SIMBOL JUŽNOAFRIČKOG POMIRENJA Preminuo je Nelson Mandela

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Umro je Nelson Mandela, prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike i najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu.

Bivši južnoafrički predsjednik Mandela, simbol borbe protiv aparthejda koji je u zatvoru proveo gotovo trideset godina, umro je mirno u svom domu u Johannseburgu u 95. godini nakon što je dulje vrijeme bolovao od upale pluća. Vijest o njegovoj smrti objavio je predsjednik Jacob Zuma u televizijskom obraćanju.

''Ovo je trenutak naše najdublje tuge. Naš je narod izgubio svog najvećeg sina'', rekao je Zuma i dodao da je neumorna borba za slobodu Mandeli donijela poštovanje cijeloga svijeta, a njegova poniznost, strast i čovječnost, njihovu ljubav, prenosi CNN. Najavio da će Mandela biti pokopan uz sve državničke počasti, a zastave će biti spuštene na pola koplja.

Mandela je zbog borbe protiv aparthejda, rasističke segregacije koju je nad većinskim crnačkim stanovništvom provodila bjelačka manjina, u zatvoru proveo 27 godina, od 1964. do 1990. Prvim crnim južnoafričkim predsjednikom postao je 1994., unatoč političkom nasilju koje je prethodilo izborima. Južnoafrička Republika, kojoj je bio predsjednik do 1999., uspjela je pod njegovim mirnim vodstvom izbjeći građanski rat u tranziciji iz aparthejda u višestranačku demokraciju. Mandela je s bivšim predsjednikom F.W. de Klerkom 1993. za to dobio Nobelovu nagradu za mir.

Media servis

Popularni Članci