POVIJESNI TRENUTAK Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump na otoku Sentosa, potpisali deklaraciju

Autor: ‎Ellie Leoni‎ Autori fotografija: Screenshot BBC
U 9:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 3:00 sata po srednjoeurpskom kojem pripada i Hrvatska, sastali su se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump u hotelu 'Capella', na otoku Sentosa u Singapuru gdje su potpisali deklaraciju.

Sve je počelo rukovanjem i pozdravljanjem dvojice čelnika. Ubrzo su krenuli hodnikom prema knjižnici gdje su vodili razgovor. Pretpostavlja se da je tema bila denuklearizacija te koraci koji bi ih trebali približiti postizanju svjetskog mira. Razgovaralo se putem prevoditelja s obzirom na to da Kim Jong Un ne govori tečno engleski jezik, a sve to je reduciralo sadržaj razgovora jer je prevođenje rečenica također ispunilo predviđeno vrijeme za razgovor.

Teško je itko mogao i zamisliti da će dvije neprijateljske zemlje koje desetljećima imaju odnose nalik hladnome ratu imati priliku organizirati ovakav događaj, gdje će njihove zastave stajati jedna uz drugu, a vođe razgovarati oči u oči.
Također, teško je riječima opisati kolika se simbolika i važnost krije u ovakvom događaju. Bilateralna konverzacija između dvije različite kulture, dva neprijatelja. U očima Amerike i svijeta, Sjeverna Koreja je kršitelj ljudskih prava, demokracije i svih civilizacijskih vrijednosti, pa ipak predsjednik najmoćnije zemlje zapada razgovara s čelnikom iste.

'Osjećam se izvrsno, imat ćemo izvrstan razgovor koji će rezultirati izvrsnim uspjehom, poboljšanjem odnosa između naše dvije zemlje,' kazao je Trump prije početka njihovog službenog razgovora. Nastavio je riječima: 'Moja je čast, veselim se razgovoru i siguran sam da ćemo imati izvrstan odnos.'

'Nije bilo lako doći ovdje, bilo je puno prepreka i predrasuda, ali ovdje smo da idemo naprijed, da riješimo sve što možemo i koliko možemo,' rekao je Kim Jong Un.

Trump je na Kimov komentar reagirao odobravanjem i pokazao mu prst gore. Od samog početka sastanka mogle su se kao i obično vidjeti Trumpove mimike, kontakt očima, te govor tijela.
'Svijet je iščekivao ovaj događaj, u fokusu je bila svaka mimika i govor tijela oba čelnika,' komentirali su u televizijskom prijenosu uživo reporteri BBC-a.

'Bez obzira kakav će biti rezultat, napravljen je povijesni korak za čitav svijet, ovo je povijesni trenutak,' još je jedan od brojnih osvrta koje su svjetski reporteri dali na ovaj važan ne samo bilateralni, nego međunarodni događaj s obzirom na to da rezultat razgovora utječe na čitav svijet.
Jedan je profesor iz Massachusetts-a rekao za BBC: 'Ne mogu vjerovati što sam upravo ugledao pred mojim očima, nisam zamišljao da ću ovo ikada doživjeti. Kim Jong Un razgovara s američkim predsjednikom i spreman je na dijalog'.

Otac Kim Jong Un-a, Kim Jong Il je održao samo jedan jedini javni govor u cijelom životu, a javnost ga je uglavnom mogla vidjeti u svom zelenom odijelu te crnim naočalama.

Pretpostavlja se da će sjevernokorejski mediji prenijeti događaj nakon što ga montiraju tako da predoče Kim-a kako dolazi veličanstveno i moćno, za razliku od Trumpa, kojeg će prikazati samo u trenutcima kada djeluje najnesigurnije.

Ostaje pitanje: Je li Kim Jong Un ipak drukčiji od svog oca i djeda te hoće pomalo odvest svoju zemlju bilže otvaranju ka svijetu i poboljšanju odnosa sa zapadom? Dogledno vrijeme, ali i naredne godine će svakako odgovoriti na to pitanje.

U svakom slučaju, sastanak kakav se upravo dogodio, nešto je za sada nezapamćeno u odnosima dviju zemalja te nešto što svijet do sada nije imao prilike vidjeti. Jak stisak ruku koji se dogodio u više navrata te pokazivanje dobre volje, mogli bi svakako doprinijeti unaprjeđenju odnosa.

Popularni Članci