PLOVILI PREMA DUBROVNIKU Crnogorska policija presrela brod pun sirijskih izbjeglica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Olja Ljubišić
Brod pun izbjeglica iz Sirije, koji je plovio u smjeru Dubrovnika, danas su presreli djelatnici Pomorske policije Crne Gore.

Kako javljaju crnogorski mediji, Granična pomorska policija dobila je poziv jutros oko 7:00 sati za asistenciju na brodu, u međuvremenu su dobili i podatak da se na brodu Erika, koji plovi pod talijanskom zastavom, nalazi 17 Sirijaca.

“Čim smo dobili poziv, krenuli smo u akciju. Tijekom našeg akcije, došli smo da saznanja da ribarica, uz tri člana posade, ima i 17 izbjeglica, odnosno osoba iz Sirije. Čim smo vidjeli da je ribarica krenula prema našim unutrašnjim vodama, i Boko-kotorskom zaljevu, obavijestili smo Graničnu policiju MUP-a Crne Gore, Plovnu jedinicu MUP-a i Vojsku Crne Gore. Odmah smo reagirali, došli do ribarice i odveli je u Zeleniku”, kazao je za CDM Safet Kočan, direktor Uprave pomorske sigurnosti.

Prema neslužbenim informacijama crnogorskog portala Vijesti.me, crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog sustava praćenja utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erika" u protekla 24 sata. Ona je na senzorima službi prvi put uočena na udaljenosti od 30 milja od obale nakon čega je preko AIS sustava utvrđeno da je prema crnogorskoj obali krenula iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Jonskog mora u Jadran.

Budući da se "Erika" cijelo to vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova, nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajnih ribarskih aktivnosti, što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi parangalima. 

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao, navodi na zaključak da "Erika" nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala stati.

Reakcijom službenika pomorskih službi Crne Gore izbjegnut je scenarij iz 2012. godine kad je brod s ukupno 66 izbjeglica pronađen kraj Mljeta te sproveden u luku Gruž. Na brodu se tada nalazilo 66 muškaraca koji su u trenutku pronalaska bili iscrpljeni i dehidrirani.

Popularni Članci