Evociranje uspomena uz komentar ponosnih i žalosnih roditelja pokojnog Nikše, Pave i Vlaha Spremića (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pismo koje potpisuju Pave i Vlaho Spremić,  roditelji pokojnog Nikše, pročitajte u nastavku.  PLAĆENI OGLAS

Naša Jubavi!

Prolaze dani…

Nakon četrdeset dana bila je Misa zadušnica. Znamo da si sa svim svetima u kraljevstvu nebeskom. Moli se za nas, premda znamo da su tvoje molitve najviše usmjerene prema onima koji su te većinom namjereno uvrijedili. Tvoja bezgriješna duša je sada takva, a ti si bio 'Duša' i ovozemaljskoga života.

Mir smo dali svima i od svih ga uzeli. Mir sam najprije pošao dati don Hrvoju Katušiću i ocu biskupu Matu Uziniću. Mir sam uzeo, premda ne sa sigurnosti da je iskreni Božji mir. Priopćio sam don Hrvoju Katušiću za svetog Jeronima, a ocu biskupu Matu Uziniću za pismo koje je došlo na Gregorijanu da si američki, engleski i židovski špijun.

Gospodine oprosti grijehe svakome, a teže i teške samo preko skrušene ispovijedi i promišljeno izmoljene pokore. Još za tvoga života svima si praštao, a jedan je ustoličen.

Mama i ja, gledajući slike i listajući tvoje intervjue od 15. svibnja 2009. godine u Dubrovačkom vjesniku i 21. svibnja 2009 u Slobodnoj Dalmaciji, ni tada nismo sumnjali, kako ističu tvoji prijatelji, da ćeš ući u mnoge živote, prenijeti tvoju blagost i usrećiti ih. Ponose se tobom, puno nam pomažu te nas uvjeravaju da si trebao Bogu. Osnovali su fondaciju za potrebe moga liječenja u inozemstvu, a mi smo im iznijeli  našu želju da ćemo srazmjerno prikupljenim sredstvima dio uplatiti Udruzi za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Na sprovodu i Misi zadušnici prikupljeno je 9.150 kuna za 'tvoju' Kapelu svetog Nikole u Mitrovićima. Koliko si samo krunica moleći 'potrošio' za sve namijenio, a posebno moleći u potrijemku za svetost Blaženog, do 1934. godine najmlađeg biskupa na svijetu Alojzija Stepinca. Istražujući o blaženom Alojziju Stepincu preko engleskih, španjolskih, francuskih, belgijskih, talijanskih, vojnih i civilnih srpskih, njemačkih, naših pa sve do australijskih arhiva sigurno si znao više nego itko. Često si isticao da je njegov život putokaz tvom načinu življenja.

Mama čita tvoje očitovanje na Tportalu od 27.11.2012., a ja na portalu Križ života. Uvijek može bolje od 24. kolovoza 2013. Zamijenimo se, uz suze prokomentiramo i nađemo zajedničku primjedbu. Spominjati Franceka, Mirka, Jandrkovića, Iveka, Jacu, Baju, Ostina ili nedaj Bože uhvaćenog u sukobu interesa, Vasu ili slične nema smisla. Također što se tiče uglađenog agnostika Iva Josipovića kojeg kao profesora kaznenog prava na katedri Pravnog fakulteta izuzetno cijenim.

Ja čitam naglas, a mama sluša tvoj intervju u Nedjeljnom Jutarnjem od 24. studenog 2013. Nisam ga čitao pet i pol godina. Tada sam ga pozorno pročitao nekoliko puta, dali smo ti mama i ja sve za pravo!

Činjenica da je i Ruža Tomašić napustila produkt, jer je poštovana radila kao policajka i demokratski uređenoj državi Kanadi. Štir si kušao kao mlad i rekao da je to najneukusnija salata. Uz Željanu su i danas isti, te čovjek izuzetno promuklog glasa, koji odaje svojim ponašanjem da se boji zatvorenog prostora jer stalno dela na otvorenom i neki koji tvrdi da zna gdje je Marakeš, da je uspio doći tamo, te se vratiti obitelji. Dobro je da si se tada oglasio.

