ŠOKANTNE ISPOVIJESTI PROSTITUTKI: Počela sam to raditi da prehranim kćer, umalo mi je prerezao vrat

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © refleXtions - Fotolia.com
Svoje tužbe životne sudbine za Deutsche Welle ispričale su žene koje je sudbina primorala baviti se prostitucijom u Srbiji

Srbija nema strategiju za pomoć ženama koje se bave prostituacijom, a na ulicama Novog Sada radi ih više od 300. Sve te žene žive bijedno te su svaki dan žrtve svodnika i muštaerija, a u cijeloj državi za njih postoji samo jedno svratište.

Svoju je ispovijest za Deutsche Welle ispričala 21-godišnja djevojka koja se počela baviti najstarijim zanatom na svijetu sa svojih 17 godina.

"Rodila sam djevojčicu i morala sam raditi zbog nje, da imamo što jesti i piti", ispričala je za Deutsche Welle, a prenosi RTL te dodala kako ju je u posao uvela ujna. Obje su danas nezaposlene i ekstremno siromašne te izloženi nasilju - od prolaznika i žena dok stoje uz rubove kolnika preko mušterija do partnera s kojima žive.

Ova žena nastavlja raditi taj posao jer joj je najvažnije da njeno dijete ima što jesti.

'Mislio je da sam ga pokrala, malo je nedostajalo da mi nožem prereže vrat'

"Prije dvije godine sam imala lom kralježnice i noge. Mislio je da sam ga pokrala, malo je nedostajalo da mi nožem prereže vrat. Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju. Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare. Moram mu dati da me ne prebije, ali me opet prebije", ispričala je druga žena koja se nalazi u novosadskom svratištu za seksualne radnice.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije i Udruženja Prevent pokazalo je kako su prostitutke najčešće mlade žene između 18 i 29 godinа koje čekaju na mušterije na nekoliko standardnih mjesta od kojih je najpoznatija Kaćka petlja na putu prema Beogradu. Tijelo često prodaju za 1000 do 1500 dinara.

"Potpuno su napuštene od obitelji, nemaju nikakvu mrežu podrške, a spirala nasilja koje trpe počinje praktično od djetinjstva’" rekla je autorica istraživanja, Gordana Stojaković iz Udruženja građana S.T.R.I.K.E.

"Naišle smo na djevojke koje su potpuno nepismene, koje ne znaju brojiti, dakle nikakvu drugu mogućnost nemaju. Imaju vrlo problematičan bračni status, a tu su često i beskućništvo, a u nekim situacijama i izbjeglištvo", objašnjava Stojaković za DW.

Jedna je žena počela nuditi svoje tijelo tek u pedesetim godinama

Žene najčešće kažu da ih je u prostituciju natjerala potreba da prežive jer drugog posla nema. Jedna od njih ispričala je da je počela nuditi svoje tijelo preko interneta tek u pedesetim godinama života. Zbog starosti, kaže, nisu je htjeli zaposliti čak ni kao peračicu posuđa.

Cijeli napis pročitajte na Rtl.hr

Popularni Članci