'Pozdravljam sve vjernike, laike, druge kršćane, posebno pozdravljam Židove!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot (CBS)
Novoizabrani papa Franjo današnjom će inauguracijskom misom preuzeti službu. Pred preko sto tisuća vjernika Papa će službeno stupiti na novu poziciju.

Papa je na početku u papamobilu prošao kroz oduševljene ljude koji su ga došli pozdraviti, a cijelim je putem bio pod paskom jakog osiguranja. Na njegov zahtjev papamobil se nekoliko puta zaustavio kako bi Papa blagoslovio djecu. Svečanost je počela oblačenjem Pape u svečano odijelo, a potom se spustio do groba Svetog Petra gdje se pomolio.

Procesijom Papa i kardinali krenuli su izvan bazilike. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran najavio je stavljanje palijuma na papina ramena što je i učinjeno, a dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano predao je Svetom ocu ribarski prsten.

"Na blagdan sv. Josipa, na Ratzingerov imendan nastavljam njegovim stopama", rekao je Papa u propovijedi i podsjetio na misiju Franje Asiškog te dodao da svi trebamo voditi računa jedni o drugima. Supružnici trebaju čuvati jedno drugo, svoju djecu, a ona kad odrastu postaju čuvari svojih roditelja.

"Budite čuvari božjih darova", poručio je Papa čija je propodvjed nekoliko puta prekidana pljeskom. "Molite za mene", poručio je vjernicima.

"Ne trebamo imati straha od dobrote niti od blagosti", rekao je Papa i poručio svima da samo onaj tko služi u ljubavi zna čuvati. Papa je također istaknuo da njegove poruke nisu upućene samo kršćanima već svim ljudima dobre volje.

Media servis

Popularni Članci