Dubrovnik istaknut kao primjer Grada u kojem se dijalogom rješavaju problemi prekomjernog broja gostiju u destinaciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je na prvom UNWTO Forumu gradonačelnika pod nazivom ''Gradovi za sve: razvitak gradova za građane i posjetitelje'', koji se održao u petak u Lisabonu.

Ovom prilikom je Grad Dubrovnik dobio još jednu mogućnost predstaviti projekt Respect the City, a gradonačelnik je ujedno bio i glavni panelist na temu ''Infrastruktura i turizam''. Nakon izlaganja projekta Respect the City glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili istaknuo je Dubrovnik kao primjer kako dijalog donosi rješenja, čak i za značajne probleme velikog broja turista koji se nalaze u atraktivnim destinacijama. Budućnost urbanog turizma je suradnja između javnog sektora, privatnog sektora i građana, zaključeno je također naovom skupu Svjetske turističke organizacije.

Na završetku prvog UNWTO Foruma gradonačelnika usvojena je Lisabonska deklaracija čiji su potpisnici uz Grad Dubrovnik i gradovi Barcelona, Bruges, Brussels, Helsinki, Krakow, Madrid, Moskva, Pariz, Porto, Prag, Punta del Este, Lisabon, Tbilisi, Sao Paolo i Seoul te ministarstva turizma Argentine i Španjolske, Ministarstvo gospodarstva Portugala, UNESCO, UN Habitat, Svjetska Banka te Europski odbor regija.  Cilj Deklaracije je zajedničkom suradnjom između gradova postići rješenja za održivi turizam u kojem glavnu ulogu ima građanin. 

Na marginama sastanka gradonačelnik Mato Franković susreo se s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinaom  te ministrom gospodarstva Portugala Pedrom Sizaom Vieiraom, a tom su prilikom razgovarali o mogućnostima suradnje Dubrovnika i Lisabona. 

Popularni Članci