Hrvatski poduzetnici zbog nedostatka radne snage u ozbiljnom lovu na mostarske studente

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na mostarskom sveučilištu organiziran je sajam poslova na kojem su se predstavili  poslodavci iz tri dalmatinske županije. Između predavanja mostarski studenti provjerili su gdje bi ovo ljeto mogli nešto i zaraditi na hrvatskoj obali, a na sajmu poslova na mostarskom sveučilištu predstavilo se 20-tak poslodavaca iz Dalmacije.

“Iskustvo je važno, ali važno je i zaraditi. A kada ti nude smještaj i hranu, onda je dosta – uspiješ i uštedjeti, a ovako kad nemaš smještaj većina ode na smještaj', ističe Andrea Krtić, studentica Sveučilišta u Mostaru dodajući i da su plaće definitivno bolje u Hrvatskoj.

Traže se sezonski radnici u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini, a poslodavci su svoju potragu proširili i na mostarske studente.

“Mi smo na svim poljima tražimo i studente i tu i u splitskoj regiji'', kaže Zlatan Jelovac, direktor hotela na Braču, koji upozorava Slavonaca više nema.

Uvjeti su za sve radnike jednaki, bez obzira iz koje države dolazili pa tako Marija Dragila, predstavnica hotela s Korčule, objašnjava: ''Uz plaće nudimo i besplatni smještaj, tri obroka dnevno, put prema Korčuli je plaćen, razno razne edukacije uz sanitarne iskaznice to su sve troškovi poslodavca pa i trošak izdavanja tih radnih dozvola'', donosi RTL.

No studenti s dvojnim državljanstvom pa tako i onim hrvatskim imaju mogućnost rada preko studentskog ugovora, a Stela Radojević, studentica Sveučilišta u Mostaru, kaže: ''Preko studenskog ugovora se bez problema radi, koliko znam, u dogovoru s poslodavcem određeni vremenski period''.

Uz odobrene dozvole za uvoz 65.000 radnika iz stranih zemalja i dalje nedostaje radnika u sezoni, a Antonija Bašić, stručna suradnica HGK Split napominje: ''Ovo je zapravo jedna vatrogasna mjera za sezonu, za vrhunac sezone kada studenti nemaju obaveza na fakultetu”.

Nakon položenih ispita studenti mogu odmah na more. Manje odmarati, više raditi …

Popularni Članci