Potpisan Memorandum o prijateljstvu UNESCO-ovih gradova Dubrovnika, Kotora, Mostara i Ohrida

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić boravili su u srijedu u Kotoru u prigodi potpisivanja Memoranduma o prijateljstvu između Dubrovnika, Kotora, Mostara i Ohrida, gradova pod zaštitom UNESCO-a.

Svečano potpisivanje upriličeno je u prostorijama Pomorskog Muzeja Crne Gore, a uz gradonačelnika Frankovića Memorandum o prijateljstvu potpisali su predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić, gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski te, u ime gradonačelnika Mostara Ljuba Bešlića, glavna savjetnica Grada Mostara Rada Komadina.

Usvajanjem Memoranduma o prijateljstvu gradovi su potvrdili svoju namjeru o učvršćivanju i širenju prijateljstva kroz međusobnu suradnju na svim poljima od zajedničkog interesa te namjeru da trajno surađuju na zaštiti i promociji svog prirodnog i kulturnog naslijeđa razmjenjujući iskustva i njegujući svijest o značaju UNESCO statusa. U tekst Memoranduma ugrađena je i namjera da gradovi potpisnici razvijaju suradnju na poljima kulture i sporta stvarajući na taj način čvrstu i dugoročnu osnovu iskrenog prijateljstva.

„Brojni su problemi i izazovi pred UNESCO-vim povijesnim sredinama koje možemo zajednički rješavati i nadilaziti razmjenom iskustava i dobrih praksi te raditi na promociji sporta i kulture kroz zajedničke projekte“, kazao je nakon potpisivanja Memoranduma gradonačelnik Mato Franković izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, ali i žaljenje što do formaliziranja suradnje na ovaj način nije došlo i ranije.

Istaknuo je kako su gradovi Dubrovnik i Kotor već započeli intenzivnu suradnju na poljima obnavljanja spomeničke baštine, održivog turizma i upravljanja destinacijom. „Ovaj potpis samo je potvrda već započete suradnje koja, uistinu se nadamo, neće ostati samo na papiru“, zaključio je gradonačelnik Franković.

Nakon potpisivanja povelje održan je i zajednički sastanak gradonačelnika i predstavnika gradova s Upravnim odborom Udruge svjetskih povijesnih gradova (OWHC), koji od 24. do 27. travnja zajeda u Kotoru.

Podsjetimo, Dubrovnik, Kotor i Ohrid na Popis svjetske baštine UNESCO-a upisani su 1979., dok je Mostar na ovu respektabilnu listu uvršten 2005. godine.

Popularni Članci