Pokažite povijest svojih aktivnosti na društvenim mrežama ako želite američku vizu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Youtube
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava od potencijalnih useljenika u Sjedinjene Države zatražiti na uvid petogodišnju povijest njihovih aktivnosti na društvenim mrežama radi borbe protiv terorizma.

Buduće mjere predostrožnosti, ističu u Bijeloj kući, nastavak su 'ekstremnih provjera' koje je uvela prijašnja administracija, a koja će zahvatiti gotovo 15 milijuna podnositelja viza za Sjedinjene Države. Prema najavama, provjere će se odnositi i na osobe koje su aplicirale za trajnu vizu, a samo u pojedinim slučajevima dodatne provjere neće biti potrebne.

Primjenu strožih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu predložio je State Department prošle jeseni, a provjera aktivnosti tražitelja vize odnosit će se na sve najpopularnije društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Instagrama.

Novi kriteriji koje će razmatrati konzularni odjeli veleposlanstava SAD-a sadržavat će pitanja o profilima na društvenim mrežama, i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije, donosi Tportal.hr.

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno, već na sve one za koje se procijeni da bi 'zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti' morali proći dodatne provjere.

Osim toga, takvi tražitelji viza morat će dostaviti brojeve svih ranijih putovnica, e-mail adrese, brojeve telefona i biografske informacije u posljednjih 15 godina.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup društvenim mrežama.

Nova odluka naišla je na kritike zagovaratelja ljudskih prava, no administracija predsjednika Trumpa ističe kako bi takve provjere itekako mogle smanjiti broj potencijalnih terorističkih napada.

Bijela kuća se na ove mjere odlučila nakon što je istragom utvrđeno kako je jedan od sudionika terorističkog napada u San Bernardinu 2015. godine zagovarao džihad na svojem lažnom profilu na društvenim mrežama, prenosi Tportal.

Popularni Članci