PRVI DIO SJEDNICE VIJEĆA Usvojen novi dodatak ugovoru s DPDS-om, uz žustru raspravu prošao Frankovićev proračun (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Sjednica Gradskog vijeća, sedma u ovom sazivu, održana je danas u Velikoj vijećnici, a nastavit će se i sutra. Tijek sjednice možete provjeriti u videozapisu i u tekstualnom obliku.

TIJEK SJEDNICE

23:54 Prijedlog programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značenja za Grad Dubrovnik u 2018. godini su usvojeni, kao i Prijedlog zaključka o usvajanju Cjenika Dubrovačke kartice broj 1/2017.

23:39 Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u 2018. godini i Prijedlog pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika su usvojeni.

23:30 Prijedlog odluke o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz Proračuna Grada Dubrovnika, Prijedlog izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2017. godini, Prijedlog izmjena i dopuna Programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značenja za Grad Dubrovnik u 2017. godini su usvojeni jednoglasno.

23:24 Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u 2018. godini je usvojen jednoglasno.

23:15 Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika i Prijedlog odluke o trošenju dijela sredstava prikupljenih komunalnom naknadom Grada Dubrovnika u 2018. godini su izglasani.

23:01 Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina, Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri, Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu su izglasani većinom glasova.

7. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina

22:50 Vido Bogdanović (HSS): Podržavam ovaj smjer bez obzira je li puno ili malo. Bitno je napraviti prvi korak u uvođenju reda.

22:45 Nikolina Soko (HDZ): Živim u Širokoj ulici i znak što brine građane. Javne površine su izgubile javni smisao. Ovaj plan koji se izglasava je krucijalan je je standardizirano stajalište ugostitelja. Grad je ugožen najviše zbog požara i trpi preveliki opterećenje električnih uređaja. Negativne posljedice trpi stanovništvo koje živi u gradu. Zbog sigurnosti svih nas pa i samih ugostitelja podržavam izradu plana jer se optimizira način služenja javnim površinama, omogućava se prohodnost. Ovo je početak da se grad vrati građanima.

22:45 Miho Obradović (HNS): Ako smo dali ugostitelju 25 kvadrata onda je nebitan broj stolova, netko može tri stola staviti, a netko 15-ak. Javili su mi se neki ugostitelji koji su izgubili cijelu javnu površinu i to će utjecati na njihovo poslovanje.

22:35 Mato Franković: Nije lako donijeti ovu odluku. Prije par mjeseci sam govorio na ovu temu i tad me kolega Nikolići pitao jesam li spreman smanjiti broj stolova. Štandovi i stolovi opterećuju grad i rekao sam da sam spreman za smanjenje. Želio sam postići dijalog i sazvao sam Gospdarsko vijeće i dobio sam potporu njihovu za ovu odluku, razgovarao sam s predstavnicima ugostitelja i odluka je donesena u dijalogu. Na jednak način svi oni na koje se odnosi odluka koji su 'oštećeni' su upoznati s tim. Nije lako smanjiti nekom broj i razumije. Ovo je tek početak jedne dublje teže i zahtjevnije priče koja će dovesti do reda. Svi ćemo na razne načine osjetiti zamolbe od nekih subjekata na koje će se to odnositi, no moramo za budućnost osigurati kvalitetnije uređenje javnih površina. Trebamo biti mudri i donijeti odluke. Ovdje navedeni zaključak je donesen uz podršku svih zainteresiranih strana. Morao uvesti red i mislim da će ovo biti na zadovoljstvo svih. 

22:32 Terezina Orlić (DDS): Drago mi je da gradonačelnik nastavlja uvođenje reda u javne površine i krajnje je vrijeme da se uvede. Ne treba zaboraviti činjenicu da je prethodno povjerenstvo omogućilo da se ova odluka provede. Nije dobro raditi disproporicionalnost između velikih i malih. Možda bi bilo dobro ostaviti ovo za iduću sjednicu da stignemo raspraviti.

20:28 Zdenko Medović: Ugostitelji će morati priložiti uz ugovore ovaj dodatni dio. U ovom slučaju je to na tragu da se stavljaju markeri na pod ali bit će određene javne površine. Ugostitelji će imati slobodu da odluke kako kreirati površinu.

22:10 Mladen Gojun (SDP): Nije mi jasno je li vi temeljen ovog članka 6 u svakomslučaju sklapate nove ugovre s ugositeljima? Zašto ako je potvrdan ugovor? Oni imaju ugovore do 2019. godine. Zavod za odnovu Dubrovnika izrađuje plan upravljanja povijesnoj jezgrom i upravljanje javnim površinama i to je dogovoreno do 2019. godine kako bi se mogli pripremiti novi ugovori. Čemu onda izrađivati plan o javnim površinama sad?

6. Prijedlog odluke o zakupu kupoprodajnog poslovnog prostora

5. Prijedlog ugovora s DPDS-om

21:35 Miho Obradović (HNS): Mišljenja sam da grad mora vratiti zidine i njima upravljati. DPDS bi trebao obnavljati, ali samo na temelju projekata.

