Iskusni dubrovački pomorac: Jedno su naše želje, a nešto sasvim drugo realnost i ocean

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Facebook
Potraga za kapetanom Dinom Miškićem i njegovom nestalom posadom u slučaju potonuća broda 'Bourbon Rhode' u Atlantiku, kako su izvijestili nadležni, krenula je u novom smjeru. 

Kako su kazali, aktivno traganje je zamijenjeno aktivnim motrenjem prema kojem će svi brodovi koji budu prolazili preko područja na kojem se tragalo trebati motriti područje ne bi li nešto uočili. Ipak, mnogi su taj trenutak protumačili kao dovršetak potrage za nestalim pomorcima. 

Jedan dubrovački pomorac (podaci poznati redakciji), za Dubrovački dnevnik je prokomentirao cijeli slučaj, dodavši kako ga je na to u jednu ruku nagnala i činjenica kako brojne osobe komentiraju tematiku o kojoj, ruku na srce, ne znaju puno, ali svakako shvaća zabrinutost koju i sam dijeli. 

"Mislim da je SAR operacija rađena ozbiljno i jako je puno snaga bilo uljučeno. I avioni, i brodovi, i satelitski snimci. Jedno su naše želje, a realnost i ocean nešto drugo. Realno, potraga od 16 dana nije malo, iako je to mala utjeha za obitelji. Svi brodovi i pomorci na njima imaju službeno od MRCC da rade lookout i traže," kazao je ovaj pomorac za Dubrovački dnevnik. 

"Ne želim bit pesimist, ali sjetimo se samo nesreće u kanalu kraj Šipana. Bio je šilok, grubo vrijeme i znamo kako je završilo. Ovdje je riječ o oceanu," upozorio je. 

Kako kaže, uopće se ne dovodi u pitanje preživljavanje na splavi tijekom više dana koliko sve okolnosti pod kojima se događala cijela havarija, uključujući velike valove i snažan vjetar koji mogu otežati spuštanje splavi i ulazak u istu. 

"Što se tiče samog preživljavanja u splavi tijekom 16 dana ili više kao takvog, to nije sporno. Napuštanje broda nije bilo u hladnom području da bi pomorci eventualno mogli podleći hipotermiji, nego u toplom gdje najveći problem predstavlja dehidracija. Međutim, tonjenje je trajalo nekoliko sati tako da su oni mogli uzeti dodatne zalihe hrane i vode, što se i radi u normalnim okolnostima. Ali u takvim užasnim vremenskim uvjetima, teško bi to bilo izvesti. Jednako kao što je teško pridržati i ući u splav, pridržati da uđu i ostali u svom tom nevremenu. Isto tako, takav vjetar od navodno 260 kilometara na sat nosi splav strašno brzo. Teško je nju pridržati. Ipak je to velika površina na vjetru (wind area)," izjavio je. 

Dubrovački pomorac podsjetio je kako je splav spojena konopom za brod koji, kada dođe u forcu, može i puknuti, a nakon izlaganja suncu može izgubiti svoja svojstva. Dodaje i kako je moguće kako se splav okrenula naopako prilikom spuštanja, a pod takvim okolnostima je jako teško okrenuti. 

Popularni Članci