Komentiramo tvoj intervju poštovanom Baldu Marunčiću od 14. studenog 2012 na tvoj rođendan kad si radio u 'Preduzeću samoupravljačice ' Vere Đokaj. Ti si bar znao nositi križ. Komentiramo zajednički intervju s Mateom Deranjom, s novinarkom Moskara Jelenom Hendić o vašem akademskom obrazovanju u inozemstvu.

Prelistavamo Panoptikum, prvi broj sveučilišnog časopisa Sveučilišta u Zagrebu kojeg ste sa ostalih 26 studenata sa svih fakulteta pokrenuli ti Jubavi, Ana Letunić, Jelena Krilanović, Marko Soče, Barbara Vekarić, Maja Dujmović, Maro Joković, Mirna Tomašević i pok. Mare Maltarić. Akademski sposobni i poduzetni za ovaj projekt, primjer ste narednim akademicima da ništa nije nemoguće.

.

Gledamo poziv i čitamo tematiku tvoga, Jubavi, predavanja u salonu Matice hrvatske 22. studenoga 2012 u zagrebu, kao magistra ekonomske i društvene povijesti. Tema je 'Katolička crkva i redefinicija hrvatskog nacionalnog identiteta, 1971. – 1991.

'

Čitamo prepisku pok. Don Balda Mladoševića i tebe, Jubavi, uspomenu na Zlatnu misu i slike tvojih čitanja u samostanu u Pridvorju. 

.

.

Čitamo uspomene na prvu i zlatnu misu te tvoju sliku čitanja u crkvi svetog Spasa u Vitaljini don Miha Dendera.

.

Više su Don Baldo Mladošević i don Miho Dender prepješačili nego što svi današnji svećenici u konavoskom dekanatu iskilometriraju autom. Stado najbolje osjeća, i čuje i vidi kako i kamo ga to pastir vodi.

Gledamo Jubavi slikanu tvoju riječ dobrodošlice na krizmu u župnoj crkvi Svetoga spasa u Vitaljini, današnjem zadarskom nadbiskupu mons Želimiru Puljiću, sliku tvoga, Jubavi, govora na prvoj svetoj pričesti. Jubavi, čitamo tvoj Krsni list na blagdan tvoh zaštitnika svetog Nikole i potvrdu don Tihomira Šakote za upis na papinsko sveučilište Gregorijana u Vatikanu.

.

.

Svjedodžba o završenom osmom razredu u Osnovnoj školi Gruda pokazuje sve petice. Gledamo, Jubavi, potvrdu Filozofskog fakulteta u Zagrebu za upis na Sveučilište Oxford, u dvopredmetnom studiju od 37 predmeta šest je vrlo dobar, a 31 odličan 5. U zaštitnoj foliji indeksa Sveučilišta u Zagrebu ispod tvoje slike stoji i slika pastira s dijelom stada. Slava mu i hvala, blaženom Alojziju Stepincu.

.

Official transcript sa Duke University i Academic transcript University of Oxford predočavaju sliku o tvom akademskom obrazovanju, pohvalnice od petog do osmog razreda, pohvalnica za osvojeno prvo mjesto iz znanja zemljopisa u Županiji i sudjelovanje na Državnom susreto mladih Geografa u Kaštel Starome kao učenik Osnovne škole Gruda, pohvalnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa sa Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija za uspjeh na državnom natjecanju EU Quiz kao maturant dubrovačke gimnazije.

.

.

Jubavi naša! Tvoju biblioteku od 700 (sedamsto) knjiga smo donirali Dubrovačkim knjižnicama. Sedam knjiga je našlo svoje mjesto u Raguzini, velika većina u Nacionalnoj biblioteci, a ostale su raspoređene po općinskim i gradskim bibliotekama. Kad se poštovani magistar Marko Potrebica odluči raditi na doktorskoj disertaciji mislim da će imati dovoljno akademskog materijala.

