VLAHUŠIĆ SE VRAĆA U IGRU: 'Pokrećem novu inicijativu, nastavljam raditi za Dubrovnik i građane!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji je vodio grad osam godina nastavlja s radom, premda se nakon što mu je onemogućeno natjecati se na posljednjim lokalnim izborima znalo čuti kako je Vlahušić politički mrtav. U posljednje vrijeme se u političkim kuloarima šuška kako se Vlahušić vraća u igru, a navode je i sam Vlahušić potvrdio za Dubrovački dnevnik. S djelovanjem će, kako je potvrdio, nastaviti kroz inicijativu Dubrovnik-grad izvrsnosti.

„Andro Vlahušić nije nikakav politički mrtvac. Ja sam sada freelancer, potpuno neobavezan prema bilo kome i mislim da nema čovjeka za kojeg nisam napravio maksimalno ono što sam mogao, a sada kreće trud oko Dubrovnika koji bi trebao postati najugodnije i najljepše moguće mjesto za život svih građana,“ izjavio je Vlahušić za Dubrovački dnevnik.

Demantirao je nagađanja kako osniva novu stranku te je kazao kako je riječ o novoj inicijativi putem koje će se pokušati realizirati što bolji Dubrovnik.

„ Bit će to platforma s idejom 'Dubrovnik - grad izvrsnosti'. Politička stranka više nikada jer nema razloga za to niti će to biti uključeno u moj rad. Dubrovnik ostaje jedno čime ću se baviti jer je to jedini grad u Hrvatskoj koji ima šansu biti moderan, europski grad,“ kazao je Vlahušić.

Vlahušić je za Dubrovački dnevnik pojasnio razloge zbog kojih više nema namjeru stranački djelovati.

„Nije to zato što su HNS i HSLS propali. Kao član Predsjedništva sam gledao gašenje projekta koji je imao neku šansu. Sad više ni HSLS-a, ni HNS-a, ni SDP-a nema, a HDZ vodi državu u potpuno krivom smjeru. Država je postala sama sebi cilj, a građani u njoj ne postoje. Trenutno u Hrvatskoj postoji jedna snažna stranka koja Hrvatsku vodi u lošem smjeru, u kojoj je građana sve manje i koji žive sve lošije. Drugih nema, a htjeli bi biti HDZ. Kad se u Dubrovniku napravi sličan presjek, onda tu postoje članovi HDZ-a, HNS-a, DUSTRA-e, SDP-a, HSS-a itd i samim time te strane zastupaju jednu malu skupinu ljudi, a s druge strane su svi ostali. Dubrovniku to ne treba,“ izjavio je.

Suprotno tome, Vlahušić tvrdi kako svoju inicijativu zamišlja kao projekt u kojem će sudjelovati svi građani. Kako kaže, oni koji žive u Gradu, oni koji su se rodili u Gradu i oni koji vole Dubrovnik.
„Cilj mi je vratiti Dubrovnik onom izvornom dijelu pokreta - Dubrovnik, grad izvrsnosti. Tako sam počeo s 27 godina, zajedno s mladim ljudima. Nastavio sam sa svojim radom, bio sam ministar, zastupnik, a onda sam bio i gradonačelnik pa su mi zakonom zabranili da vodim najuspješniji grad u zemlji i prvi sam čovjek kojemu su ti napravili. Za Dubrovnik koji se uklapa u viziju o kojoj govorim su potrebni apsolutno svi; oni koji u njemu žive, koji su se u njemu rodili i koji ga vole, poput nekih branitelja koji nisu s dubrovačkog područja ili investitora koji ulažu u Grad i našu zajednicu,“ izjavio je.

Govoreći o svom budućem djelovanju, iznio je kako se želi fokusirati na Dubrovnik kao zajednicu posve drugačiju od one nacionalne. Kako kaže, Hrvatska ide u lošem smjeru i zbog toga takvu praksu ne želi uvlačiti u svoje djelovanje, posebno zbog loše demografske i socijalne situacije u kojoj su 'glavna tema i dalje akteri Drugog svjetskog rata koji je davno završen'.

„Ne postoji nikakav pojedinac koji Hrvatsku može vratiti na pravi put, tko želi promijeniti društvo i baviti se građanima. Država je postala sama sebi cilj. Nema nijedne političke stranke ni platforme koja želi da se Hrvatska mijenja. Glavna tema su opet ustaše i partizani. Pošto je to tako, nemam se namjeru baviti državom. Priča o Drugom svjetskom ratu trajat će još dugo, a tad će nas biti još manje; tri milijuna ili manje,“ izjavio je.

Upravo iz tih razloga će, kako je najavio, Dubrovnik biti i ostati u fokusu njegovog budućeg djelovanja.

„To je jedna mala zajednica koja je naspram europskih i svjetskih razmjera nezamisliva malena točka kad je se gleda fizički, ali kad se gleda s duhovnog, intelektualnog, kulturološkog aspekta, to je ogroman balon u kojega svi žele doći, vidjeti, uživati u njemu. Stoga mi je cilj napraviti platformu za Dubrovnik izvrsnosti, Dubrovnik koji ide do krajnjih granica mogućnosti, baš kao što sam na tome radio proteklo vrijeme. Svatko je dobrodošao, pa i oni koji me ne vole, jer bitno je jedino da vole Dubrovnik. To je platforma kojom ću se baviti do kraja života i gdje god bio, ali Dubrovnik je polazište i kraj,“ zaključio je Vlahušić.


Podsjetimo, u Saboru je krajem prosinca izglasan zakon kolokvijalno nazvan 'lex Vlahušić' na inicijativu Mosta i uz snažnu podršku HDZ-a kojim mu je zbog pravomoćne presude onemogućeno natjecanje na lokalnim izborima za čelno mjesto Grada. Vlahušić je tada u više navrata spomenuo kako je to uskraćivanje prava građana da slobodno biraju koga oni žele na izborima, posebno zbog rezultata ankete koju je provela Promocija plus, a koji su tada predviđali Vlahušićevu pobjedu.

Popularni Članci