Rođen Ivan Goran Kovčić

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji dan 1913. godine rođen je jedan od velikih hrvatskih književnika Ivan Goran Kovačić.

Rođen je u Lukovdolu gdje je i započeo svoje školovanje, a nastavlja ga u Karlovcu i Zagrebu. Nakon mature upisao je slavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, međutim ubrzo je prekinuo svoje školovanje i posvetio se književnom i novinarskom radu.

Svoj put prema književnom radu započeo je 1936. godine kada dobiva svoje prvo novinsko namještenje, gdje uređuje kulturne rubrike, prvo u “Hrvatskom dnevniku”, a nakon toga u “Novostima”.
Potkraj 1942. godine, s Vladimirom Nazorom otišao je u partizane te je sudjelovao u napornim marševima po Bosni.

Što se tiče njegovog pravog poziva po kojemu je prvenstveno poznat, može se spomenuti kako je prve književne radove počeo objavljivati kao gimnazijalac u raznim listovima za mlade, da bi 1931. godine zajedno s još dvojicom mladih pjesnika objavio prvu zbirku poznatiju kao “Lirika”.

Uskoro nakon “Lirike”, intezivno radi na zbirci novela koje je 1936. objavio pod naslovom “Dani gnjeva” u kojoj prije svega slijedi politiku samog Stjepana Radića, gdje je okrenut seljaku i selu. Smatra se kako je Kovačić preko Radića otkrio hrvatstvo te privrženost prema slabijima, progonjenima i potlačenima.

Iako je prije svega bio književnik, kroz njegov rad više se puta nazirala politička aktivnost, a smatra se kako ga je duboka etičnost te prije svega osjećaj moralne i intelektualne odgovornosti prema hrvatskom narodu tjeralo da progovori o zločinima koji su dolazili iz redova hrvatske vojske. Na taj način pokazao je protest protiv fašističkih zlodjela koje je izrazio, a kako drugčije nego u obliku umjetnički oblikovane poeme od deset simetrično raspoređenih pjevanja nejednake dužine koji čine skladnu poetsku cjelinu.

Prevodio je s francuskog, engleskog, ruskog i slovenskog jezika, ponajviše pjesme. Pisao je i pjesme za djecu. Izvanredna poema Jama jedno je od najpotresnijih ostvarenja iz II. svjetskog rata; djelo o stravičnim fašističkim pokoljima, od kojih je i sam stradao. Smrt je snažan motiv i značajna pokretna snaga Goranove proze, a i čitavog književnog djela. Sabrana djela izašla su mu u sedam knjiga.
 

Od njegovih djela, osim Jame treba spomenuti: “Ognji i rože”, “Sveti psovač”, “Eseji i ocjene”,“Pada snijeg, pada snijeg”.

Umro je u okolici Vrbnice, kotar Foče, u srpnju 1943

Popularni Članci