NOVI ZAKON O GOVORU MRŽNJE NA INTERNETU Lubura: 'Provođenje ovakvih mjera može dovesti do dramatične cenzure'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Njemačka će od početka ove godine početi provoditi zakon koji je donijela u lipnju 2017. prema kojemu društvene mreže u roku od 24 sata moraju ukloniti poruke s govorom mržnje, lažne vijesti i ilegalni materijal.

Internetske stranice koje ne budu to poštovale suočit će se s novčanim kaznama do 50 milijuna eura. Zakonu su podložne društvene mreže i stranice s više od dva milijuna korisnika. U fokusu će biti Facebook, Twitter i YouTube, ali će se vjerojatno primjenjivati ​​i na Reddit, Tumblr te rusku društvenu mrežu VK. Mogle bi biti obuhvaćene i stranice kao što su Vimeo i Flickr.

Zakon daje društvenim mrežama 24 sata da izbrišu ili blokiraju kazneni sadržaj i sedam dana da riješe manje jasne slučajeve, uz obvezu da izvijeste osobu koja je uložila žalbu o tome kako je slučaj riješen. Nepoštovanje te obveze tvrtku bi moglo stajati 50 milijuna eura, a glavnog predstavnika tvrtke u Njemačkoj do 5 milijuna eura.

Hrvatska nema zakon koji bi eksplicitno regulirao društvene mreže, ali i kod nas je govor mržnje kažnjiv. 

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije i izvršni direktor Digitalne Hrvatske kaže da ovakav zakon kakav je stupio na snagu u Njemačkoj može dovesti do ozbiljnih poremećaja i dramatične cenzure. Smatra kako nije jasno prema kojim kriterijima će se izvan sudskih ili drugih sličnih postupaka prosuđivati je li nešto govor mržnje ili ne, i tko su ljudi koji će to raditi. 

'Ispada da je Facebooku i medijskim portalima mnogo jednostavnije izbrisati svaku vijest ili komentar na koju prime prigovor da je riječ o govoru mržnje nego riskirati kaznu do 50 milijuna eura, što otvara prostora raznim manipulacijama. Zato osobno smatram kako je pravac u kojem je Njemačka krenula, iako vjerojatno u dobroj namjeri, dugoročno pogrešan', izjavio je Lubura. 

Unatoč mnogim kritikama da će zakon ograničiti slobodu govora, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas prilikom izglasavanja zakona u parlamentu rekao je da je to predugo čekana mjera "kojom se treba okončati internetski zakon džungle".

Njemačka ima neke od najstrožih zakona u svijetu za klevete, javno poticanje na zločin i prijetnje nasiljem, sa zatvorskim kaznama za poricanje holokausta i poticanje na mržnju prema manjinama. Ipak, procesuirano je samo nekoliko internetskih slučajeva, javlja HRT.

Popularni Članci