Postumno odlikovan crnogorski admiral koji nije želio granatirati Dubrovnik, te je zbog toga počinio samoubojstvo

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom 13. srpnja, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović dodijelit će postumno orden admiralu Vladimiru Baroviću, jednom od najviših oficira JNA, koji je početkom 90-tih godina odbio bombardirati hrvatske primorske gradove te je izvršio samoubojstvo.

Na službenoj internetskoj stranici predsjednika Crne Gore nema šireg obrazloženja o dodjeli ordena.

Komentirajući odluku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o postumnom odlikovanju admirala Barovića, Boris Raonić direktor Građanske alijanse koja je inicirala dodjelu ordena admiralu Baroviću, kaže za RFE da su u toj organizaciji ugodno iznenađeni.

Ovakva odluka predsjednika dobija na dodatnoj težini, jer je Vujanović devedesetih godina bio ministar pravde i ministar unutrašnjih poslova. Dakle, bio je dio sustava i dolazi iz partije koja je devedesetih provodila stvari zbog kojih je admiral Barović jedini izlaz našao u samoubojstvu“, kaže Raonić i dodaje: „Nakon novca koji je Crna Gora dala zbog deportacija bosanskih izbjeglica, nakon priznanja zločina u Dubrovniku, s ovim formalnim činom Crna Gora konačno priznaje kako je uradila loše stvari tijekom devedestih i kako će ovo vjerojatno biti stvar koja nas mora opominjati u svim budućim situacijama – da se Crna Gora mora mnogo časnije i mnogo pametnije ophoditi prema susjedima i prema svima nama koji živimo u ovoj državi“.

Činjenica je da šira javnost u Crnoj Gori nikada nije čula za admirala Barovića. Pitali smo Borisa Raonića kako široj javnosti omogućiti da se upozna s tragičnim i ujedno herojskim činom otpora admirala Barovića?

Na žalost, veoma se malo se zna o činu admirala Barovića i ne samo njega, nego i drugih časnih vojnika koji nisu prihvatili ono što im je bilo naređeno. Tako da uloga predsjednika nije samo da uruči njegovoj obitelji orden, nego i da ukaže na stvari koje su se tada događale. Prvenstveno očekujem od Javnog servisa i svih ostalih medija i nevladinih organizacija da informiraju javnost što se tada događalo, što je točno uradio gospodin Barović, da bi se na taj način pokazalo da je u tom suludom vremenu bilo ljudi koji su zdravo razmišljali, a da onih 90 posto koji su bili na drugoj strani i radili sve ove stvari, ipak nisu kompletna Crna Gora“, ističe Raonić.

Podsjetimo, Barovićeva odluka da sebi oduzme život inspirirala je crnogorskog književnika Momira M. Markovića da 1996 god. izrekne rečenice koje nisu ušle u povijene čitanke, ali jesu u usmenu predaju. „Jedini metak ispaljen u ovom ratu, na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Vladimira Barovića. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijest floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji, kad mu je to naređeno“, napisao je Marković.

Nedavno je upućena inicijativa da jedna ulica na Cetinju dobije ime Vladimira Barovića.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će postumno odlikovanje za admirala Vladimira Barovića uručiti komadantu mornarice Vojske Crne Gore Darku Vukoviću.

Izvor: Srđan Janković, Radio Slobodna Evropa

Popularni Članci