21: 30 Ljubomir Nikolić: Nije se cilj prepucavati. Ne mogu se složiti zato što smo prije godinu dana kao vijećnici tu sjedali i govorili da se mora pregovarati s DPDS-om sa svim vijećnicima. Pregovaralo se da cijelokupni iznos ide Gradu, a da se DPDS-u daje onoliko koliko im treba i to nije odgovaralo. Nije dobro da definiramo trajanje jer gubimo kontrolu nad onim što rade. Zašto ne bi ugradili stavku da grad ima kontolu nad onim što rade pa ne bi došlo do propusta poput Orlanda. Protiv sam ovog prijedloga zbog načina kako se donose ovakve odluke.

21:27 Patricija Mage Vidak (DDS): Ugovor između DPDS-a i Grada puno puta je upotrijebljen u političkom kontekstu. čito je došao kraju tomu i vidi se kako je pregovaralo. Podjelu prihoda 60:40 smatramo dobrim smjerom pregovora. Moramo imati zajednički interes.

21:25 Marko Potrebica: Ovaj ugovor je zalog za našu dobru suradnju. Ja vjerujem DPDS-u.

21:20 Vido Bogdanović (HSS): U potpunosti tvrdim da je rad DPDS-a izvrstan proteklih godina i to nije upitno. Svi ćemo se složiti da su odnosi između DPDS  i grada loši. Nitko ne poštuje što u ugovorima piše. Odnosi se trebaju urediti. 

21:14 Marko Potrebica (HDZ): Lovačke priče a ja mislio basne. Vijećnica Mratović nas uči kako varati državu i koliko će poreza biti utajeno. Kad se pojave veliki soldi čeljad popizdi. Pojavila se pohlepa od strane bivšeg gradonačelnika.

21:11 Mato Franković: Volio bih da sutra pođente samnom ulazarete i vidite kako je on obnavljao. Kompleksni odnosi su bilo samo jedan dio, a sve ostalo je bilo pozitivno. Zaboravljamo prošlost kad je u ovog gradu trebalo obnavljati sve poslije rata. Novac uprihodovan od zidina je novac svih građana i on se u stopostotnom iznosu troši u javno dobro. Ako ne želite glasati za ovo, nemojte glasati. Neki su glasaliza 50:50, a 60:40 im nije prihvatljivo. Bivši gradonačelnik je predložio ugovor na 15 godina u iznosu na 40 posto za grad, 30 posto Zavodu za obnovu, a 30 DPSD.

21:08 Matija Čale Mratović (nezavna vijećnica): Kažete da je za Grad bolje 655 milijuna kuna manje što je iznos pdv-a, a imovina je u rukama privatne udruge. DPDS je obnavljao Orlanodv stup zamislite da ga je obnavljao Andro Vlahušić.

21:06 Tatjana Šimac Bonačić (SDP) : O radu DPDS-a nemamo što reći loše. Imaju i pozitivnih i negativnih stvari. To je imovina grada i mi od Društva ne dobivamo ništa već je to naša baština. Odnos se mora redefinirati.

21:02 Maro Kristić (Most): Ovaj ugovor je zaključen na neodređeno vrijeme. Intencija prošle uprave je bila redefiniranost odnosa. Veliki novac koji se slijeva može se efikasnije utrošiti ako dijelom upravlja grad. Ovo je bitna materija i materijale smo dobili dan ranije i nije bilo moguće sagledati ovaj materija zato mi ovo nećemo prihvatiti. Ugovor može biti bolji.

20:59 Mato Franković: Znam da ste navikli da se potpisivaju aneksi bez dogovora s Gradskim vijećem. To je napravio prošli gradonačelnik i nisu se dizale kaznene prijave. Prvi aneks je bio pozitivan jer je osigurao Gradu 50 posto prihoda i tad vam nije bio protuzakonit. Gdje nam se žuri? Žuri nam se da u 2018. godini uzmemo 12 milijuna kuna više jer 2019. godine ne ističe ugovor već dodatak ugovora koji je definirao odnose 50:50.

20: 55 Matija Čale Mratović (nezavnisna vijećnica): Ovih ugovorom krše se četiri zakona Republike Hrvatske. Zidine treba vratiti gradu, neka Kapetanić bude direktor te ustanove. Shvatam zašto se nitko njima ne smije zamjeriti. Predlažem da idući ugovor napravimo da bude u skladu sa zakonom i zidine vratimo građanima. Nemam ništa protiv DPDS-a ali ovo nije u skladu sa zakonom.

20:49 Mladen Gojun (SDP): Nadahnut govor gradonačelniče, skoro ste me rasplakali. Ugovor istječe u 2019. godiniičemu žurba? Zašto se ne pripremiti i ne sklopiti novi ugovor? Novac je vlasništvo fortifikacijskog sustava i vlasnik je grad tako da je to gradski novac. Nisam za sklapanje ovog ugovora pred blagdane zbog ozbiljnosti problema.

