HOĆE LI SE OSTVARITI? S Facebookom ćemo pisati tekst pomoću misli

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Facebook je javnosti otkrio svoj tajni razvojni odjel koji razvija sustave komunikacije koji se sada čine kao znanstvena fantastika.

Odjel pod nazivom Zgrada 8 vodi Regina Dugan, nekadašnja šefica Agencije za razvoj naprednih obrambenih projekata ministarstva obrane, institucije osnovane još 50-ih godina iz koje je potekao i koncept interneta. Jedan od projekata na kojem rade stručnjaci Zgrade 8 je tipkanje teksta pomoću misli. “Zvuči nemoguće, ali je bliže nego što možete zamisliti”, kaže Dugan, a prenosi Reuters.

Tipkanje do osam riječi u minuti moguće je pomoću implantata koji se ugrađuje u mozak, ali Faceboomk u suradnji s nekoliko sveučilišta radi na neinvazivnom sustavu kojim će se moći tipkati do 100 riječi u minuti. Tipkanje teksta pomoću misli poslužio bi osobama s invaliditetom, ali i “svima koji žele pisati prijateljima bez korištenja telefona”, izjavila je Dugan.

Drugi projekt na kojem radi Zgrada 8 je komunikacija putem dodira, a temelji se na Brailleovom pismu za slijepe. U prezentaciji su dvoje zaposlenika komunicirali putem uređaja na ruci koji je u “dodir pretvorio akustični oblik riječi”, piše Reuters.     

Izvor: poslovni.hr

Popularni Članci