ZAVRŠEN SUMMIT, POTPISANI SPORAZUMI Kineski premijer: Hvala građanima Dubrovnika, zemlje će se ponašati u skladu s 'Dubrovačkim smjernicama' (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Deveti poslovni forum održan je u Dubrovniku te je okupio zemlje srednje i istočne Europe i Kine, nakon čega je održana plenarna sjednica šefova vlada te potpisani ugovori o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine.

Nakon plenarne sjednice šefova vlada premijer Andrej Plenković naglasio je kako se održava jednom godišnje Platforma "16+1" kako bi razgovarali o konkretnim rezultatima suradnje, a uz to uspostavili nove ciljeve buduće suradnje. Plenković je istaknuo kako je sve veći interes za ovu platformu što pokazuje da je ova vrsta suradnje produktivna i dovodi do stvarnih rezultata, a posebno je pozdravio Grčku zbog koje je ovaj summit prerastao u forum "17+1“. 

- Ova je platforma veliki doprinos odnosa Europe i Kine. Vlada RH podržava generiranje novih projekata. Možemo se složiti da je kineski gospodarski rast nešto što je vrlo važno u stvaranju zamaha svjetske ekonomije - naglasio je Plenković.

Grčki premijer Aleksis Cipras zahvalio se sudionicima summita da potvrde Grčku kao članicu inicijative.

- S veseljem očekujem zajednički rad poštujući pravila i procedure Europske unije kako bi se poticala gospodarska suradnja. Ovo je ključan trenutak za globalni i regionalni razvoj zemalja. Iza sebe moramo ostaviti krize i pronaći novi temelj suradnje nadvladavajući sukobe. Moja zemlja želi surađivati s drugim zemljama u regiji i želimo stvoriti mrežu suradnji te pojačavati odnose i graditi mostove s globalnim snagama kao što je Kina - kazao je Cipras zahvalivši se svima na prijemu Grčke.

Premijer Narodne Republike Kine Li Keqiang kazao je kako će program 'Dubrovačke smjenice' pomoći u međusobnim odnosima zemalja koje su prisustvovale summitu te kako će se ponašati u skladu s tim međunarodnim dokumentom. Također je istaknuo kako među zemljama koje su sudjelovale na summitu postoji visoka razina razumijevanja te kako je današnji sastanak dao brojne rezultate u kontekstu slobodne trgovine i multilateralnih i bilateralnih odnosa. Kao važnost summita istaknuo je produbljenu suradnju Europske unije i Kine.

- Vjerujem da će naša suradnja doprinjeti većoj ravnoteži razvoja u Europskoj uniji jer Kina podržava integracije. Također, sretni smo što je Grča nakon podnošenja zahtjeva dobila potvrdu i postala punopravni član naše platkofme - kazao je  Li Keqiang dodavši kako su definirani program i usuglašene dubrovačke smjernice buduće suradnje nakon čega su potpisani sporazumi između europskih zemalja i Kine s ciljem promicanja trgovine.

Premijer Kine je nakon toga naglasio kako je mehanizam suradnje promicanje pravila o slobodnoj trgovini s ciljem unapređivanja gospodarskog rasta.

- Summit je dodatni korak dobroj suradnji koja je bazirana na pristupu u kojemu tretiramo jedni druge s otvorenošću i transparentnošću s ciljem zajedničkog rada oslanjajući se na načela tržišta s ciljem ostvarivanja projekata na obostranu korist - istaknuo je premijer Kine osvrnuvši se na poštivanje zakona unutar Europske unije.

-Hvala građanima Dubrovnika što su nam omogućili ovaj događaj -  kazao je Keqiang.

- Mi smo uvijek poštivali zakone i standarde jer želimo doprinositi globalnoj ekonomiji. Samo s međusobnim poštovanjem možemo daleko doći i podržavati slobodnu trgovinu te nadati se većoj suradnji, a uvjeren sam da će ova suradnja produbiti odnose Europske unije i Kine - poručio je premijer Kine Li Keqiang. Keqiang je naglasio da je ovo bio uspješan sastanak i zahvalio se premijeru Plenkoviću, Vladi i hrvatskom narodu. 

Premijer Plenković je istaknuo ulogu Dubrovnika kao mjesta susreta zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

- Dubrovnik je grad koji je u prošlosti krasila značajna uloga u trgovini u spajanju istoka i zapada te vrhunska diplomacija. Drago mi je da će današnji sastanak ostati upamćen po tome što nam se pridružila Grčka zbog čega je naš format proširen. Drago mi je da su brojne države potpisale ugovore s Kinom, a Hrvatska konkretno njih desetak plus još njih nekoliko iz poslovnog sektora. Posebno me veseli razvoj lučke infrastrukture i željeznica u Hrvatskoj - poručio je premijer Andrej Pleković.

Popularni Članci