NEZABORAVNO ISKUSTVO Dubrovački judaši 'pokorili' Japan (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Anđela Violić, Bruna Bilić
Judaši Judo kluba Dubrovnik 1966 Marko Vareškić, Josip Bulić, Ardian Sufaj, Luka Violić, Petrunjela Pavić, Bruna Bilić i Anđela Violić pod vodstvom trenera Matea Semiza protekla dva tjedna boravili su u Japanu gdje su se pripremali za nadolazeću kadetsku i juniorsku sezonu.

Prvi tjedan proveli su na International Budo Universityju (IBU) gdje su sudjelovali na trening kampu uz još pet japanskih sveučilišta. IBU usredotočen je na tradicionalne japanske borilačke vještine te je upis na sveučilište moguć samo uz posjedovanje majstorskog pojasa. Samo sveučilište nalazi se u gradu Katsuuri. Katsuura je gradić na obali Tihog oceana, udaljen od Tokyja dva sata vožnje vlakom.

Drugi dio priprema održan je na sveučilištu u Tsukubi. Tsukuba je grad od 300 tisuća stanovnika osobito poznat po svojim znanstvenim programima te sportu. Sveučilišna judo ekipa u svoje redove svrstava mnoge uspješne judaše sa svjetske judo scene. Sveučilište posjeduje izvrstan sportski program ne samo za borilačke sportove već i za atletiku, tenis, nogomet...

U pauzi od napornih treninga dubrovački judaši svoje slobodno vrijeme iskoristili su za razgledavanje glavnog grada Japana, Tokyja. Tako su posjetili i neke od najpoznatijih kvartova Tokyja. Prvi kvart pod nazivom Shibuya modno je središte Tokyja, prepoznatljivo po najmasovnijem pješačkom prijelazu na svijetu. U blizini Shibuye nalazi se carski hram Meiji izgrađen od strane istoimenog japanskog cara, izgrađen je nakon njegove smrti u 20. stoljeću. Zatim su se uputili na Akihabaru, tehnološki centar svijeta. Akihabaru krase visoki neboderi osvijetljeni mnoštvom boja te blještavih reklama koje su pokazatelj izvrsnog marketinga i tehnološkog napretka. Također se može zaviriti i u svijet japanskih crtanih filmova (Animea). Posjetili su i takozvani “grad mladih”, Harajuku, glavno okupljalište japanske mladeži. Posljednji dan boravka u Japanu ekipa je posvetila tradicionalnoj japanskoj kulturi; prošetali su se duž tržnice s japanskim ribljim specijalitetima te iz prve ruke iskusili najpoznatije japansko jelo-Sushi.

Cijeli posjet Japanu opisali su kao nezaboravno iskustvo pa se tako u grad vraćaju prepuni dojmova i zasigurno spremniji nego ikad.

Anđela Violić i Bruna Bilić

Popularni Članci