SNAŽNO NEVRIJEME POGODILO REGIJU Klizište ugrozilo spomenik poginulim borcima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Youtube
Zbog obilnog snijega u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini došlo je do prometnog kaosa, pojedini gradovi ostali su bez vode i struje, a u Crnoj Gori nevrijeme bjesni već dva dana i izaziva velike probleme u prometu.

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije.

U prekidu su mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije na splitskom, šibenskom, riječkom i dubrovačkom okružju.

Nevrijeme u Crnoj Gori

Nevrijeme koje bjesni već dva dana pričinilo je velike prometne probleme u Crnoj Gori. Pale su velike količine kiše, a jako jugo, koje povremenu ima olujnu snagu, na primorju je čupalo drveće.

U zračnom prometu najviše problema je bilo tijekom noći na subotu kada je zrakoplov niskobudžetne kompanije Ryanair koji je letio na liniji Stockholm-Podgorica, iznad Podgorice pogodio grom, pa je bio prisiljen sletjeti u Sofiju.

“Zrakoplov je trebao sletjeti u Golubovcima, na domak Podgorice, ali su zbog jakog nevremena odlučili da let preusmjere ka Sofiji”, priopćili su iz podgoričke zračne luke, prenosi Net.hr.

Zbog nevremena nije stigao zrakoplov iz Istanbula, kasnili su i ostali međunarodni letovi, a otkazana su i dva leta iz Podgorice za Beograd.

Na svim prometnicama u Crnoj Gori otežan je promet.

Prema prognozama crveni meteo-alarm potrajat će i u nedjelju, a aktivirane su sve službe zaštite.

Avaz navodi da je visina snijega u većem dijelu Unsko-sanskog kantona u BiH oko pola metra, kao i to da je skoro čitav kanton bez struje. Snijega ima posebno u zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima BiH, naročito na dionicama u višim predjelima, gde je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Istodobno, za područje Mostara i Trebinja danas je na snazi crveni meteoalarm zbog obilne kiše koja je prognozirana u količini od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Za Foču, Sarajevo, Bihać i Livno zbog obilne kiše na snazi je narančasti meteoalarm zbog prognoziranih olujnih udara juga, brzine 70 do 90 kilometara na sat.

Cijelo područje Bihaća trenutno nema vode, a stanovnici ovog okruga osjetili su i potres koji je ranije danas pogodio Dalmaciju.

Rupa duboka par stotina metara

U Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu, klizište je ugrozilo spomen-kompleks poginulim borcima. Obilna kiša koja pada od petka izazvala je pomjeranje ogromnih količina zemljišta.

“Zaista jedan katastrofalan prizor. Rupa od nekih par stotina metara ispod spomenika, čitavo brdo se otislo. Uzrok tome su sigurno podzemne vode koje su pokrenute. Kontaktirali smo resorno ministarstvo i civilnu zaštitu u Banja Luci, očekujemo u večernjim satima geologe iz BanjaLuke i ujutro ekipu stručnjaka hidroelektrane Trebišnjice na Drini da procijene štetu i daju plan sanacije”, izjavio je Dejan Pavlović, direktor tog Nacionalnog parka, prenosi Net.hr.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. rujna 1971. godine. Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu.

Popularni Članci