KAKO NAS VIDE AMERIKANCI Popularna serija Hrvatsku prikazala kao zabit u kojoj krvnici izvršavaju smrtne kazne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Borba protiv kriminala neiscrpan je izvor TV scenarija, ali samo rijetke serije uspijevaju zaintrigirati milijune diljem svijeta. Jedna od uspješnih je "Blue Bloods", kriminalistička serija o njujorškoj policiji.

No, prije nekoliko dana imali smo priliku gledati nastavak serije u kojem traže osumnjičenog za ubojstvo iz Hrvatske i koji uza sve to u Ameriku dovodi djevojke koje se tamo prostituiraju. Međutim, taj Hrvat se zove ni više ni manje nego Kiril. No, to muško ime je izuzetno rijetko u Hrvatskoj. Prema podacima našeg Zavoda za statistiku, to je jedno od najrjeđih muških imena u Hrvatskoj i nose ga samo 33 osobe.

Ali, to je ime najčešće u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj. Kiril je u tim zemljama, po učestalosti, nešto slično kao kod nas Ivan.
No, američki scenaristi serije nisu stali samo na tome. Naime, kažu da će Kirila izručiti u Hrvatsku, a u našoj zemlji, tvrdi se u seriji, novinarima je zabranjeno doći na sud i pratiti suđenje, te o tome izvještavati javnost.
Također, tvrde da će na suđenju biti "samo sudac i krvnik". Kad se kaže krvnik onda se vjerojatno misli na "osobu, izvršitelja smrtne kazne", kako stoji u rječnicima.
Kako bi shvatili kako se serija odvija, pogledajte galeriju fotografija koje smo sinoć snimili.
Dakle, prikazuju nas kao neku srednjovjekovnu zabit, s tajnim suđenjima na kojima se po kratkom postupku odmah izvršava smrtna kazna, koja također ne postoji u našoj zemlji. Jer kako drugačije protumačiti što na suđenju uz ubojicu stoji sudac i krvnik. Još samo, za cjelokupan dojam, nedostaje da izvršitelj smrtne kazne ima preko glave crnu maramu, a zločince ubija odsijecanjem glave. Baš kao u srednjem vijeku.
Ali, što to briga Amerikance, bitno je da su našu zemlju milijunima ljudi prikazali kao nekakvu rupetinu na kraju svijeta, a sebe u seriji glorificiraju kao pravdoljubive Amere koji oslobađaju svijet od zla.
Pritom, Kiril govori engleski s primjetnim ruskim naglaskom, a što opet nema veze s nama. Kiril se u seriji preziva Farkaš. To prezime u Hrvatskoj nosi 1386 osoba.
Jedino točno u seriji što su pogodili je da se u Hrvatskoj nalazi grad Zagreb, piše Slobodna Dalmacija.

Popularni Članci