Jubavi naša! Ovim putem mama i ja javno pozivamo Inspekciju Ministarstva znanosti na provjere diploma na Odsjeku za povijest na Sveučilištu u Dubrovniku. Ne možemo se čudom načuditi da na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nema u Republici Hrvatskoj niti jedan profesor povijesti nego predavanja predava rimokatolički svećenik. Svu tvoju odjeću smo donirali Caritasu dubrovačke biskupije.

Jubavi naša! Studi trevi Pontificia Universita Gregoriana

  1. 3. anno conseguimento: M. Phil. PASS,
  2. II. Studi di Filosofia 3. anno conseguimento. Viditing student 3.85/4,00
  3. III. Studi di Teologia 3. anno conseguimento: b.a. summa cum laude 5/5
  4. Lingua madre: croata; lingua latina – buono, lingua francese – buono, lingua inglese – eccellente, lingua italiana – buono

Jubavi naša! Na filozofsko-teološki institut Družbe isusove u Zagrebu kao ispravu za upis prilažeš 'Svjedodžbu o maturi Gimnazije Dubrovnik', počinješ skromno sa skrivenim znanjem, ali Kaptol neće nikako. Nisi ti naš, jer su uvidjeli da ti stvarno sve znaš, Stari i Novi zavjeti skoro pa napamet.

Jubavi naša! Tvoj zadnji pokušaj da Bog dođe tebi, a ne ti njemu također nije prošao. Posjet financijski propaloj Mariborskoj nadbiskupiji kao što je također i naša Dubrovačka biskupija financijski krahirala donosi nadu. Mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl te velikodostojno prima na bratskom i akademskom nivou. Nakon petodnevnom boravka u nadbiskupskim dvorima, uz ukazanu čast da spavaš na postelji gdje je spavao Papa Wojtyła, odmah počinješ učiti slovenski jezik . Biskup ti daruje Sveto pismo starog i novg zavjeta uz posvetu. Netko je stao na put…

.

Jubavi naša! Gledamo svjedodžbe iz Govorničke škole pok akademika prof. sr. Sc Iva Škarića i cijelog Odjela za fonetiku i izražavanje, gledamo diplomu s natjecanja iz latinskog jezika mentorice Jadranke Bagarići još diploma i svjedodžba u izvannastavnom učenju.

Prilikom naših čestih druženja nakon moje operacije, dodirnuli bi se političke situacije u Domovini. Sada sam već siguran da bi nas jedino moglo pokrenuti da Plenković s ozbiljno očišćenom strankom ostane premijer, a Zoran Milanović kao predsjednik države. Ozbiljni su ljudi, politički educirani, nisu ….ice.

Jubavi naša! Znamo da su na tebe strašno djelovala prva proganjanja naših prezimenjaka obitelji Pera pok Luke Spremić od strane plemena Radičević. Znao si da Niki i Peko Radičević ne mogu otuđiti Društveni dom dok sam ja živ. Pucali su im po selu, pokušali rušiti tuđe staje, knjižili se na tuđu zemlju. Onda su se uhvatili mene i počeli trenirati strogoću  uz pomoć svojih sluga iz plemena Pržić. Tebi je Niki prijetio da ovaj put ide do mog financijskog uništenja uz pomoć rođaka Peka. Podržavao ih je načelnik PP Pavo Prkoča koji je protiv njih izbucao optužne prijedloge. Imaju tri korumpirane sutkinje Prekršajnog suda. Sluge iz plemena Pržić, a i dužnici podnose protiv mene kaznenu prijavu potpuno izmišljenih događaja. Korumpirani ODO odmah je obrađuje i žurno šalje u Općinski sud. Primiče se ročište na Županijskom sudu u kojem je tužitelj Općina Konavle podnijela tužbu u drugom stupnju i za povrat zemlje na kojoj je Društveni dom izgrađen jer je dom vraćen na prvostupanjskom tijelu! Da nisam od oca Lala i majke Anke kojima svi žuljevi nisu mogli stati na ruke, možda bi se bojao. Ovako sam potpuno miran, pribrano žalostan kao i tvoja majka Pave.

Uživaj sada u kraljevstvu nebeskom!

Iskrena široka obitelj

PLAĆENI OGLAS

Popularni Članci