PONOS I TURISTIČKA ATRAKCIJA Dubrovnik kao jedan od najboljih gradova na svijetu koji ima srednjovjekovne zidine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
Za povjesničare, fotografe i sve one koji su ikad rekli 'wow' ne postoji ništa ljepše od pogleda u onom trenutku kada se približavaju gradu koji je opasan srednjovjekovnim zidinama, piše jedna od najpoznatijih televizijska kuća na svijetu CNN.

CNN napominje kako mnogi gradovi u raznim dijelovima svijeta još uvijek imaju svoje srednjovjekovne zidine koje su većinom netaknute. Tako su sastavili listu od deset najboljih gradova koji imaju srednjovjekovne zidine, a oni su: Pingyao (Kina), Carcassonne (Francuska), York (Engleska), Dubrovnik (Hrvatska), Xi'an (Kina), Obidos (Portugal), Quebec (Kanada), Taroudant (Maroko), Mystras (Grčka) i Avila (Španjolska).

Za dubrovačke zidine, koje je CNN smjestio na četvrto mjesto na listi, piše kako okružuju povijesnu jezgru te su sagrađene tijekom 14. i 15. stoljeća, a neki dijelovi su prošireni i ojačani čak do 17. stoljeća. Također pišu kako im se nijedna neprijateljska vojska nikad nije približila, a veliki potres koji je 1667. godine uništio mnoge građevine, ostavio je zidine uglavnom netaknute.

"Šetajući dva kilometra u krug zidnima možete vidjeti predivan pogled na more, a možete se diviti starom gradu koji je unutar njih. Uzmite vodu, nosite šešir i kremu za sunčanje jer nema previše hlada", poručili su iz CNN-a.

Cijelu listu pogledajte ovdje.

Popularni Članci