ŽIVOPISNA AVANTURA Planinari HPD Sniježnica u osvajanju Kilimanjara (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Hrvatsko Planinarsko drustvo Sniježnica
Nakon 24 sata putovanja iz Dubrovnika, članovi HPD Sniježnica napokon su sletili na sjeveroistok Tanzanije u grad Moshi koji se nalazi u podnožju najveće samostojeće uzvisine na svijetu, planine Kilimanjaro koja je zapravo stratovulkan, a jedan od vrhova je „uspavani vulkan“, to znači da bi mogao i  eruptirati.

Sam Moshi je dosta životopisan grad veličine Splita. U okolici grada na padinama planina nalaze se poznate plantaže kave (Arabica) i banana. Za afričke prilike razvijena je i industrija i obrtništvo. Planinari HPD Sniježnica uživali su u raznoraznim miomirisima i bojama kao i proizvodima koje se mogu vidjeti na tržnicama oko prometnica. Na sve strane su mali obrtnici, umjetnici i prodavači koji nude svoje proizvode uz nezaobilazno cjenkanje kako lokalcima tako i turistima, najčešće planinarima iz cijelog svijeta. Sniježničarima su u oko upale papuče izrađene od automobilskih guma. Na tržnicama se može naći skoro sve od igle do lokomotive.

Moshi je također i najbliži grad Kilimanjaru pa je i najčešća polazna točka za planinarske uspone. Tisuće planinara se svake godine zaputi put planine iz ovog grada, tako da je i u turističkom smislu dosta „napredan“. Po Kilimanjaru koji je predmet obožavanja u Tanzaniji se naravno zove podosta stvari naprimjer  aerodrom, avio kompanija, turističke agencije, hoteli, voda, naravno pivo i još mnogo mnogo  toga.  

Nakon napornog putovanja i „egzotike“ u toplom Moshiju Sniježničare na čelu s Lazarom Badanjcem kojemu je ovo druga afrička avantura sad očekuje i još naporniji uspon.

"Nema nas đe ne dođemo!", poručili su članovi Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica.  

Popularni Članci