TRI MJESECA ĆE ISTRAŽIVATI Globalno vijeće za održivi turizam provest će Ocjenu odredišta za Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nastavno na sastanak koji je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao prošlog tjedna u Hamburgu s predstavnicima Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), usuglašeno je kako će ovo Vijeće provesti Ocjenu odredišta za Dubrovnik, temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda.

Kroz analizu politika i konzultacije s dionicima, GSTC vrednuje trenutačnu uspješnost odredišta uz primjenu vodećeg svjetskog standarda za odgovorni destinacijski menadžment odnosno Kriterija GSTC-a. Istraživanje i mjerenje će trajati tri mjeseca, nakon čega će se gradskoj upravi i dubrovačkoj javnosti predstaviti evaluacija dosadašnjih aktivnosti te praktične smjernice za poboljšanje rezultata u održivom turizmu. Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

Prilikom inicijalnih dogovora, izvršni direktor GSTC-a Randy Durband izrazio je zadovoljstvo suradnjom vijeća s Dubrovnikom i CLIA-om. Ocjenu odredišta GSTC-a nazvao je važnim alatom kojim se uočavaju konkretni prioriteti te katalizira kooperativno djelovanje.

 - Ocjena odredišta GSTC-a uključit će širok krug dubrovačkih dionika pri planiranju maksimalizacije koristi od turizma te istovremene minimalizacije negativnih učinaka na grad i njegove stanovnike, uz primjenu GSTC standarda za odgovorni destinacijski menadžment. Javno-privatna partnerstva kao što je ono koje se temelji na suradnji između Dubrovnika i organizacije CLIA, od ključne su važnosti za osiguranje dijaloga, predanosti i resursa potrebnih za upravljanje odredištima. – naglasio je direktor Durband.

Gradska uprava dobit će praktične smjernice, osnovu za mjerenje te hodogram razrađen od strane dionika, a sve kako bi se poboljšali rezultati u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa. Grad Dubrovnik će formirati radni tim koji će usko surađivati s vijećem kroz sljedeća tri mjeseca, najavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

- Rezultati mjerenja održivosti pokazat će nam na kojem smo stupnju održivosti, ali i definirati prioritete, od onih na kojima je potrebno odmah uvesti promjene do onih koji su na zadovoljavajućoj razini održivosti. Dobit ćemo konkretne podatke pomoću kojih ćemo definirati daljnje korake u upravljanju destinacijom. Iznimno smo zahvalni CLIA-i na sponzorstvu u ovom projektu, a potrebno je naglasiti i to da je GSTC neovisno tijelo te da ni CLIA ni Grad ne mogu utjecati na rezultate mjerenja. – poručila je zamjenica Tepšić.

Maria Deligianni, predstavnica organizacije CLIA za odnose s javnošću za istočni Mediteran, rekla je kako CLIA ovim projektom nastavlja provedbu suradnje s Gradom Dubrovnikom na očuvanju i zaštiti baštine Grada.

- Organizacija CLIA Cruise Lines predana je kooperativnom radu s odredištima diljem svijeta s ciljem zaštite i očuvanja jedinstvene kulture i baštine svake lokacije kao i povijesnog bogatstva koje privlači nove posjetitelje iz godine u godinu, te je tako naš kooperativni rad s Gradom Dubrovnikom potvrda uspjeha naših nastojanja. – naglasila je Deligianni.

Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA.

Iz gradske uprave podsjećaju kako su CLIA i Grad Dubrovnik potpisali u srpnju ove godine sporazum kojim su dogovorili suradnju na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire.

"Jedna od točaka tog sporazuma je upravo suradnja na planiranju brige o odredištu utemeljenu na UN-ovim kriterijima održivog turizma. Grad Dubrovnik nastavlja razvijati održivi turizam destinacije kroz sveobuhvatni projekt Poštujmo Grad", poručili su iz gradske uprave.

Popularni Članci