20:39 Mato Franković: Riješili smo probleme s Blagim djelima i evo sad s tvrtkom Excelsa nekretnine, a ovo je još jedan od problema. DPDS dugogodišnjim radom brine i skrbi održavanju fortifikacijskog sklopa. Ovaj aneks i prijedlog ugovora znači - grad bi sukladno novom prjedlogu grad imao 60 posto, a DPDS 40 posto i to je 12 milijuna kuna više u odnosu na postojeće, a DPDS-u bi išlo 46 milijuna kuna od čega bi dio otpao na zaposlenike i ostalo. Neto iznos bi im išao 31 milijun kuna za obnovu, a stvarni omjer raspodjela novca između grada 70:30 iznosi kada se odbiju. Definirani su i odnosi da se uredi i otkupi imovina od interesa Grada. Ukupno će grad u 2018. godini uprihodovati 84 milijuna kuna. O radu društva, o njegovoj prošlosti, aktivnosti ne treba pretjerano govoriti kao i o njihovim zaslugama, oni nisu masoni koji financiraju stranke kako neki poltičari nastoje reći. Sjetimo se dana kada nije bilo dovoljno novaca za obnovu baštine. Oni su privatna udruga, ali Uprava ne uzima ništa i to je mnogima teško shvatiti. Ovdje je samo aneks i vijek trajanja ugovora. 

4. Prijedlog zaključka koji se odnosi za gospodarsko korištenje općeg ili gospodarskog dobra

3. Prijedlog odluke o ukidanju odluke dodjeli koncesije o stjecanju gospodarske koristi bez pravne osnove

8:30 Mato Franković: Zakonito je ugovarati buduće odnose na temelju jasnih procedura. Vjerujem u budućnost i u ugovor. Točno je je jasno što grad treba napraviti. Davor Lukšić mi je rekao hoćete li vi imati problem zbog toga što mi to nismo dogovorili. Postoje odredbe zakona što mi trebamo napraviti za stjecanje gospodarske djelatnosti bez pravne osnove. Jedna od najznačajnijih stvari je ovih 15 posto.

8:27 Vido Bogdanović (HSS): Može se plakati nad prolivenim mlijekom, ali tu smo gdje smo. Jedina pravna osnova je da se napokon sklopi ugovor i predlažem da se prihvatiti kako je. Dok se ugovor pripremi mogu službe provjeriti što se može ugraditi u njega. Dobro je da se odnosi urede i stave pod regularnosti poslovanja i prihoda.

8:26 Miho Obradović: Buni me to što nam ništa ne garantira da ćemo naplatiti dug. Vjerujem da je u interesu da se naplati dug.

20:23 Mladen Gojun (SDP): Vjerujem da će ovo biti dogovor, a ne postupak. Izgubili se vremena u pregovorima, ali moram reći da je bilo sreće kada je vlada SDP-a donijela zakon o žičarama. Vratili smo se na početnu poziciju i ovo treba privatiti. Lukšići su Lukšići i to je tako.

20:16 Mato Frankvić: Vezano za koncesiju za žačaru moramo razlučiti post period i budućnost. Nemamo pravo naplatiti dug, ali imamo obvezu za naplatiti naknadu od zadnjih pet godina. Cilj nam treba biti sklapanje ugovora, a zakon je sve jasno definirao.

20:10 Ljubomir Nikolić (Srđ je Grad): Vjerujete li ljudima iz Excelsa nekretnine? Nije definirano kako će se naplatiti prethodni dug za koncesiju.

20:09 Mato Franković: Ovo je interes grada. Ja sam se uvijek borio za to, ali ne želim preuzimati zasluge jer smo svi radili. Ovim smo riješili jedan od problema Grada i ne trebamo spominjati više to, osigurali smo gradu prihod od 10 milijuna kuna. S ovim nismo riješili sve jer moramo ići na još jednu sjednicu zbog ugovora.

20:05 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Došli smo u situaciju da ćemo morati prihvatiti ovakav dogovor. Slučaj žiare je posljedica prethodne privatizacije. Prihod ide jedinici lokalne samouprave. 

20:03 Matija Čale Mratović (nezavnisni vijećnica): Ne vjerujem u ovo što ste rekli. Možda ste upravu, ali bit ću protiv ove odluke.

