstava za projekt od strane Europske Unije. Također, vrlo ohrabrujući su turistički podaci te činjenica kako raste broj turista i noćenja na razini cijele Hrvatske, a osobito u Gradu Dubrovniku. Vlada razumije i probleme vezane za veliki broj posjetitelja koji ovdje stižu na brodovima na kružnim putovanjima', kazao je premijer te dodao da je iznimno važno da se i Grad i županija razvijaju kao sveučilišno središte te da se Dubrovnik razvija na temeljima i tradiciji Dubrovačke Republike.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković naglasio je kako se razvoj Dubrovnika događa iznimno brzo te kako je taj razvoj potrebno kontrolirati. 'Potrebno je naći odgovarajuće mehanizme i instrumente kako bi elemnti razvoja Grada bili pravilno strukturirani', rekao je Jandroković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako su se na danšnjim sastancima fokusirali na tebe od iznimnog značaja za Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju. 'Ja sam se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na potpori i pomoći pri realizaciji projekta Pelješkog mosta. Danas smo ovdje govorili i o daljnjem prometnom povezivanju krajnjeg juga s sostatkom Hrvatske, odnosno o autocesti, brzoj cesti između Grada i zračne luke te povezanosti otoka. Također, razgovarali smo i o centru za gospodarenje otpadom čiju realizaciju priželjkujem u što bržem roku', poručio je župan Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio se na podršci Vlade i sabora Gradu Dubrovniku, posebice vezano za pitanje zračne linije do Zagreba. 'Građani Dubrovnika za Croatiju Airlines su građani drugog reda te sam upozorio premijera na tu činjenicu. Također, vrlo važno pitanje za kvalitetu života u Gradu je svakako terminal u luci Gruž. Iznio sam mišljenje kako Grad Dubrovnik mora biti aktivan sudionik u tom projektu', kazao je Franković.

Inače, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora u Dubrovniku borave u sklopu međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.