Ministrica Žalac i župan Dobroslavić u Bruxellesu: Kohezijska politika je državni prioritet

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izložila je pred Europskim odborom regija u Bruxellesu nacionalno stajalište o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine. Sastankom je predsjedavao predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, dok je stajalište lokalne i regionalne samouprave iznio župan Nikola Dobroslavić kao voditelj nacionalne delegacije u ovoj instituciji EU.

Ministrica Žalac govorila je o značaju sredstava kohezijske politike za građane RH, za javna ulaganja, fiskalnu stabilnost te u konačnici za stvaranje gospodarskog rasta i osiguranje novih radnih mjesta. Naglasila je da će se Republika Hrvatska i dalje snažno zalagati da se zadrži jednaka financijska omotnica u razdoblju nakon 2020. godine te da je potrebno nastaviti s prepoznavanjem nedostataka u pojednostavljenju provedbe kohezijske politike i olakšati provedbe kako za korisnike tako i za upravljačke strukture u državama članicama.

Župan Dobroslavić pozdravio je nastojanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da spusti korištenje fondova na županije kao razinu NUTS III. Naglasio je nužnost kreiranja budućih Operativnih programa koji će, iako su usuglašeni s prioritetima EU, omogućiti izmjene kad se to pokaže korisnim. Župan Dobroslavić rekao je i kako prijedlog Europske Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir EU, predviđa smanjenje sredstava za koheziju i poljoprivredu te da iz tih programa; premda najveću korist imaju slabije razvijeni; posrednu korist ostvaruju i razvijene članice Unije koje ne koriste te fondove kao primatelji.

U kontekstu tekuće rasprave o budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine, mnogi važni akteri i države već su izrazili svoja stajališta o toj temi. Ovaj sastanak događa se neposredno prije predstavljanja zakonskih prijedloga Europske komisije koje će se održati 29. svibnja 2018. godine.

Popularni Članci