20:00 Mato Franković: Riješenje dugogodišnjeg problema koji je vezan za koncesiju žičare i tvrtke Excelsa. O tome smo u više navrata razgovarali i pokušali riješiti. Nakon usvajanja Zakona o koncesiji zahvaljujući aktivnostima Kristića i mene u Saboru omogućen je Gradu povoljniji položaj u odnosu na postojeće stanje. Sve to nas dovodi u novu dimenziju. Ovdje je prijedlog 15 posto od prihoda i koncesijska naknada 50 godina. Osobno smatram da je tvrtka vlasnik donje postaje, oba stupa i dužina godina nam ne bi trebala smetati. Ovo Gradsko vijeće donijelo je već jednom odluku, ali ne 50 godina već je bila do 50 godina i to su svi prihvatili. Nakon toga mnistarstvo nije dalo pozitivno mišljenje i krenuli smo u novu raspravu gdje se iskristalizirao novi omjer - 15 posto, 10 godina i ugovaranje post perioda. Drago mi je što nismo sklopili ovo zadnji put jer ugovaranje post perioda je protuzakonito jer obveza jedinice lok. sauprave je naplatiti korištenje koncesijskog dobra a to je pet godina. Radi se o stjecanju gospodarske koristi bez pravne osnove. Obveza Grada je ugovoriti koncesiju za buduće razdoblje. O svemu sam razgovarao sa zamjenicom državnog odvjetnika i jasno mi je rekla što je obveza Grada Dubrovnika i kako to mora regulirati. Vjerujem da smo ovim zatvorili jedan proces i nakon ovog treba ishodovati sve nove suglasnosti i onda idemo s novim prijedlogom ugovora. Ovo je tek prvi skalin i vjerujem da ćemo na idućem Gradskom vijeću raspravjati o svemu važnom za rješavanje spora. Grad bi dobio više od 10 milijuna kuna i riješili bi sve probleme s tvrtkom Excelsa nekretnine i vjerujem da bi mogli razgovarati o izgradnji parkinga iza grada.

1. Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu i 2. Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu.

19:44 Mato Franković: U tijeku je postupak uvođenja novog kompjuterskog programa za uredsko poslovanje i za riznicu. Odrađeno je testiranje za e nabavu.

19:38 Vido Bogdanović (HSS): Ozbiljna uprava bi trebala imati jasne planove kad će to raditi i pokazati u financijskom dokumentu. Što se tiče financija nadao sam se da će proračun biti transparentniji i da će se pratiti dnevno trošenje. Sve birače bi zanimalo kako se uprihoduje i troši proračun.Ja ću biti suzdržan jer vidim da je sve već dogovoreno oko proračuna.

19:34 Marko Potrebica (HDZ): Više puta se spomenuo studentski dom. Pokrenuli smo postupak za novi natječaj i božićna mi je želja da prođe natječaj u zakonskim rokovima i ako to prođe. Vjerujemo da ćemo oko Uskrsa otvoriti radove.

19:19 Terezina Orlić (DDS): Podržat ćemo proračun i jer je prepoznato ono što su svi govorili u izbornim programima. Naši stavovi su bili briga za mlade i obitelji. Glavni projekti koji nas očekuju su jako važni - mlade obitelji kroz stanove, Solitudo, škole, vrtići, studentski dom i projekt cesta Pobrežje s mostom jer će to prostor Osojnika otvoriti za sve sadržaje. To su kapitalni projekti koji nas očekuju, ali svjesni smo da se to ne može realizirati odjednom. Nadamo se da ćemo napraviti i dom umirovljenika na Medarevu. Treba donijeti konkretne smjernice za ostale gospodarske grane koje nisu dovoljno iskorištene osim turizma. Projekti za EU se moraju pripremiti te sporstka infrastruktura kao i strategija sporta. Kultura mora ostati središnji dio i veliki dio proračuna može otići na nju, a rad ustanova može biti uvijek bolji.

19:28 Miho Obradović (HNS): Ne znam koji je razlog zašto nas niste pozvali na konzultacije za izradu proračuna.

19:21 Marko Potrebica (HDZ): Mi nismo sklapali Dubrovački dogovor već smo bili protiv njega. Na rebalasnu smo prihvatili sve amandmane KLGB Srđ je Grad. Ako smo odbili amandman za tehničku kulturu i odmah ništa nije dobro. Želimo otvoren dijalog i nismo zaslužili da nam se nabija na nos Dubrovački dogovor jer sam uvijek govorio protiv njega.

19:18 Mato Franković: Nekad treba spomenuti bivše gradonačelnike i ne treba se bojati to učiniti. Amandmani KLGB Srđ je Grad su dobri, ali nisu trenutno realni, no možemo iz viška sredstvava to rasporediti. Proračun nije jednog čovjeka jer odražava rješavanje jednog dijela problema, ne može riješiti sve ali je obuhvatio cestovnu infrastrukturu, predškolski odgoj, kanalizacijsku mrežu... Prije osam dana započeo je projekt realizacije vodoopskrbe u Brsečinama i nastavljamo prema Trstenom. Radi se na više frontova.

19:11 Marijo Bekić (HDZ): Što se tiče bolnice i Doma zdravlja, često se vozim s invalidima i nitko se nije žalio, normalno se kreću tim prostorom.

19:10 Franković: 'Pismo nisam primio. Ja odgovaram na poruke na mobitelu, viberu, Facebooku, građani znaju kako sam dostupan svima. No, ne možemo uređivati liftove u privatnim prostorima. Možemo napraviti lift u gradskoj upravi i projekt se radi, trebao bi biti završen u 2018. godini. Također, moramo u funkciju pustiti lift koji ne radi pet godina, a to je onaj na Ilijinoj glavici. Ugradili ste ga, zaključali i gotovo. No, radimo na tome.'

