Terezina Orlić Vićanova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika! (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Na konferenciji za novinare koja je danas održana predsjednik Dubrovačkog demokratskog saveza Pero Vićan objavio je kako je njegova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika predsjednica Županijske gospodarske komore Terezina Orlić, supruga Denisa Orlića. 

'Vrijeme je da žene preuzmu kormilo Grada,' poručio je Vićan koji je objavio ovu ekskluzivnu informaciju dugo najavljivao. Na konferenciji za medije nisu predstavljeni kandidati za zamjenike, no Vićan je otkrio kako će kandidat za prvog zamjenika biti muškarac, a za drugog žena. Kako je najavljeno, poslije Nove godine trebali bi se znati konkretniji detalji. 

'Malo tko ne zna Terezinu Orlić. Ona trenutno radi kao predsjednica Gospodarske komore DNŽ. Nije trenutak da se bavimo sa svime što se događalo u Gradu niti problemima Grada. Problemi su tu, život je pred nama, a oni se moraju rješavati. Predsjedništvo stranke je jednoglasno procijenilo da je Terezina Orlić stručna, visokomoralna i da zadovoljava sve najrigoroznije kriterije da se kandidira za takvu izuzetno zahtjevnu funkciju. S obzirom na njeno radno i životno iskustvo, siguran sam da će se, istog dana nakon njene pobjede, moći krenuti s efikasnim vođenjem Grada,' kazao je Vićan. 

Čelnik DDS-a također je izjavio kako negativne kampanje od strane DDS-a na predstojećim lokalnim izborima neće biti, no osvrnuo se na nedavno donesen zakon u Saboru kojim se pravomoćno osuđenim osobama brani kandidiranje za čelništvo jedinica lokalne samouprave.  

'Nećemo voditi negativnu kampanju, ali ćemo svakome odgovoriti od potencijalnih protukandidata. Potpuno smo sigurni da ćemo pobijediti. Grad se, po mojoj procjeni, nalazi u izuzetno lošem stanju. Davno sam rekao da se neću natjecati, a danas se ne bih ni mogao natjecati sve i kad bih htio. Mi kao stranka i kao pojedinci poštujemo zakone, bez obzira što o njima mislili. Provodimo sudske odluke, bez obzira na moje osobno mišljenje odnosno je li zakon o zabrani kandidiranja ustavan. To ćemo pustiti ustavno-pravnim stručnjacima na prosudbu,' dodao je. 

Orlić je tom prilikom kazala da se kandidirala jer je svojim radom dokazala da je dosljedna i odgovorna te da se kroz politiku u zadnjih 25 godina dogodilo svašta. Izjavila je da je nestranačka osoba koju je DDS privukao jer se, između ostalog, ne dijeli na lijeve i desne te nema središnjicu iznad sebe, a svojom kandidaturom želi potaknuti žene da se aktivnije uključe u politiku. 

'Bez obzira što sam nestranačka osoba, prihvaćam DDS-ov program. On se odnosi na lokalne ljude, nema neku središnjicu poviše sebe i možemo reći da ne pripada ni lijevima, ni desnima. Sigurno ćete se zapitati zašto sam se prihvatila kandidature. Božji blagoslov je živjeti i roditi se u Gradu, biseru svjetske baštine. Ovaj Grad zato zahijeva posebnu odgovornost i transparentnost te zajedničko promišljanje. To je prije svega odgovornost prema stanovnicima, poduzetnicima, gospodarstvu, odgovornost za kulturu i suptilnu sinergiju između kulture i gospodarstva kao i odgovornost za mlade i stare te najranjivije skupine ljudi. Grad ne smije biti u rukama pojedinca,' kazala je Orlić te dodala kako je bitno postaviti pitanje kako vidimo Grad za 20 godina te postaviti prioritete. 

Naglasila je i kako se 'ništa bitno neće promijeniti ako sjedimo u fotelji i kritiziramo, a pri tom ne uradimo ništa'. U više navrata je u svom govoru istaknula svoju ljubav prema Gradu'.

'Kad kažem Grad, pod tim mislim i na Sustjepan, Gornja sela, Zaton, Elafiti. Sve to čini ovu prekrasnu cjelinu,' izjavila je. 

Odgovarajući na novinarska pitanja i na pretpostavku kako bi HNS-ova kampanja mogla biti usmjerena na ime Denisa Orlića kojeg je aktialni gradonačelnik Andro Vlahušić u više navrata povezivao s Vićanovim imenom kad je govorio o svojoj presudi u aferi 'Šipan', Vićan je odgovorio kako je Vlahušić stvar prošlosti. 

'Nitko više ne spominje Oreškovića. Vlahušić je gotova priča. Nećemo dozvoliti da nas se uvlači u bilo čije bolesne ideje i stavove. Nitko u Hrvatskoj danas više ne spominje Oreškovića, on je završena priča,' kazao je. Na njegov odgovor se nadovezala i Orlić koja je kazala kako se boji što bi se dogodilo da nije bilo Društva prijatelja dubrovačke starine čiji je čelnik donedavno bio njen suprug. 

Na samom kraju, Vićan je poručio kako se kampanja neće voditi iz 'barake' nego iz središta stranke. Osim toga, obavijestio je kako se završavaju razgovori s kandidatima za druge funkcije u općinama i Županiji. 

'Vi znate da svoje vijećnike imamo u općini Konavle, Županiji, Gradu, općini Dubrovačko primorje, a sada idemo na Župu dubrovačku i Ston na ovim lokalnim izborima,' poručio je. 

Popularni Članci