ERDOGAN NJEMAČKOM MINISTRU: 'Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedniku? Znaj gdje ti je mjesto'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan grubo se obratio vladi u Berlinu i poručio ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu, koji je kritizirao Erdoganova uplitanja u njemačku izbornu kampanju, da spozna svoje granice.

"On ne poštuje nikakve granice! Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedniku? Znaj gdje ti je mjesto! On nam pokušava održati lekciju! Koliko se dugo baviš politikom? Koliko ti je godina?", obrušio se Erdogan u televizijskom obraćanju.

Taj osobni napad na Sigmara Gabriela zbio se dan nakon verbalnog sukoba Ankare i Berlina, čiji su odnosi posebno napeti nakon neuspjela državnog udara 15. srpnja 2016. u Turskoj, koji ona pripisuje kleriku Fethullahu Gulenu

Erdogan je u petak pozvao Turke koji imaju i njemačko državljanstvo da na parlamentarnim izborima 24. rujna "očitaju lekciju" demokršćanskoj stranci CDU, socijaldemokratskoj SPD, čiji je Gabriel član te Zelenima, za koje kaže da nemaju poštovanja prema Turskoj.Gabriel je upozorio na uplitanje u suverenitet zemlje, nakon čega je kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika poručila da neće trpjeti nikakvu vrstu uplitanja.

Socijaldemokratski kandidat za kancelara Maritn Schulz ocijenio je da je Erdogan "izgubio svaku mjeru".

Turska zajednica u Njemačkoj s 3 milijuna članova najveća je na svijetu izvan granica Turske, a oko 1,2 milijun Turaka ima i njemačko državljanstvo, što im omogućuje glasanje na sljedećim izborima.

Do sada su Nijemci turskog podrijetla uglavnom glasali za lijevo orijentirane stranke, većinom za SPD. Ali Recep Tayip Erdogan vrlo je popularan u turskoj dijaspori u Njemačkoj i njih 59 posto je glasalo za njegovu stranku na parlamentarnim izborima u studenom 2015.

Izvor: index.hr

Popularni Članci