Ministrica iz RS-a zaprijetila: Ako Hrvatska smatra da treba naš narod trovati, onda ćemo i mi iznad Dubrovnika napraviti skladište

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
"Ukoliko ne dobijemo obavijest o studiji uticaja na životnu sredinu koju Republika Hrvatska treba da uradi, sljedeći korak je arbitraža, a krajnji korak je međunarodni sud, rekla je ovo danas Srebrenka Golić", ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, nakon sastanka s delegacijom općine Novi Grad, na kojem je razgovarano o najnovijim potezima nadležnih institucija Hrvatske u vezi s izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini bh granice.

Ministrica je naglasila da institucije Hrvatske već duže vrijeme ignoriraju stav i mišljenje institucija RS, ali i BiH i na upite ne odgovaraju. Istakla je da su sada svi u RS, ali i u FBiH, zabrinuti zbog moguće gradnje ovog radioaktivnog odlagališta, jer je riječ o 230 tisuća stanovnika koji žive samo u slivu rijeke Une.

"Stručnjaci iz bivše Jugoslavije, ali i hrvatski stručnjaci su u svojim dokumentima naglasili da je Trgovska gora mjesto koje je trusno, vodeni tokovi su isprepleteni na samom lokalitetu, a voda se ulijeva u rijeku Unu", istakla je Golićeva, piše portal Trebinjelive.info.

Dodala je da je Ministarstvo odmah uputilo dopis i apel vlastima Hrvatske, u kojem traži istinu i infomaciju o onome što pišu portali. Trebinjski mediji podsjećaju  kako su prvo hrvatski mediji objavili proteklih dana da se već u Dvoru poduzimaju određeni koraci oko kasarne i u vezi s odlagalištem.

"Imamo i mi problem s radioaktivnim otpadom i ako Hrvatska smatra da treba naš narod trovati onda ćemo i mi iznad Dubrovnika napraviti skladište, ako ćemo uvoditi te mjere. To nije način rješavanja prolema i nemaju pravo da uništavaju život na drugoj strani rijeke Une kako bi oni dobili benefite od nekih asocijacija", istakla je Golićeva.

Miroslav Drljača, načelnik općine Novi Grad, rekao je da su za Novi Grad ova rješenja i ideje o odlagalištu Hrvatske neprihvatljivi, te istakao da je ono što je najteže u svemu ovome to što Hrvatska ignorira postojanje građana ove općine i svih ostalih koji su u tom osjetljivom području.

Naglasio je da smatraju da sama izgradnja odlagališta nije kraj i da je sljedeće što će se dogoditi na tom mjestu eventualno izgradnja nukelarke.

Popularni Članci