Po svemu sudeći 2017. godina će biti najtoplija od kada postoje mjerenja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Nsamom početku UN Konferencije o klimi u Bonnu, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) predstavila je najnovije izvješće o zagrijavanju atmosfere. Tekuća 2017. godina će po svemu sudeći biti najtoplija godina od kada postoje mjerenja.

Prema aktualnim podacima Svjetske meteorološke organizacije, temperatura Zemlje je od siječnja do rujna 2017. godine porasla za oko 1.1 stupanj u odnosu na predindustrijsko doba oko 1850.

Zbog pojave globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena El Niño u tropskom Pacifiku, s dodatnim pomicanjem temperatura, 2016. godina bila je najtoplija. „I bez El Niña će 2017. sa sigurnošću biti najtoplija od početka mjerenja", objasnio je za DW stručnjak za klimu Stefan Rahmsfdorf iz Instituta za klimatska istraživanja u Potsdamu.

Prema mjerenju Svjetske meteorološke organizacije najtoplije godine od početka mjerenja temperatura su upravo 2015., 2016. i 2017. godina. "Posljednje tri godine imali smo rekordne temperature. Sve je to dio jednog dugoročnog zagrijavanja", kaže glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas tijekom UN Konferencije o klimi u Bonnu, prenosi Večernji list.

Popularni Članci