Na letovima nije baš sve očito: Za ove skrivene cake u avionu sigurno ne znate

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U svakom avionu postoje stvari koje su namijenjene sigurnosti putnika – od sjedala koja su otporna na plamen do skrivenih brava u toaletu. Mnogi ne znaju ni što sve sadrži avion kojim lete, a ako su primijetili ove detalje, nisu znali čemu oni točno služe ni kako funkcioniraju, piše Business Insider.

1. Žute kuke

U slučaju da pilot mora sletjeti u vodu, bit ćete sretni što postoje žute kuke. Njihov broj na krilima aviona varira od letjelice do letjelice, ali sve one imaju za cilj sigurnost putnika. One služe da se putnici pričvrste i privuku do krila tijekom slijetanja na vodu. Ove kuke služe i za vezanje čamaca za spašavanje kako oni ne bi otplutali od mjesta pada aviona, prenosi Index

2. Spremnici za kisik zamijenjeni su zbog nepraktičnosti

U avionu ne postoje spremnici za kisik – oni su previše teški i glomazni pa nisu praktični za avione. Umjesto toga, na pločama koje su smještene iznad glava putnika nalaze se kemijski generatori kisika. To su mali kanisteri koji sadrže natrijev klorat, barijev peroksid i malu količinu kalijeva perklorata. Kada se ova tri spoja pomiješaju, kemijskom se reakcijom oslobađa kisik.

3. Nezapaljivi jastučići

Ulošci u sjedalima aviona služe kao sredstvo koje omogućava plutanje, ali jeste li  znali da su otporni na vatru? Takva sjedala uvedena su u avione nakon testa za prvu Apollo misiju na Mjesec, 1967., kada su tri astronauta nastradala u kapsuli koju je zahvatila vatra. Istraga je pokazala da je kabina bila puna zapaljivih materijala, uključujući i pjenu iz uložaka sjedala. Zbog toga je NASA izvršila seriju istraživanja kako bi prekrila zapaljive stvari materijalima otpornima na plamen. To je primijenjeno i u izradi sjedala aviona, čime se spašava 20-25 života godišnje.

4. Crni trokut

Iznad nekih sjedala možete vidjeti crni trokut. On zapravo označava "sjedalo Williama Shatnera". To je referenca na epizodu serije "Zona sumraka" iz 1963., u kojoj Shatner vidi Gremlina na krilu aviona. Ovi trokuti ukazuju posadi na to koji prozori imaju najbolji pogled na krila aviona u slučaju da zakrilca zakažu i da se iznutra mora pogledati kako funkcioniraju.

5. Mala rupa na prozoru

Vjerojatno ste primijetili male rupe na prozorima aviona. One su nužne u zrakoplovima jer sprječavaju pucanje stakla i nazivaju se "protočne rupe". Zračni tlak u avionu mnogo je veći nego vani, što bi moglo dovesti do pucanja stakla da nema ovih malih otvora. Prozori u avionu imaju zapravo tri otvora: vanjski, koji regulira tlak, srednji, koji postoji za slučaj da vanjski zakaže, i unutarnji, koji sprječava putnike da naprave štetu na druga dva otvora. Rupa također propušta vlagu kako se prozori ne bi zamaglili ili zamrznuli.

6. Skrivena brava u toaletu

Jeste li znali da članovi posade mogu otvoriti vrata toaleta čak i ako ste ih vi zaključali? Na većini vrata na toaletima u avionima postoji mala ploča na kojoj piše "WC". Ispod te ploče nalazi se zasun koji otključava vrata s vanjske strane. Ovo omogućava članovima posade da uđu u toalet u slučaju opasnosti.

7. Pepeljara

U toaletu aviona sigurno ste vidjeli pepeljaru. Iako je pušenje u avionima zabranjeno osamdesetih godina i strogo se kažnjava, u avionu moraju postojati pepeljare zbog propisa o stvarima koje je avion morao sadržavati. Kante za otpatke pune su zapaljivih materijala pa ako putnik odluči prekršiti zakon i zapaliti cigaretu, sigurnije je da baci opušak u pepeljaru nego s ostalim smećem jer bi mogao izazvati požar.

Popularni Članci