Dodik ima jako dobre razloge zašto želi Pelješki most

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivica Galovic/PIXSELL
Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da neće podržati moguću tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, a što zagovaraju njegovi budući kolege u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške", izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju TV1, a prenijela je Hina.

Dodik je ocijenio da je Komšić "malo prenaglio" u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, a to otežava mogućnost da novo Predsjedništvo BiH profunkcionira kao partner državama regije. 

"Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji govori da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnoj razini", kazao je Dodik.

Postavlja se pitanje zašto bi inače ratoborni Dodik stao u zaštitu hrvatskih interesa i to dok istovremeno prijeti postavljanjem zastave Republike Srpske na zgradu Predsjedništva BiH?

Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom natječaju za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka - Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša u susjednoj Bosni i Hercegovini i iznosila je 321 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor.

Prema dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan. Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o tvrtki nevjerojatno blisko povezanoj sa samim Dodikom. Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom, piše Express.

Popularni Članci