Obilježen početak radova sanacije dijela presječenog VS Gabela-Hutovo-Dubrovačko primorje-Neum

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Neumu je predstavljeno otvaranje radova na sanaciji tlačnog vodoopskrbnog sustava Crpna stanica Kozarica – Vodosprema Hutovo dužine 6440 metara, koji je dio presječenog vodoopskrbnog sustava Gabela-Hutovo-Dubrovačko primorje-Neum.

Svečanosti, čiji su domaćini bili Općina Neum na čelu s načelnikom Živkom Matuškom i JP Komunalno Neum na čelu s direktoricom Ljubom Golužom, su nazočili župan Nikola Dobroslavić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović, kao i načelnici susjednih općina iz Republike Hrvatske.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško izrazio je zadovoljstvo početkom ovog izuzetno važnog projekta te pritom zahvalio na pomoći Republici Hrvatskoj, istaknuvši kako je i ovaj projekt dokaz izvrsne suradnje s Republikom Hrvatskom, ali i sa sa susjednim općinama u Hrvatskoj, kako na ovom tako i na brojnim drugim pitanjima. Kako je u svom izlaganju naglasila direktorica JP Komunalno Neum Ljuba Goluža, radi se o izuzetno važnom sustavu vodoopskrbe presječenom državnom granicom, a iz kojeg se vodom opskrbljuju područje općine Neum, ali i općine Dubrovačko primorje.

„Ratifikacijom Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom ostvareni su preduvjeti za potpisivanje pojedinačnih prekograničnih ugovora vodovodnih poduzeća i njihovih osnivača. Temeljem ovog Ugovora su JP ”Komunalno Neum” d.o.o. i Općina Neum u prosincu prošle godine s Gradom Dubrovnikom, Općinom Dubrovačko primorje, Općinom Janjina, Općinom Mljet, Općinom Ston, Općinom Trpanj, Općinom Župa dubrovačka i „Vodovodom Dubrovnik“ d.o.o. potpisali  Provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode te je dogovoreno i sufinanciranje izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su ili će biti zajednički građeni“, kazala je Goluža.

„Ovo je jedan izvanredan projekt, projekt koji je dokaz dobre i uspješne prekogranične suradnje.“, istaknuo je na početku svog izlaganja župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako je projekt sanacije tlačnog vodoopskrbnog sustava Crpna stanica Kozarica – Vodosprema Hutovo iznimno važan i za Općinu Neum i za  Općinu Dubrovačko primorje, projekt koji dokazuje kako je suradnja dviju susjednih općina nužna, ali i itekako moguća te zahvalio Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH i Hrvatskim vodama na pomoći pograničnim područjima, ali i našoj susjednoj, prijateljskoj Općini Neum. „Čestitam vam na ovom izvanrednom projektu, vjerujem u njegovu uspješnu provedbu kao i u nastavak uspješne suradnje u budućnosti.“, zaključio je župan Dobroslavić.

Ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić rekao je kako se projektom vodoopskrbnog sustava presječenog državnom granicom, koji je iznimno važan, rješavaju  veliki problemi područja i s jedne i s druge strane granice. „Naša odluka da idemo u financiranje ovog projekta je stoga bila jednoglasna i upravo zato ovaj i svaki drugi ovakav projekt u budućnosti imat će našu financijsku potporu.“ istaknuo je, između ostalog, ministar Ćorić.

Sanacija regionalnog vodovoda Gabela-Neum, poddionica od CS Kozarica do VS Hutovo u dužini od 6440 m profila DN 400 projekt je vrijednosti nešto više od osam milijuna kuna, sufinanciran je grant sredstvima Republike Hrvatske, a rok za završetak radova je dva mjeseca.

Na kraju svečanosti su načelnik Općine Neum Živko Matuško i direktorica JP Komunalno Neum Ljuba Goluža uručili zahvalnice za potporu realizaciji projekta sanacije tlačnog vodoopskrbnog cjevovoda na dionici CS Kozarica – VS Hutovo ministru Tomislavu Ćoriću, županu Nikoli Dobroslaviću te generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću.

Popularni Članci