19:08 Miho Obradović: 'Jedan vam je invalid pisao kako ne može na puno mjesta stići kao što je Dom zdravlja, u Uvali Lapad se lift pokvario, wc-i za invalide su zaključani većinom. Nikad nije dobio odgovor.'

18:48 Rikard Rossetti (DUSTRA) je kazao kako nitko ne govori protiv kulture nego kako je sporno što se na kulturu izdvaja oko 30 posto proračuna, a na sport tek četiri posto, pored Juga koji je prvak Europe.

18:44 Franković: 'Ako netko prijetnjom smatra službeni dopis Grada, jer onda smo prijetili i samo takva vrsta prijetnje je mogla doći iz Grada. Ako je netko drugačije 'prijetio', neka se prijavi institucijama. I ja sam prijavio neke ljude zbog prijetnje, policija to brzo riješi. S imenima onih koji ne žele izaći ćemo u javnost izaći nakon Nove godine'.


18:43 Miho Obradović (HNS):
'Tražio sam reviziju stanova i sam, a sad kažete kako ćete izaći s imenima. Već ste izašli s imenima jer poznajem slučaj gdje su ljudi dobili prijetnju. Ne želim nikoga pravdati, ali divne vam informacije cure. Pojedine osobe su dobile prijetnje'.

18:35 Mato Franković odgovarajući na pitanje Šimac Bonačić oko stanova: 'POS 2 u Mokošici je poluprazan, stanovi se prodaju jer je postojala mogućnost da vam je zemlja ili stan u vlasništvu oca, majke i bake. Znači, imate stan, a po papirima ste čisti. Kako bismo to izbjegli, nismo se odlučili na klasični POS nego stanove koji će se iznajmiti, a oni će se moći kupiti. Najamnina će ući u cijenu stanu, a cijena kvadrata će biti 1 300 eura po kvadratu. Napravljena je revizija socijalnih stanova, a svima koji ne udovoljavaju standardima su psolane opomene. Dio ljudi je pristao iseliti, dio nije. Ako ne izađu, objavit ćemo imena, jer se drugima uzimaju ta prava, a socijalni su slučajevi, dok ovi putuju i slikavaju se'.

18:28 Orlanda Tokić (zamjenica gradonačelnika, HDZ): 'Što se tiče sanacije bazena, oni se ne mogu sanirati bez projekta i dozvola. Do kraja 2018. godine je obveza da zatvorimo Grabovicu i krenemo sanaciju, i to će se ostvariti. Za to su predviđena sredstva, ali bez građevinske dozvole ne možemo krenuti u ništa od toga.'

18:22 Franković: 'Ja više ne znam je li taj proračun isti ili nije. Ako jest, glasajte, ako nije nemojte ga podržati, sve je to korektno. Što se tiče Libertasa, sanirat će se kratkoročni krediti i vjerujem kako će se postići dogovor sa svim općinama prema kojem bi oni trebali pratiti poslovanje Libertasa. Grad Dubrovnik je izgubio učeničke linije u Konavlima, a istovremeno, iako ne vozi učenice u Konavlima, svima je dao besplatne pokaze. Što se tiče dodatnih linija, pojačana je i linija Gruž. Kolektivni ugovor oko vatrogasaca nije potpisan, ali moramo dobiti odobrenje od Vlade. Što se tiče ceste od Pobrežja do Osojnika, ide postupak izvlaštenja.'

18:19 Matija Čale Mratović (nezavisna): 'U ovom proračunu nema točaka koje se tiču unaprjeđenja kvalitete privatnog smještaja. Što se tiče Libertasa, znam kako ide novi autobus za Orašac, što još treba sufinancirati? Vatrogasci zaslužuju veće plaće, hoće li i drugim našim ustanovama ići plaće na gore? Jesu li sanirani sabirni bazeni na Grabovici? U proračunu nisu osigurana sredstva za zatvaranje Grabovice, a projektna dokumentacija je gotova prije više od pola godine?'

18:15 Kristić je kazao kako bi se predio Lapadskog stadiona mogao prodati ako se ne riješe svi imovinsko-pravni odnosi, a sportski sadržaji preseliti u Gospino polje.

18:08 Maro Kristić (Most): 'Kolegica Lujić i ja ćemo podržati ovaj proračun jer je u njemu sve što smo predlagali, osim azila za životinje. No, siguran sam kako će se taj problem riješiti. No i ovaj put je nedostajao pravi dijalog, ali to nije razlog da ne podržimo proračun'.

18:08 Katarina Doršner (HDZ): 'Ne mislim kako je krivo nešto što je Raguž rekao, nije rekao ništa protiv kulture nego protiv načina na koji se novac raspoređuje'.

18:05 Željko Raguž: 'Ovo vaše izlaganje je opasno kao topla piva jer vama je jedini argument je li kupljena karta. Mene zanima je li normalno da od 30 glumaca, 28 ih dođe iz Zagreba, to se odigra dva puta, oni uzmu pare i vrate se u Zagreb? Možemo li uspoređivati ljude koji rade u Čistoći i koji nastupaju tri puta?'

