PROBLEMI S FACEBOOKOM Korisnici sve više gase svoje profile, optuženi za zloupotrebu podataka

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dionica Facebooka u srijedu je bila na 134,77 dolara - tako nisko, javlja Bloomberg, posljednji put su bile u travnju 2017. 

Zbog niza skandala vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg ove je godine izgubio 31 milijardu dolara, objavio je Newsweek. Sa 90 milijardi koliko je imao u srpnju, Zuckerberg se srozao na sadašnje 55,3 milijarde. Za njega je to crni doista bio prošli petak: u tom je danu izgubio 15 milijardi, piše Jutarnji.hr.

Gubitak ugleda i povjerenja korisnika odrazio se u financijskom gubitku. Sama je tvrtka "izgubila" golemih 119 milijardi dolara na burzama nakon objavljivanja izvještaja o poslovanju u drugom kvartalu: prihodi su nastavili s rastom, ali sporije nego što se očekivalo, a najavljuje se da će se pad i nastaviti. Rezultati nisu katastrofalni ako se zna da je Facebook i dalje jedna od najvećih svjetskih kompanija, s 2,2 milijardi korisnika, ali mogli bi ukazivati na promjenu trenda.

Prvi put im je pao broj aktivnih dnevnih korisnika u Europi, dok je broj korisnika u Sjevernoj Americi stagnirao. Facebook tumači da su izgubili milijun korisnika u Europi zbog novog zakona o zaštiti privatnosti podataka (GDPR), no mnogi smatraju da je to posljedica niza skandala na koje je tvrtka mlako odgovorila, pokazujući nevoljkost da udovolji zahtjevima korisnika i javnosti.

Širenje mržnje

Facebook prati sve što radite na mreži, čak i ako niste njezin korisnik, i onda te podatke prodaje drugima, a vas o tome niti ne obavijesti. Proziva ih se za masovnu zloupotrebu osobnih podataka te za nedovoljno odlučnu akciju protiv širenja lažnih vijesti i govora mržnje. Nakon afere Cambridge Analytica sve je više poziva na gašenje Facebook profila.

Popularni Članci