New York Times o Titovom brodu Galeb, ali i o Hasanbegoviću: 'On je ultranacionalist'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Screenshot YouTube
New York Times piše kako je Tito s jedne strane doživljavan kao antifašistički borac koji je šest jugoslavenskih republika držao zajedno više od 35 godina, dok ga druga strana naziva diktatorom koji je ubijao svoje neprijatelje.

Hoće li nacionalisti spriječiti obnovu Galeba?

Spominjući nacionaliste u Hrvatskoj, dotakli su se i Zlatka Hasanbegovića i njegove inicijative za promjenom naziva Trga maršala Tita.

Desni nacionalisti koji su u posljednje vrijeme ušli u glavnu političku ulogu Hrvatske, opiru se tom planu. Žele pokopati Titovu komunističku povijest i oživjeti narativ Hrvatske koja je tijekom 2. svjetskog rata surađivala s nacističkim režimom.

Govoreći o toj temi, 60-godišnji Zlatko Marenić iz brodarske industrije, s nostalgijom se prisjetio dana pod Titom.

‘Sve je bilo bolje u Jugoslaviji kad je Tito vodio zemlju. Neki kažu da je bio diktator i da je to bilo vrijeme tame. Ja kažem da je bilo vrijeme mira’, rekao je Marenić.

Novinar Novog lista Denis Romac također se za New York Times osvrnuo na tu temu.

‘U 25 godina demokracije u nacionalnim državama koje su se digle iz pepela Jugoslavije, niti jedan ovdašnji lider nije došao niti blizu Titovim dostignućima’, rekao je.

New York Times na kraju piše da će obnova Galeba teško biti spriječena, unatoč naporima nacionalista. Radovi počinju već krajem ove godine pa je vrlo vjerojatno da će do ideje muzeja zbilja i doći.

Izvor: net.hr

Popularni Članci