18.00 Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad): 'Gospodine Raguž, vi ne razumijete ovaj Grad. Gospodine Frankoviću, ne mogu vjerovati kako ovo niste kritizirali. Gospodine Raguž, koliko ste karata za Ljetne igre kupili, a koliko ste ih dobili besplatno?'

17:49 Željko Raguž (DUSTRA): 'Maksimalno poštujem kulturu, ali volim i druge stvari vezane uz Grad. Stare Grke su podučavali ratovanju, ali su ih učili i kulturi. Mi na kulturu trošimo blizu 140 milijuna kuna, blizu 30 posto proračuna. Nijedan Grad u Hrvatskoj ni približno toliko. Taj iznos je nerealan. A ljudi iz Čistoće čiste Porat i k' tome pjevaju, a nitko ih ne plaća. Ali ne pjevaju od sreće nego od muke. Sport samo 23 milijuna kuna, a sportska infrastruktura nije adekvatna ni za Babinu gredu. Što se tiče Lapadskog stadiona, da mogu dovesti šarulju iz Hercegovine, doveo bih je, samo to još fali tamo.'

 

17:39 Franković: 'Proračun mora održavati stvarno stanje, mora biti realan, održiv i provediv. Taj neki bivši prroačun je nosio projekte Doma umirovljenika, OŠ Montovjerna, Lapadska obala. Za ništa od toga nije bilo građevinskih dozvola. No, jedno je mašta, a drugo stvarnost'.

17:28 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): 'Prije godinu dana ste donijeli odluku o neizglasavanju proračuna. Vi ste tako makli tog 'blogera', opravdavajući kako je to zbog kreditnog zaduženja pa se rušio proračun dva puta. Obzirom kako bi sigurno ne mislite biti šerif, od vas se očekuje veća transparetnost. Mi u SDP-u nismo ni s kim u koaliciju, krećemo s novim vodstvom, nitko nam ne piše amandmane. Zato ćemo pohvaliti što je dobro, a što nije prozvat ćemo. Projekte koji su za dulje vremensko razdoblje ne vidim u ovom proračunu. Nema recimo azila za napuštene životinje, kao ni sklonište za beskućnike, a sve to je naša obveza'.

17:24 Marko Potrebica: 'Drago mi je što ne gledamo još jedan populistički proračun kako je to prije bilo. To je bila lista želja, bez projekata koji nisu bili u toj fazi pripremljenosti da bi bili u proračunu, od OŠ Montovjerna do Doma umirovljenika. Jedan poznati bloger, Andro Vlahušić, svako malo uskrsne. Što se krije iza ovih amandmana kad sam kazao što pričate? Zabrinula me je intencija da se ZL Dubrovnik ide uzimati dobit. Vi time nesvjesno želite ostaviti 300 ljudi bez posla. Zakonski se ne može donijeti ova odluka jer mi smo samo 10 posto suvlasnici. Kad bi se to dogodilo i kad bi svi vlasnici to napravili, ZL bi bila uništena i tražili biste koncesionara za nju.'

17:17 Obradović je kazao kako nezavisni vijećnici i HNS-ovci jedini nisu dobili poziv na konzultacije oko Proračuna.

'Možda je razlog jer je proračun isti kao i onaj kojeg ste srušili', kazao je, na što je Franković odgovorio kako će onda Obradović zasigurno glasati za Proračun.

17:01 Franković: 'Dvije godine sam bio predsjednik GV i predložio sam s HDZ-om niz amandmana, a o vašima se ne može glasati jer taj tko vam ih je pisao napisao ih je tako da su neprovedivi ili nezakoniti. To je praska iz prošlosti. Sufinanciranje aviokarata i podstanarstvo su dobar pokušaj promišljanja kako nekome pomoći, no to je završilo na krivu stranu. Prilikom unošenja te stavke za sufinanciranje aviokarata, efekt je bio povećanje cijena. Problemi se rješavaju razgovor, lobiranjem, a ne samo plaćanjem. Što se tiče podstanarstva, projekt je dobro zamišljen, ali su krajnji korisnici povećali cijenu najma. Sad podstanarstvo teško možete naći ispod 3 tisuće kuna, i to u Mokošici. Problemi se rješavaju izgradnjom stanova, a ne tako. Gradit ćemo Studentski dom, stanovi u Solitudu, pa ćete vidjeti kolike će onda biti cijene stanova.

