Prvo zasjedanje Europskog parlamenta

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Europski parlament započeo je svoje prvo zasjedanje na današnji dan 1958. godine u Strassbourgu.

Tada je funkcionirao kao vrhovno parlamentarno skupštinsko tijelo za tri Europske zajednice: Europsku ekonomsku zajednicu (EEC), Europsku zajednicu za atomsku energiju (EURATOM) i Europsku zajednicu za ugljen i čelik (ECSC). Parlament je izabrao za svog predsjednika slavnog Roberta Schumana, jednog od najvažnijih ljudi za stvaranje europskih integracija uopće.

Predsjednik parlamenta Robert Schuman bio je mješovitog porijekla - rođen je u Luksemburgu, od oca Francuza i majke s njemačkim državljanstvom. Od malena je učio i njemački i francuski jezik i tako je predstavljao sponu između tih dviju država ključnih za stvaranje ujedinjene Europe. Po vjeri je bio rimokatolik.

U Europskom parlamentu zastupnici su isprva sjedili razvrstani po nacionalnostima, no već za manje od dva mjeseca rasporedili su se po političkim ideologijama (lijevi-desni), a tako sjede i danas. U Europskom parlamentu danas prevladava desni centar. Najjača je Europska pučka stranka, a za njom slijede socijaldemokrati.

Europski parlament (EP) biraju građani Europske unije kako bi zastupao njihove interese. Izbori se održavaju svakih pet godina, a svaki građanin EU-a koji je prijavljen kao glasač ima pravo glasovati. Parlament na taj način izražava demokratsku volju građana Unije (500 milijuna ljudi), te zastupa njihove interese u raspravama s drugim institucijama EU-a. Sadašnji Parlament ima 754 člana iz svih 27 država EU-a, a uskoro se priključuje i 28 članica, Hrvatska.

Gotovo jedna trećinazastupnika su žene.

Zastupnici Europskoga parlamenta (MEP) ne sjede u nacionalnim blokovima, nego u sedam europskih političkih skupina. Oni predstavljaju sva stajališta o europskim integracijama, od snažno pro-europskih do otvoreno euroskeptičnih.

U siječnju 2012., Martin Schulz je izabran za predsjednika Europskoga parlamenta.

Popularni Članci