Mala Mila danas ima dvije godine, terapija ide prema planu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Mila Rončević danas je u filadelfijskoj bolnici napunila dvije godine.

"Terapija ide prema planu i očekuje se kontrolna analiza nakon terapije. Potpuno je individualizirana i prilagođena njoj. Mila je u dobroj formi i puna je energije. Svi se nadamo dobrim rezultatima", rekao je Milin djed Vladimir Rončević za Index.

Mila Rončević je početkom mjeseca s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna.

Njen otac tada je pozvao ljude da više ne uplaćuju jer je skupljeno puno više nego što je bilo potrebno. 

Milin otac Marin Rončević javio se Indexu dan nakon što su stigli u bolnicu u kojoj nastavlja liječenje teškog oblika leukemije.

"Mila je izvrsno i dalje, započeli su sa svim analizama i pripremnim radnjama za prvi ciklus liječenja koji će isto biti maksimalno individualiziran, odnosno prilagođen. Upoznali smo veliki tim liječnika i sestara koji će skrbiti o Mili, uključivo prof. Aplenca, koji je izrazito skroman i samozatajan tip. Veleposlanstvo i Rukavina su nam na dispoziciji, smješteni smo u hotelu koji je platilo Društvo Hrvata u Americi, u neposrednoj blizini, ali kroz dan dva, čim se snađemo, idemo na prijateljsku adresu u blizini. Kakav će biti smještaj, potpuno nam je nebitno jer smijemo biti skupa u sobi, pa tu i planiramo biti", rekao je tada Milin otac.

On je prodao svoju kuću, a novac od prodaje, zajedno s viškom uplaćenog novca za liječenje Mile, bit će uplaćen u fond koji će biti usmjeren u svrhu liječenja druge djece.

"Ideja je da se na razini Republike Hrvatske u Rijeci registrira fond koji će financirati ovakve slične slučajeve. Mili je trebalo 15 milijuna kuna, ostalo je oko 22 milijuna i mislim da neke donacije još uvijek pristižu. To će biti u fondu kojim će se sanirati ovakvi i slični slučajevi", objasnio je Milin djed. 

"Fond se ne bi punio iz akcije u akciju, nego bi se punio stalno i skupljao bi se novac za djecu koja nemaju sredstava da se liječe. Naravno da je rješenje sustav, ali ako sustav ne može, onda su ovakve akcije dragocjene. Ljudski život nema cijenu, on se ne može mjeriti vrijednošću kuća. Fond zaklade apsolutno da, ali priču bi morao voditi sustav", rekao je piše Index.hr.

Popularni Članci