Za Lapadsku obalu nemamo građevinsku dozvolu pa je nismo mogli staviti u proračunu. Vi možete staviti u proračun što hoćete. Mogu i ja staviti da ću napraviti šest žičara prema Srđu, ali to se neće dogoditi. Što se tiče place u Gružu, provest će se revizija, no to treba raditi Sanitat, a ne Grad. Što se tiče ukidanja prireza, kad riješimo sve probleme građana kao što je jednosmjenska nastava, kanalizacija i slično, ukinut ćemo prirez, obećavam da ću to napraviti u sedmoj godini svog mandata!'
16:55 Miho Obradović (HNS): 'Prvi naš amandman u kojem smo tražili povećanje za 3,5 milijuna kuna za dodatno sufinanciranje avionskih karata i cestarine. Grad Dubrovnik je suvlasnik ZL Dubrovnik i dobit Luke je oko 60 milijuna kuna. Predlažemo da se dio dobiti vrati u Grad i da se iz tih sredstava sufinanciraju prve dvije karte koje bi bile 500 kuna, a cestarina besplatna. Također, tražimo sufinanciranje podstanarstva mladih obitelji te dodatna sredstva prema vrtićima, gdje bi on bio besplatan za svako drugo dijete. Amandman je i dar za novorođenu djecu koji bi trebao biti viši. Sljedeći amandman je vezan uz umirovljenike i ostale socijalne skupine tako da im se povećaju dodatci. Amandmani se tiču i rekonstrukcije place na Gružu i Lapadske obale'.

16:33 Mato Franković (gradonačelnik, HDZ): 'Proračun iznosi 575 milijuna kuna, na to se nadodaju proračunski korisnici u iznosu od 32 milijuna. Iznos kreditnog zaduženja iznosi 111 milijuna. Ovo nije proračun Mata Frankovića ni HDZ-a ni koalicijskih partnera, nego proračun građana jer su u njemu svi oni projekti koji godinama nisu realizirani, a koje smo mi u kampanji izricali kao nužne. Ja ga ne želim svojatati. Jedan od projekata je izgradnja OŠ Montovjerna, građevinska dozvola će biti do kraja ove godine, potom cesta dubrovački most- Osojnik u iznosu od 24 milijuna kuna. Kupnja vile Čingrije je jedan od projekata koje su mnogi sanjali, ali treba se probuditi i realizirati. Dječji vrtić Palčica, provedena je javna nabava, projekt će se realizirati 2018. godine, stoji 11 milijuna kuna. Vukovarska ulica druga faza i Solitudo, to su sve projekti koji će se financirati iz kreditnog zaduženja.

Ulica Kardinala Stepinca 1,5 milijuna, cesta Solitudo 4 milijuna kuna, parking HRVI Mokošica, Ulica Nika i Meda Pucića dovršetak, izgradnja ceste most – Pobrežje, oborinska odvodnja Stara Mokošica, sufinanciranje Studentskog doma, energetska obnova OŠ Lapad, projektna dokumentacija za vrtić Solitudo, kao i stanove u Solitudu kako bi se mogli početi graditi u 2019. godini, groblje Dubac, sanacija Grabovice, planira se i u OŠ Ivana Gundulića i Marina Držića, javna rasvjeta, to su projekti koji nas čekaju. Ljetnikovac Gučetić, Pustijerna, Umjetnička galerija Dubrovnik, nabava 10 Libertasovih autobusa su projekti koji će se kandidirati za EU fondove. Tu su još i izgradnja stanova HRVI, realizacija kreće najkasnije u veljači 2018. godine, a tu je i projekt Arena Lapad.

Obnovit ćemo Orlandov stup i atrij Kneževa dvora. U planu je asfaltiranje, ali nećemo to raditi mikroasfaltom, a u planu su Dalmatinska ulica, most Ombla, Petra Krešimira, Ante Šercera, Vatroslava Lisinskog, parking Zaton, sve to od siječnja i svibnja. Potom sanacija ceste od Osojnika do spomenika te od spomenika do crkve, Dračevo selo, Petrovo selo, uvest ćemo i autobusnu liniju koja će ići s Pobrežja do Petrovog sela pa u Mokošicu.

Što se tiče obrazovanja i socijalne skrbi, sufinancirat će se udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce, projekt produljenog boravka, asistenti, ljetni kamp za djecu s posebnim potrebama.

Potpisat će se novi kolektivni ugovor s vatrogascima, planiramo povećanje u iznosu od 3,4 milijuna kuna.'

16:32 Marko Potrebica (HDZ): Zaprimili smo amandmane, a ja sam zamolio da prilikom izrade konzultiraju s Upravnim odjelima kako bi bili napisani u zadovoljavajućoj formi. Amandmani kolege Obradovića i nezavisnih vijećnika nisu napisani na tehnički ispravan način, sve ste ovo mogli iskomunicirati s nadležnim odjelima. Mi ćemo danas raspravljati o vašim idejama i amandmanima, drugi put ih nećemo razmatrati.

16:23 Točka Vijećnička pitanja je maknuta s dnevnog reda, uz dva glasa protiv. Točke dnevnog reda od točke 35. do kraja dnevnog reda nisu skinute s dnevnog reda. Točke dnevnog reda koje se tiču žičare su ostavljene na dnevnom redu, kao i ona koja se tiče dodatka ugovora Grada s DPDS-om.

16:18 Miho Obradović (HNS), Maro Kristić (Most), Tatjana Šimac Bonačić (SDP), Vido Bogdanović (HSS) i Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad) predložili su skidanje točke dnevnog reda koja se tiče DPDS-a i žičare jer su materijale kasno dobili, a riječ je, kako kažu, o važnoj temi.

