Srpski turistički djelatnici optužili hrvatske agencije da im otimaju goste: 'Vode ih po našim znamenitostim iako je to zabranjeno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Srpski turistički djelatnici optužili su turističke agencije iz Hrvatske i Slovenije da autobusima dolaze u Srbiju te u zračnim i riječnim lukama preuzimaju strane turiste i vode ih po srpskim znamenitostima iako zakon zabranjuje vodičima voditi grupe u inozemstvu.

Kako je beogradskim Večernjim novostima izjavio tamošnji turistički djelatnik, “hrvatski i slovenski autobusi i vodiči haraju po cijeloj Srbiji - od Novog Sada do Niša!”. On se poziva na pravnu regulativu koja zabranjuje stranim autobusima da prazni ulaze u Srbiju, preuzimaju putnike i prevoze ih u razgledanje turističkih znamenitosti Srbije.

Srpski turistički djelatnici kažu da hrvatski ili slovenski vodiči, kako bi izbjegli inspektore, o znamenitostima turistima govore u autobusu, a potom, kada dođu na određeni lokalitet, turistima daju slobodno vrijeme da razgledaju ono o čemu su maloprije slušali od vodiča u autobusu. Problem je to veći što takvim postupcima hrvatski i slovenski turoperatori oduzimaju srpskim radnicima pravo na rad, prenosi Glas Slavonije.

- Rad je resurs i apeliram da se pooštre kontrole, jer stranci ne smiju našim ljudima u Srbiji oduzimati pravo na rad. Autobusni prijevoznici stranih registracija i strani vodiči od naših turista ubiru novac koji nije oporezovan - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograd.

Srbija je, tvrdi beogradski dnevnik, sve poželjnija europska turistička destinacija i ove godine bilježi porast broja dolazaka stranih turista za 18 posto, pa je zato na udaru turoperatora iz Hrvatske i Slovenije, koji joj “otimaju” turiste, ali ne navodi ni jedan dokaz kojim bi potkrijepio takve tvrdnje,

Popularni Članci