Andro Vlahušić: Zemlje Balkana trebaju ući u Europsku uniju zbog sigurnosti, Dubrovnik zna što to znači

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Nezavisni kandidat na listi Narodne stranke - reformista za Europski parlament i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić danas je kazao na konferenciji za medije kako je hrvatski nacionalni interes da predloži ulazak svih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju.

Vlahušić je naznačio kako to treba biti realizirano do 2025. godine pod uvjetom da zemlje ispune sve kriterije za ulazak. Prema njegovom mišljenju jedan od glavnih razloga za to je sigurnost.

- Mi u Dubrovniku vrlo dobro znamo što to znači jer da su zemlje i ranije bile u Europskoj uniji ovdje ne bi bilo rata. Sinoć sam gledao zadnju epizodu serije Igre prijestolja i prva asocijacija mi je bila 6. prosinca 1991. godine kada je Dubrovnik gorio kao što je i King's landing u seriji. Jednostavno u tim trenucima nisam mogao vidjeti što je fikcija, a što stvarnost. Mislim da su i redatelji serije time odali počast gradu. Mi smo u ratu uspjeli obraniti grad, a sveti Vlaho je učinio čudo - prisjetio se Vlahušić dodavši kako rata ne bi bilo da su Srbija i ostale zemlje bile u EU i NATO-u.

Osim sigurnosnog aspekta, Vlahušić je naveo i druge razloge zašto bi zemlje Balkana trebale ući u EU. Naime, on je mišljenja kako bi to ujedinilo i zaštitilo Hrvate u BiH.

- Mislim da treba jasno reći, a ne čekati da nam Francuska, Nizozemska, Njemačka i drugi definiraju što se treba događati na Balkanu. Naš cilj presjedanja Europskom unijom 2020. godine treba biti poruka za i zemlje jugoistoka uđu u EU i dati im rok, a tada će se i njima probuditi nada. Predlagao sam 2009. godine Sanaderu da Dubrovnik bude meeting point, a Hrvatska transfer znanja. Mi govorimo istim jezikom i to se treba iskoristiti - mišljenja je Vlahušić dodavši kako je to važno i zbog radne snage koja je potrebna Hrvatskoj, a posebno Dubrovniku.

- Kad bi BiH ušla u EU, Dubrovnik bi imao satelitsko naselje oko Trebinja, dio Hrvata tako bi živio na području Ivanice, a mi bi imali jedan koridor za ljude koji stižu. Grad bez tih šest do sedam tisuća teško funkcionira - naznačio je te istaknuo kako je sigurnost ipak prioritet.

- Rumunjska, Bugarska i Grčka su u Europskoj uniji, a samo je ostao Balkan kao rupa od 20 milijuna ljudi. Kriminal u Bruxellesu je veliki kao i na ulicama Pariza gdje ne možete slobodno hodati kad god želite, a tu je i prijetnja od terorizma, dok Sarajevom, Beogradom, Skopjem kriminala ima puno manje - zaključio je nezavisni kandidat na listi Narodne stranke - reformista za Europski parlament i bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Popularni Članci