16:05 Predloženo je da se dnevni red nadopuni točkama koje se tiču potpisivanja dodatka ugovora s DPDS-om i Gradom, točke koje se tiču koncesije za žičaru, točke koje se tiče poništenja javne nabave za plovidbu na relacijama Dubrovnik-Gruž i Koločep-Gornje čelo, kao i točke koje se tiču članova Upravnog vijeća JU Kazalište Marina Držića i Ljetnih igara, kao i Sportskih objekata Dubrovnik.

16:00 Počela je sjednica Gradskog vijeća.

D n e v n i  r e d
 
 
1.    Vijećnička pitanja.
 
2.    Prijedlog Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu.
 
3.    Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu.
 
4.    Prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.
 
5.    Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina.
 
6.    Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri.
 
7.    Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu
 
8.    Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika.
 
9.    Prijedlog odluke o trošenju dijela sredstava prikupljenih komunalnom naknadom Grada Dubrovnika u 2018. godini.
 
10.  Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u 2018. godini.
 
11.  Prijedlog odluke o određivanju poslova prijevoza pokojnika koji se financiraju iz Proračuna Grada Dubrovnika.
 
12.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2017. godini.
 
13.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značenja za Grad Dubrovnik u 2017. godini.
 
14.  Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u 2018. godini.
 
15.  Prijedlog programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značenja za Grad Dubrovnik u 2018. godini.
 
16.  Prijedlog pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika.
 
17.  Prijedlog zaključka o usvajanju Cjenika Dubrovačke kartice broj 1/2017.
 
18.  Prijedlog zaključka o imenovanju Povjerenstva za ocjenjivanje programa, projekata i manifestacija u području javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2018. godinu.
 
19.  Prijedlog zaključka o donošenju Osnovnog programskog i financijskog okvira Gradskog kazališta Marina Držića za četverogodišnje razdoblje od 2018. do 2021. godine.
       
20.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju ponude Republike Hrvatske od 7. studenoga 2017. za kupnju nekretnine u naravi kompleks  „Vila Čingrija“.
 
21.  Prijedlog zaključka o Izvješću o poslovnim odnosima i nenaplaćenim potraživanjima Grada Dubrovnika prema društvima Ragusa parking d.o.o. za upravljanje javnom garažom u stečaju i Constructus d.o.o. za gradnju u stečaju, koji su izbrisani iz sudskog registra Trgovačkog suda.
 
22.  Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju kanalizacijskog sustava na otoku Šipanu k.o. Suđurađ.
 
23.  Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju kanalizacijskog sustava na otoku Lopudu.
 
24.  Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju TS 10(20)04 KV „Marina Gruž“ i podzemno polaganje elektrokabela.
 
25.  Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju sustava otpadnih voda i vodoopskrbe naselja Stara Mokošica, Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat.
 
26.  Prijedlog rješenja o ukidanje statusa puta odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest.zem. 2803 k.o. Dubrovnik površine 9 m2.
 
27.  Prijedlog rješenja o ukidanje statusa puta odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 3779 k.o. Osojnik površine 33 m2.
 
28.  Prijedlog rješenja o ukidanje statusa puta odnosno javnog dobra u općoj uporabi za dio nekretnine katastarske oznake čest. zem. 1562 k.o. Trsteno površine 29 m2.
 
29.  Prijedlog rješenja o stavljanje van snage Rješenja o kupnji nekretnine u k.o. Zaton i k.o. Petrovo selo Klasa: 940-01/16-01/136, Urbroj: 2117/01-09-15-8 od 19. i 21.12. 2016.
 
30.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Analize stanja sustava Civilne zaštite na području Grada Dubrovnika.
 
31.  Prijedlog smjernica  za organizaciju i razvoj sustava Civilne zaštite na području Grada Dubrovnika za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2021. godine
 
32.  Prijedlog godišnjeg plana razvoja sustava Civilne zaštite s financijskim učincima za četverogodišnje razdoblje.
 
33.  Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za donošenje odluke o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude u otvorenom postupku javne nabave velike vrijednosti sa ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednim gospodarskim subjektom HEP OPSKRBA d.o.o. na vrijeme od (2) dvije godine za opskrbu električne energije.
 
34.  Prijedlog odluke o dopuni Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku.
 
35.  Prijedlog rješenja o razrješenju ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum.
 
36.  Prijedlog rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum.
 
37.  Prijedlog rješenja o razrješenju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića.
 
38.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića.
 
39.  Prijedlog rješenja o razrješenju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Dubrovački simfonijski orkestar.
 
40.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Dubrovački simfonijski orkestar.
 
41.  Prijedlog rješenja o razrješenju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“.
 
42.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“.
 
43.  Prijedlog rješenja o razrješenju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik.
 
44.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik.
 
45.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre.
 
46.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Kazališnog vijeća Javne ustanove u kulturi Kazalište Marina Držića.
 
47.  Prijedlog rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik.
 
48.  Prijedlog kandidata za imenovanje sudaca porotnika za Županijski sud u Dubrovniku.

Ivona Butjer/Aida Čakić

Popularni Članci