Burne reakcije iz susjedstva: 'Pelješki most udar je na suverenitet BiH; tražit ćemo zaštitu prava putem međunarodnih sudova'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Oporbene stranke u Bosni i Hercegovini optužile su u ponedjeljak vladajuće strukture u toj zemlji, a posebice dužnosnike iz Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izostanka reagiranja na potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta te su zatražili intervenciju kod Europske komisije kako bi se zaustavila provedba tog projekta kojega smatraju štetnim po interese BiH.

Iz najveće oporbene stranke Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) na vijest o potpisivanju ugovora o gradnji Pelješkog mosta reagirali su pozivom Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara da bez ikakve odgode zatraže od Europske komisije obustavu financiranja ovog projekta.

"Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati", stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Iz ove su stranke pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića te predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da javnosti kažu što kane poduzeti 'protiv jednostranih poteza vlasti Hrvatske kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi'. U SDP-u drže kako u Hrvatskoj nema nikakve spremnosti za dogovor o ovom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje pa se tako sada moraju ponašati i u BiH.

"Ukoliko Zvidić i Izetbegović to ne smiju ili ne znaju napraviti, neka se povuku sa svojih pozicija jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti", stoji u izjavi iz SDP-a BiH.

I Stranke demokratske akcije nešto kasnije su uputili priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

"SDA smatra nedopustivim da Republika Hrvatska počne s gradnjom Pelješkog mosta, a da prije toga nisu riješena sva sporna pitanja s Bosnom i Hercegovinom. Neprihvatljiva je gradnja mosta na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Prije početka gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji su 1999. godine potpisali tadašnji predsjednici BiH i Hrvatske Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

Osim toga Bosni i Hercegovini mora biti omogućen pristup otvorenom moru u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora. Tek kada BiH utvrdi da pristup otvorenom moru odgovara pomenutoj konvenciji i kada BiH na to da suglasnost, Republika Hrvatska može na spornom mjestu povezivati svoje teritorije.

Pozivamo Europsku komisiju, čijim sredstvima se financira izgradnja mosta, da se aktivno uključi u rješavanje ovog pitanja, inače će Bosna i Hercegovina biti primorana da putem međunarodnih sudova traži zaštitu svojih prava", navodi se.

Inače, u Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU 'Pelješki most je graditeljski pothvat koji će obilježiti našu generaciju' (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci