IZGLEDA IMPRESIVNO Tvrtka koja će graditi Pelješki most izgradila najduži most na svijetu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Most od 55 kilometara koji spaja Hong Kong, Zhuhai te Makao, tri velika grada na delti Biserne rijeke, danas je svečano otvoren. Riječ je o sada najvećem prekomorskom mostu na svijetu koji je za kilometar nadmašio tajlandski Bang Na koji je dugačak 54 kilometra.

Devet je godina trajala njegova gradnja koja je stajala 20 milijardi dolara zajedno s pratećom infrastrukturom. Njegovu je današnjem otvaranju, naravno, nazočio i kineski predsjednik Xi Jinping. Sutra će biti otvoren i za javnost. Njime će se spojiti nekih 68 milijuna ljudi koji žive u tri spomenuta velika grada te u još osam drugih, uvjetno rečeno, manjih gradskih sredina, piše Večernji.

U kineskim se priopćenjima tvrdi da će se sada vrijeme putovanja između Hong Konga i Zhuhaija skratiti s dosadašnjih tri sata na samo 30 minuta. Procjena je kineskih vlasti za početak skromna – očekuju da će se dnevno mostom kretati 9200 vozila, no koliko će to zaista biti, vidjet će se uskoro.

Most može izdržati potres magnitude 8 stupnjeva po Richteru, najsnažnije tajfune i udarce najvećih brodova zato što je u njegovu gradnju utrošeno 400.000 tona čelika.

Za nas u Hrvatskoj zanimljivo je da je ovaj unatoč svemu ipak dragulj ljudskog znanja i arhitekture gradila i tvrtka koja je poznata i u nas. China Communications Construction Group preko svojih nekoliko tvrtki kćeri sudjelovala je na nekoliko projekata velikog mosta. Najbitniji je projekt gradnje tunela ispod površine mora duljine 6,7 kilometara u suradnji s drugim kompanijama za što su im trebala 63 mjeseca.

Ova je kineska građevinska kompanija vlasnik China Road and Bridge Corporationa, tvrtke koja je pobijedila na natječaju za gradnju Pelješkog mosta.


Video najdužeg svjetskog mosta pogledajte OVDJE.

Popularni Članci