Rusi i Turci od 1. travnja u Hrvatsku samo s vizom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.zimo.co
Vlada je danas izmijenila Uredbu o viznom sustavu te je u Sabor poslala izmjene i dopune Zakona o cestama. Riječ je o usklađivanju s pravilima Europske unije koja uključuju vizne obveze za Ruse i Turce. Hoće li turizam patiti zbog toga?

„Od 1. travnja državljanima Ruske Federacije trebat će viza za ulazak u Hrvatsku“, izvijestila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasivši da to moramo učiniti zbog ulaska u EU, ali da smo odabrali najliberalniji model unutar EU standarda. Moguće se prijaviti za vizu putem interneta, a u Rusiji su odrađene i pripreme za ovu novinu, informiranje i edukacije s agencijama i turoperatorima.

"Dakle, vize uvodimo što se Ruske Federacije tiče jer smo na to obvezani pravilima Europske unije, ali uređujemo to što je moguće više user friendly ili prijateljski prema ljudima koji žele doći u Hrvatsku", rekla je Pusić.

Što se tiče Turske, vrijedi ista odredba, a posebne i diplomatske putovnice bit će izuzete. Premijer Zoran Milanović poručio je da izvan ovog ne možemo ići.

"Iznad ovoga ne možemo ići. To je jedan, neću reći negativnih aspekata, ali manje povoljnih aspekata članstva u Europskoj uniji za nas jer državama za koje do sad nismo tražili vize ili smo ih vrlo liberalno izuzimali, sad na žalost moramo. To je tako i ovo je najliberalniji režim koji smo mogli ustanoviti", pojasnio je Milanović.

Budući da su ruski i turski gosti česti u Hrvatskoj, posebno u Dubrovniku, dolazi do pitanja hoće li ih nove uredbe odbiti od omiljene destinacije. Ukoliko je sistem dobivanja viza  jednostavan kao što tvrdi Vesna Pusić, možemo se jedino nadati da im doista neće predstavljati veliku prepreku.

Media servis / DD

Popularni Članci