Osam godina od smrti Pape putnika, Ivana Pavla II.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.ssf.hr
Danas je godišnjica smrti Ivana Pavla II., najpopularnijeg Pape modernog doba, omiljenog među vjernicima diljem svijeta, posebno zbog svoje prisnosti s vjernicima, međureligijske tolerancije te putovanja.

Duhovni vođa više od milijarde katolika ostao je upamćen kao najveći putnik u povijesti Vatikana. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država i obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta.

Veći dio pontifikata bio je bolestan, od početka 90-ih bolovao je od Parkinsonove bolesti, a nakon višemjesečne borbe s gripom i problemima s disanjem, preminuo je u 85. godini života u vatikanskim odajama.

Posljednja riječ bila mu je 'amen', a u trenucima smrti, za njega se na trgu Svetog Petra molilo više od 100 tisuća okupljenih vjernika. Drugog dana mjeseca travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta završio je svoje ovozemaljsko hodočašće, nakon čega su se u mnogobrojnim katedralama diljem svijeta, osobito u njegovoj rodnoj Poljskoj, oglasila zvona, objavljujući Papinu smrt.

Tugovalo se i u našoj zemlji jer je imao poseban odnos Hrvatskom. Karol Józef Wojtyła posjetio nas je u tri navrata. Još 1994. godine u jeku završetka Domovinskog rata došao je kao hodočasnik pomirenja, uputivši poruku mira. Četiri godine kasnije, povod za dolazak bilo je proglašenje kardinala Alojzija Stepinca blaženim, a 2003. Hrvatsku je posjetio treći put. Bilo je to njegovo jubilarno 100. apostolsko putovanje.

Osim Hrvata, milijuni su ga poštovali diljem svijeta. Pokušao je pomiriti civilizacije, vjere i ljude. Jedna od najznačajnijih osoba 20. stoljeća i papa s trećim najduljim pontifikatom u povijesti Crkve, proglašena je blaženikom 1. svibnja 2011.

Pred više od milijun hodočasnika, svjetovnih i vjerskih čelnika blaženikom ga je proglasio njegov nasljednik Benedikt XVI., a 22. listopada - datum kada je postao Papa, izabran je kao spomen-dan na Velikog Ivana Pavla II.

Media servis

Popularni Članci