'TAKSISTI SU DOVEDENI U ZABLUDU!' Dubrovački HNS oglasio se o raspisivanju natječaja za izdavanje dozvola

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Dubrovačka podružnica Hrvatske narodne stranke poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Postupajući prema „preporuci“ Mata Frankovića i Mara Kristića, kojima se pred izbore žuri brže-bolje završiti nešto što nisu uspjeli u dvije godine, koliko su proveli mešetareći autotaksi djelatnost u Dubrovniku, povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Dubrovnik u subotu, 15. travnja, konačno je raspisala javni natječaj za podnošenje zahtjeva za izdavanje autotaksi dozvola. 

Gradska podružnica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata podsjeća dubrovačku javnost da je Vlada Republike Hrvatske 13. travnja donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora. Istom Odlukom, koja na snagu stupa u četvrtak. 20. travnja, prestaje mandat svim članovima predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U dubrovačkom slučaju, budući da je Gradsko vijeće zbog rušenja proračuna raspušteno još u siječnju, ovog četvrtka prestaje i dužnost povjerenice Medović za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća. Samim time 20. travnja ukidaju se sva radna tijela i povjerenstva koje je ona u međuvremenu imenovala pa se tako ukida i Povjerenstvo za autotaksi prijevoz u kojem osim spomenutog Kristića, sjede još i Marko Potrebica (HDZ) i Pero Vićan (DDS), obojica jednako zainteresirani za rješenje pitanja taksista baš u predizborno vrijeme. 

Natječaj za taksi dozvole stoga je nemoguće provesti iz jednostavnog razloga što Povjerenstvo za autotaksi prijevoz kojem se prema tekstu natječaja zahtjevi podnose i koje odlučuje o redoslijedu na listi prvenstva, prestaje postojati prije nego se natječaj uopće zaključi. Rok za podnošenje prijava ističe 28. travnja, a otvaranje pristiglih zahtjeva održat će se 10. svibnja, jedanaest dana prije prvog kruga lokalnih izbora, a povjerenstvo Gradskog vijeća tada neće imati legitimitet za odlučivanje. 

Nemajući snage oduprijeti se onima koji su je tu postavili, povjerenica Nada Medović je objavom natječaja izazvala zbrku među potencijalnim taksistima, što će u konačnici rezultirati neredima i kaosom na gradskim ulicama jer neće postojati pravila tko smije, a tko ne smije koristiti taksi stajališta. Natječajem za 225 koncesija, najmanje 300 potencijalnih dubrovačkih taksista dovedeni su u zabludu da će uskoro moći regulirati svoje koncesije. 

Napominjemo da su, nakon što su u odlučivanju po ovom pitanju preuzeli ovlasti gradonačelnika, gospoda Mato Franković i Maro Kristić uz asistenciju DDS-a imali dvije godine za donijeti zakonitu odluku i provesti natječaj. Odluka koju su konačno donijeli nije bila zakonita (jer ju je Povjerenica trebala usklađivati sa zakonom), a natječaj nisu proveli na vrijeme. Da su htjeli i znali raditi, obitelji dubrovačkih taksista u novu sezonu ušli bi uz prijeko potrebnu poslovnu sigurnost, a građani uz stabilan proračun. 

Ipak, elementarna nesposobnost Frankovića i Kristića ne treba posebno čuditi. Podsjetit ćemo da su osnovali i vlastito povjerenstvo za utvrđivanje prioritetnih projekata i izgradnju sportske infrastrukture kojim je presjedao upravo nogometni sudac četvrte lige Maro Kristić. Nakon dvije godine „rada“, nemaju ništa za pokazati, a nije pomoglo ni što im je gradonačelnik Andro Vlahušić odmah po osnivanju dostavio idejni koncept ulaganja i osigurao milijunska proračunska sredstva. Njihova pogubna rušilačka priroda ne staje ni tu. Nakon što su preuzeli gospodarenje javnim površinama, postavili su nove ugostiteljske stolove na Stradunu i u Širokoj ulici, a smanjili proračunske prihode od najma. Rezultat njihovog rada može se jednostavno opisati: „Više stolova i stolica, veći nered, manje novaca u proračunu.“ 

Dodamo li tome i da su u dvije godine, nauštrb interesa građana, čak dva puta odlučili rušiti proračun, ostaje tek za zapitati se postoji li granica njihove nesposobnosti?

Andro Vlahušić, predsjednik podružnice Dubrovnik HNS-a

Valentin Dujmović, kandidat za gradonačelnika

Popularni Članci