JE LI OVO OSVETA MAJKE PRIRODE? Uragan Irma pokazuje svoju razornu snagu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NASA/NOAA
Sjeverni dio uragana Irme u nedjelju je stigao na otočje Florida Keys, donijevši sa sobom dvostruku prijetnju razornih vjetrova i rasta razine mora koja je uzrokovala jednu od najvećih evakuacija u američkoj povijesti. Oluja koja je dan ranije pogodila sjevernu obalu Kube ojačala je na 4. kategoriju kad je u nedjelju u 7 sati po lokalnom vremenu pogodila jugozapad otočnog grada Key Westa, s brzinom od 210 kilometara na sat, objavio je državni centar za uragane. Očekuje se da će uragan u nedjelju podići razinu mora za 4,6 metara na jugozapadu Floride, što bi moglo prouzročiti katastrofalne poplave za tisuće domova.

Deset tisuća vojnika je na putu za Floridu iz ostalih dijelova SAD-a, priopćili su dužnosnici. Vojnici bi trebali pomoći u oporavku od uragana, no trenutno su zarobljeni i ne mogu dalje zbog jakih vjetrova, poplava i valova, piše net.hr

Olujni valovi poplavili su dijelove Miamija. Ljudi s terena javljaju da su se ulice pretvorile u rijeke. Na nekim je dijelovima grad u vodi dubine do struka.

Upravo zbog toga je na snazi obavezna evakuacija za neka područja.

The Miami Herald razgovarao je s Larryjem Kahnom, urednikom lokalnog portala FLKeysNews.com, koji se nalazi u jednom od skloništa u srednjoj školi, u samom centru gradića Marathon. U skloništu se nalazi oko 50 ljudi, ostali su bez vode i struje, a ocean nadire sa svih strana.

”Sve je pod vodom, ali zaista sve”, kaže Khan te dodaje kako mu je zamjenik šerifa rekao da će svi biti u toj zgradi najmanje danima.

David Halstead, bivši direktor Centra za upravljanje krizama na Floridi usporedio je kvar u komunikacijama tijekom oluje s letenjem astronauta ‘na tamnu stranu mjeseca’.

‘Sada ste na mračnoj strani mjeseca. Sjećate se kada je svemirska letjelica Apollo izgubila komunikaciju kad je išla oko mjeseca? Nitko im nije mogao pomoći dok nisu došli do druge strane mjeseca. Isto je i sada, hitne službe ne mogu biti posvuda i u nekim slučajevima dolazi do prekida komunikacije’, rekao je.

Zamjenica šerifa okruga Hardee, Julie Bridges poginuo je u sudaru prilikom vožnje kući nakon cjelonoćne smjene u skloništu za uragane. Bridges je poginula u frontalnom sudaru oko 6:30 sati ujutro, objavio je šerif tog okruga, Arnold Lanier.

Više pročitajte na net.hr

Popularni Članci